Странно стържене Голф 4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
pocemk
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Странно стържене Голф 4

Мнениеот pocemk » Пет 26 сеп 2008 22:50

Здрвейте колеги! От няколко дни сложих нови зимни гуми и желязни джанти 15" и появи се странен стържещ звук от предната част на колата. Намерих из форума че може би да е защото съм сложил железните джанти с болтовете от летните 16" и болтовете опират вътре в барабана, защото били подълги. Възможно ли е да е тва? Защото преди да ги сложа желязните джанти нямаше никакво стржене и никакви звуци. Поздрави!!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 27 сеп 2008 7:05

Да,възможно е.

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Съб 27 сеп 2008 12:33

да не е от ламарините зад спирачните дискове?аз ходих да сменям ч шарнир и маистора понапунал ламарините и забравил да ги оправи после и така стържеше и при мен,вдигни предницата и завърти колелата може да видиш от де стърже

pocemk
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pocemk » Съб 27 сеп 2008 16:52

Колега не съм пипал нищо по окачването, а и преди с 16"-ки не стржеше никъде. Сега я вдигнах предницата, и предните гуми се въртят много трудно, задните гуми се движат без проблем. Според мен болтовете от летите джанти са дълги и опират не може да се движи колелото. Проблема е че не мога да намеря помали такива болтове. Ходих в Ауто+ и най малките болтове са M 14 x 1,5 mm, 27mm-дължина, същата дължина както тези за летите. Гледах на сайта на ЕМ Комплект 33, там наймалия размер е 25mm дължина, надявам се с тоя размер няма да стърже. Кажете от къде другаде мога да намеря такива болтове? Мерси много.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 27 сеп 2008 17:00

Взимаш си едни болтове,намираш си един шмиргел и скъсяваш,колкото е необходимо,НО бавно и внимателно,за да НЕ се прегреят болтовете.

Предните колела се въртят трудно,защото освен колелото въртиш и полуоски и диференциал :wink: .Тъй че разбери първо дали наистина е от болтовете или нещо друго.
Ако на задните колела нямаш проблем,то не би трябвало със същите болтове отпред да имаш проблем.
Ако не разбираш достатъчно, иди на някой майстор,защото болтовете са критична част и трябва да се внимава доста с тях.

pocemk
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pocemk » Съб 27 сеп 2008 17:43

Мерси колега за съветите. Ще я закарам на майстор да провери отново. На външен вид като завия колелата на ляво или дясно не виждам да опира някъде, а пък и дисковите не опират. Освен проблема да е в Оффсета (ЕТ) на сегашните джанти, то е ЕТ 35, а на летите ми е ЕТ 42 и от там да идва някакъв проблем. Железните джанти дет ги имам сега им сложих стандартните гуми 195/65/15 за Голф 4. Джантите с означение 6jx15H2 ЕТ35, преди били на Голф 3 ГТИ , мисля че стават за Голф 4. Поздрави!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 27 сеп 2008 18:10

Не,не,проблемът ти не е в оффсета (ЕТ), по-скоро различните лети джанти имат различна дълбочина на леглата (дупките) за болтовете.Например при мен няма никакъв проблем,когато сменям лети джанти/стоманени за зимата,защото дори и на летите джанти,болтовете са ми къси. Ако обаче болтовете на летите джанти са по-дълги или заради самите джанти,или заради допълнително поставяни фланци между джантата и главината,тогава идват по-дълги при стоманените джанти.Ако наистина са по-дълги обикновено се усеща веднага работата,защото болтовете опират в ламарината зад спир.диск и колелото изобщо не може да се завърти на ръка.
При теб може да става въпрос и за закривена ламаринка зад спирачния диск,може да опира някъде по диска и да стърже,както написаха колеги по-горе.Но закарай я на някой да я види.

nmarinov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот nmarinov » Вто 30 сеп 2008 11:15

както при колегата iGolf, при мен ситуацията беше същата, ламарините леко опираха в дисковете го усещах само при паркиране. изкриви ги леко навън и пробвай, дори не се налага свалянето на джантата

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”