Размер 185x60 14 vs. 175x65 14 - впечатления

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
WasteLand_TD
Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
Двигател:
Контакти:

Размер 185x60 14 vs. 175x65 14 - впечатления

Мнениеот WasteLand_TD » Сря 13 окт 2004 16:46

Колеги преди известно време реших да сменя размера на гумите - от стандартния за Венто 185x60 14 на 175x65 14.Имаме Астра та на нея сложихме гумите от вентото и обратно - нейните на вентото.
Защо направих тази маневра.Исках да видя дали с този размер по-малко ще друса и как ще върви колата.
Гумаджията - мой приятел ми каза че слагам по-кофти размер гуми но въпреки всичко му казах да ги премести.
И впечатленията от Вентото:
Колата веднага се усети че стана по пъргава.През дупките минаваше по-тихо.Въобще по ми хареса.Усети се оба4е че колата стана доста по-нестабилна, но ми се струва не толкова заради размера а защото гумите не са много хубави.Когато си ходих до провинцията колата вървеше по-добре в смисал педала на газта не толкова натиснат - абе вие знаете как е :) разхода също падна - усети се веднага.
На завоите оба4е скороста ми падна.
Впе4атленията от Астрата(комби 1.7Д):
Брех мама му стара аз си мислех че Астрата е нестабилна кола :D .С гумите от вентото направо беше като залепена в завоя.Но пък стана ТРОМАВА , доста ПО-ТРОМАВА.
Погледнах калкулатора в интернет за гумите и видях че като сменя размера километража ще лъже 1км/h
Т.е ако показва 100км/h със 185x60 14 гуми то с размер 175x65 14 ще се движа със 101 която разлика ми се струва минимална.
Какво мислите вие по този въпрос.Вянро че всеки си има предпочитания но ли4но на мен много ми хареса колата с този размер гуми а и возията стана по-хубава като се има предвид че гумите дето сложих са калпави...

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Сря 13 окт 2004 17:38

така.......
мислех да ти пиша на лично,но по-добре да прочетат всички.
не знам как ги измисли тези "впечатления",обаче реалността е друга.
185/60/14 диаметър на гумата 578мм.
175/65/14 диаметър на гумата 583мм.
при движение с 100км/ч. показание 99км/ч.
не мога да си обясня как тези 5мм.са се отразили на возията и вървежа на колата!
при условие,че показателите които давам са за чисто нови гуми!
моето уважение,но преди да напишеш подобно сериозно нещо направи справка а не бъди предубеден.
например тук:http://www.boriana-bg.com/

WasteLand_TD
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Сря 13 окт 2004 17:42

е да ама тези с размер с 175....... са по-тясни или греша......?
И друго - не съм предубеден , познавам и двете коли много добре + това не съм шофьор от в4ера а от 8 години!
И може ли и брат ми и баща ми(все добри шофьори) да казват че Астрата е станала по-тромава с другите гуми а мен "впе4атленията" да ме лъжели!От това не следва ли че Вентото Е по-пъргаво със старите гуми на Астрата!

Потребителски аватар
~None~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~None~ » Сря 13 окт 2004 21:04

GOLFER написа:185/60/14 диаметър на гумата 578мм.
175/65/14 диаметър на гумата 583мм.

До тука добре, ама ти си му дал размерите за 60 и 65%. Това е от занчение за твърдоста на возене.
Най-вече човека говори че ускоренеито му е по-добро това идва от широчината на гумата. Понеже по-тясна, налягането на 1ца площ е по-голямо следователно по-голямо сцепление. Все едно да бягаш с щпайкове и с обикновени маратонки ;)
WasteLand_TD е дал и недостатъка даже на по-тясната гума - стабилноста в завоя е не е толкова добра.
Така, че колегата е напълно прав според мен. ;)

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Чет 14 окт 2004 7:52

Съгласен съм с колегата WasteLand_TD, но до известна степен. Той принципно е прав. За неговите впечатления си има теоретична обосновка, която всички тук мисля знаят. По-тесните гуми и по-високите гуми имат по-добро сцепление и возят по-меко, но пък са нестабилни в завой и т. нат. Подобни заключения обаче са твърде общи и не би трябвало според мен да се прилагат за всяка една ситуация. Защото не отчитат такива важни фактори, като вида на протектора и качеството на гумата като цяло. Притеснява ме и "дълбочината" на впечатленията. Изрази като "веднага се усети", "доста по..." звучат според мен малко пресилено :? .
WasteLand_TD, напиши нещо конкретно, което може и да се измери лесно - с колко падна разхода на колата :?: :wink: .

