Колеги здравейте!
Първо искам да се извиня, че пиша тук (карам пасат), но проблема ми е свързан с двигател DX монтиран най-често на голф 1. Поста също ще е малко дълъг, затова предварително искам да благодаря на тези, който дадат някой съвет.
Така... карам извънградско и съм минал над 50 км, двигателя работи идеално. В един момент стрелката за температурата започва да показва над 100 градуса, спирам, перката работи, вода в разширителя има, т.е. видимо проблем няма. Продължавам да карам, но след няколко км. температурата не пада. Реших, че термостата е прецакан и го махнах, но същата работа...след 3-4 км. колата загуби мощност. Спирам и установявам, че съм прегрял двигателя - гарнитурата е сдухана.
Свалям главата, майстор я шляйфа, сменям гарнитура, термостат, сглобявам (това нещо го правих преди няколко месеца, когато сменях двигателя, но смених и сигментите) и...уж стана. Покарах я малко, от начало - добре, но след 5-10 км. пак загря над 100 градуса. По съвет на приятел пак махнах термостата и уж се оправи, карах и температурата не се вдигна до 100 градуса, но това не е решение... Къде тогава е проблема? Първоначално вдигна температурата и прегрях двигателя без видима причина? Или ако проблема е в термостата, защо след като го смених с нов и сложих нова гарнитура пак загрява над 100??? Помагайте, моля!
Прегрят двигател, след ремонтъ, иска пак да прегрее
- alex_zazy
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Прегрят двигател, след ремонтъ, иска пак да прегрее
Вентилатора вред ли е. Датчика на радиатора. Да няма някакво запушване в радиатора. Съмнява ме, че нямаш достатъчен дебит на водната помпа.
- Sanq_Belov
- Автомобил:
- Двигател:
Ако е от термостата проверката е лесна... Само че в повечето случаи ако е от термостата ефекта ще е обратен т.е. когато е по-студено колата няма да може да достига нормална работна температура(термостата е на пружина и като се скапе остава отворен). Има обаче и вероятност да не отваря т.е. остава в затворено положени и колата загрява(прегрява). Второто е по-малко вероятно. Другото което може да е-водната помпа-не работи нормално и въпреки че има вода не може да я върти.
П.П. Това е което се сещам аз. Но нека и други да кажат.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
alex_zazy написа:Вентилатора вред ли е. Датчика на радиатора. Да няма някакво запушване в радиатора. Съмнява ме, че нямаш достатъчен дебит на водната помпа.
Абсолютно, щом си сменил няколко пъти вече и термостата, остава написаното в това мнение което цитирам
тънкото мсркуче към разширителния съд провери ли го???
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Sanq_Belov написа:Ако е от термостата проверката е лесна... Само че в повечето случаи ако е от термостата ефекта ще е обратен т.е. когато е по-студено колата няма да може да достига нормална работна температура(термостата е на пружина и като се скапе остава отворен). Има обаче и вероятност да не отваря т.е. остава в затворено положени и колата загрява(прегрява). Второто е по-малко вероятно. Другото което може да е-водната помпа-не работи нормално и въпреки че има вода не може да я върти.
Саня_Белов,не работи така термостата,по-вероятно е да остане затворен-пружината го затваря,а разширението на "петмеза" в термо-патрона го отваря.Не познавам конфигурацията на този мотор (DX),но си струва да се провери водна помпа.
Колегата да подскаже с какво запалване е мотора, имам някакво предчувствие за неточен ъгъл(повече е в "+"),което кореспондира с ремонта.Опит от "време оно.." предварение +20*,нема да ви казвам кво е парното при околна температура +40*(пуснато от зор..),по капака на клапаните и около него маслото буквално вреше!Температура>110*!!!,скорост 90,издържа от морето до София,НО не беше VW!Както и да е,важи за всички мотори,освен водната система да се погледне центровка,има значение горивото(газчица нещо?..)
Още веднъж прочетох първия пост..Махането на термостата без затапване на "малкия кръг" не дава особен резултат..,е изстива яко при спускане на празен ход,ма като види зор пак греее.Хм,независимо от сложнотиите,които изписах..май към термостат отива..Разсъждавам малко теоретично,не познавам тоя мотор,изхождам от общи принципи!
Последна промяна от emo-gar на Съб 16 май 2009 0:08, променено общо 2 пъти.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Ми...това принципно е интересен казус...
->единия вариант е слаб дебит на водна помпа - износват се витлата особено ако е сменяна преди колата да дойде при теб с някаква си....гадна.
-> главата гледали ли сте я да не е сцепена....след като си прегрял двигателя....не би трябвало да е ...ама знае ли човек.
->проблем с охлаждането на радиатора - задръстена пита отвътре или отвън - хвани един уред и премери какво се случва на входа му и какво на изхода...може да се окаже като на един Голф водата да влиза на 98 и да излиза на 96...перфектен радиатор
Иначе...друга алтернатива май няма...то друго няма какво да се скапе...
Успех!
->единия вариант е слаб дебит на водна помпа - износват се витлата особено ако е сменяна преди колата да дойде при теб с някаква си....гадна.
-> главата гледали ли сте я да не е сцепена....след като си прегрял двигателя....не би трябвало да е ...ама знае ли човек.
->проблем с охлаждането на радиатора - задръстена пита отвътре или отвън - хвани един уред и премери какво се случва на входа му и какво на изхода...може да се окаже като на един Голф водата да влиза на 98 и да излиза на 96...перфектен радиатор
Иначе...друга алтернатива май няма...то друго няма какво да се скапе...
