Странен бъг при слагане на релета на фаровете

Техническа и сервизна информация за най-спортните модели на VW
Потребителски аватар
Speed_Am_All
Автомобил:
Двигател:

Странен бъг при слагане на релета на фаровете

Мнениеот Speed_Am_All » Чет 18 сеп 2008 10:33

Колеги преди време прекарах захранването на на фаровете през релета (за да си разтоваря ключа и да избегна пада по кабелите в купето). За управление на релета ползвах захранването на левия фар (шофьорския). След поставянето на релетате се получи следното:

1) при пускане на фарове - всичко работи нормално
2) при пускане на габарита:
- ако съм бил на къси преди да изключа фаровете светка габарите и късите. В този случай ако включа и дългите, и те светкат. Като се върна на къси оставят само габаритите!
- ако съм бил на дълги - всичко работи нормално

И това всичко със и без контакт!

Причина: В копчето за пускане на фаровете има две лампички едната от които свети само на габарити (за мен лично това е странно решение). Тя взима плюс от габарита а минус през диод и през крушката на фара (левия фар). Поради по-малкото съпротивление на крушката в фара (произтичащо от значително по-голямата и мощност) пада на напрежение е върху лампичката в ключа на фаровете и тя свети. Така като се включат фаровете стават два плюса и крушката гасне (на същия принцип работи и лампата на акумолатора). При слагане на реле на мястото на халогенната крушка съротивленията стават съизмерими и понякога релето щтраква и фаровете светват. Това че поведението на фаровете е еднакво всеки път е въпрос на случаиност.

Решение: Връзваме минуса на въпросната лампичка към минуса на другата, които идва от контакта. Така лампичката почва да свети и при пуснати фарове и габарити. Друг варянт е да ползва ме за управление на релетата захранването на десния фар.

Надявам се да съм бил полезен на някой :D

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Съб 20 сеп 2008 9:59

добро утро.
само че няма кой да прочете че за пасат е същото положение. и че топлата вода е отдааавна, отдавна...

Върни се в “Scirocco & Corrado”