Успех!
- Sanq_Belov
- Автомобил:
- Двигател:
За термостата го дадох това понеже съм го виждал много пъти(точно за това зимата виждате разни "приспособления" по предната част на по стари автомобили т.е. картон и т.н.). Наистина има вероятност да остава и затворен, но след като е сменен би трябвало той да отпадне като вариянт. Следователно:
1. Виж радиатора, маркучите и другите по този път неща за запушвания.
2. Водната помпа- както писаха и други колеги ако е стара и износена не може да движи водата добре.
П.П. Стана интересна главоблъсканица и мисля, че е по-добре първо колегата да погледне нещата които са описани в отговорите и тогава да продължаваме да коментираме.
1. Виж радиатора, маркучите и другите по този път неща за запушвания.
2. Водната помпа- както писаха и други колеги ако е стара и износена не може да движи водата добре.
П.П. Стана интересна главоблъсканица и мисля, че е по-добре първо колегата да погледне нещата които са описани в отговорите и тогава да продължаваме да коментираме.
- PuShE_
- Автомобил: Passat 3b5
- Двигател: AFN 1997
- Контакти:
провери маркуча за обезвъздушаване и пропката на радиятора кадето влиза маркуча да не се е запушил и да не може да обезвъздуши
искам да отбележа, че колата загравя с или без термостат.
Колата се кара само на газ.
Малкото маркуче към разшеритела не е запушено.
Запушване по тръбопроводите няма.
Раздиатора се нагрява равномерно, като в горната част е по-топъл от долната (което мисля е нормално).
Центровката е добре (колата се държи много добре на пътя).
Водната помпа не вие. С метално колело е. Незнам какво може да и стане и затова съм убеден, че работи нормално.
Вентилатора работи включва се около 90 и няколко градуса на втора скорост.
Датчиците за температурата си показват каквото усещат
работят и те.
Днес с един колега мислихме много. Какво ще кажете за тези тези?
1. Водният радиатор ми е зад кондензатора (този за климата)
2. Двигатела е взет от голф 1 и там е имал по-голяма площ на обдухване.
Но най-достоверно ми изглежда това.
Като го подготвях за поставяне на пасата (смяна сигменти, пасване на клапани, проверка на лагери) шлайфах главата с 1 мм за да я "сгъстя" малко. До тук добре колата я карах пролетта (беше по-хладно) и в първият много топъл ден в годината я прегрях. Мислите ли,че сгъстяване може да качи до толкова температурата??? На всичкото отгоре сега, като я шлайфах заради прегряването с още 5 десети се сгъсти прекалено. Аванста си трака както той знае. Колата обаче във високите е меко казано "готина". Това прегряване ме яде отвътре.
Проблема може ли да е само в сгъстяването или е общо действие от всичко изброено ?
Помагайте голфари

Колата се кара само на газ.
Малкото маркуче към разшеритела не е запушено.
Запушване по тръбопроводите няма.
Раздиатора се нагрява равномерно, като в горната част е по-топъл от долната (което мисля е нормално).
Центровката е добре (колата се държи много добре на пътя).
Водната помпа не вие. С метално колело е. Незнам какво може да и стане и затова съм убеден, че работи нормално.
Вентилатора работи включва се около 90 и няколко градуса на втора скорост.
Датчиците за температурата си показват каквото усещат
Днес с един колега мислихме много. Какво ще кажете за тези тези?
1. Водният радиатор ми е зад кондензатора (този за климата)
2. Двигатела е взет от голф 1 и там е имал по-голяма площ на обдухване.
Но най-достоверно ми изглежда това.
Като го подготвях за поставяне на пасата (смяна сигменти, пасване на клапани, проверка на лагери) шлайфах главата с 1 мм за да я "сгъстя" малко. До тук добре колата я карах пролетта (беше по-хладно) и в първият много топъл ден в годината я прегрях. Мислите ли,че сгъстяване може да качи до толкова температурата??? На всичкото отгоре сега, като я шлайфах заради прегряването с още 5 десети се сгъсти прекалено. Аванста си трака както той знае. Колата обаче във високите е меко казано "готина". Това прегряване ме яде отвътре.
Проблема може ли да е само в сгъстяването или е общо действие от всичко изброено ?
Помагайте голфари

- Жоро Делчев
- BBS Collector
- Автомобил: Golf GTI16V
- Двигател: ABF 1994
Главата стегната ли е с динамометричен ключ.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
kofata написа:Аванста си трака както той знае.
Сам си си отговорил
При тракане на аванса се получава изключително често сериозно повишаване на температурата...аз съм пробвал - забивам от Тап-а предварението на газ на примерно 20 грауда или повече...и тогава колата върви супер ама вдига температурата с около 10-15 грауда отгоре...при положение,че охладителната система е перфектна....съответно си забивам аванса на 9 градуса (6+3 за газ) и всичко е точно.
Успех!
Мерси за помоща zfa159 (много бири
станаха) и според теб е само от това.
Прекомерното сгъстяване, от там чукане на аванс и повишаване на темпрературата.
И решението да се "челосат" буталата и мислиш, че ще се оправи прегряването? Дано да е така.
станаха) и според теб е само от това. Прекомерното сгъстяване, от там чукане на аванс и повишаване на темпрературата.
И решението да се "челосат" буталата и мислиш, че ще се оправи прегряването? Дано да е така.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”