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Чет 14 окт 2004 8:22

значи 5мм. разлика в диаметъра и 10мм.разлика в ширината и се е усетила голяма разлика!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
има фактори които оказват голямо влияние:
1.марките на двата размера гуми.
2.вида на гумите /зимни,летни/
3.степента на износване.
4.годината на производство
5.разлика в напомпването.
напиши конкретно за гореизброените неща и сам ще се убедиш,че точно в този случай размера няма значение.

WasteLand_TD
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Чет 14 окт 2004 13:11

Значи гумите и на двата размера са летни.Предните с размер 175-65-14 са Debica, а тези с размер 185-60-14 са корморан.Дебиката са на около 10000км а корморана мисля на 5000км.Задните и на двата размера са едни същи като марка и износване - купувани са от едно и също място.
Зна4и ако някой си мисли че това не се усеща ще му кажа НАПРОТИВ - усеща се.Поне при мен се усети защото кола 75 к.с. не е мощна и всякакво подобрение се усеща!При 115-150 к.с. може разликата да не е толкова голяма.
Значи защо го направих - брат ми има Пасат 1.9ТД - беше с размер стандартния за пасата 185-65-14.Веднъж влезна в бая дупка и в резултат се откърти наполвина бомбето на макферсона откъм шофьорската страна.Проблема го оправиха, но брат ми реши да сложи голям профил гуми и ги замени с размер 175-70-14 от същата марка.Ми возията ВЕДНАГА се промени.Съквартиранта ми и тои има Пасата 1.9ТД но той си е със стандартния размер гуми.И двете пасата се случва често да ги карам - РАЗЛИКА ИМА - на брат ми определено вози по хубаво.И на двете коли амортисьори, тампони и т.н. са в добро състояние.
И то4но заради шибаните дупки реших и аз да мина на по-височки гуми.
Не приказвам глупости.......
А и колата стана по-пъргава.....
На вас не ви се вярва ама както и да е

Потребителски аватар
Krass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Krass » Чет 14 окт 2004 14:07

МММ искам и аз да се изкажа.
Значи моите летни гуми са 185-60-14 с лети джанти.Зимните са ми 175-65-14 но са на оригиналните джанти.
Аз лично мога да кажа че след като ги сложих наистина колата стана по-пъргава,но съвсем малкко и то основно заради това че самите гуми са по-леки,а и оригиналните железни(стоманени) джанти са по-леки от летите ми.
Колкото до нестабилността-колата с тесните гуми е по-нестабилна.Аз лично съм по-доволен от по-широките ми летни гуми.
До известна степен, ако колегата при подобни условия като моите е прав че има разлика, но тя е според мен почти пренебрежимо малка.

WasteLand_TD
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Чет 14 окт 2004 14:46

Има разлика.Аз не съм казал че е огромна разбира се.Но има......

silverhawk*
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silverhawk* » Чет 14 окт 2004 20:20

Krass не съм запознат много добре ама не би ли трябвало стоманените джанти да са по-тежки от летите(те иначе нямаше да слагат лети и на спортните коли,нали се водят един вид тунинг).Може и да греша разбирасе :D

Потребителски аватар
Krass
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Krass » Пет 15 окт 2004 16:23

silverhawk* написа:Krass не съм запознат много добре ама не би ли трябвало стоманените джанти да са по-тежки от летите(те иначе нямаше да слагат лети и на спортните коли,нали се водят един вид тунинг).Може и да греша разбирасе :D

Ами понеже лично сам си сменях летните със зимни и според мен летите ми джанти повече тежаха,но може и да е заради по голямата гума,не знам.
а и не знам тия оригиналните доколко са стоманени а не някаква друга също толкова евтина сплав

Потребителски аватар
maniak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maniak » Пет 15 окт 2004 21:41

Silverhawk Летите джанти са просто оптичен тунинг. Даже понякога са и по тежки.

silverhawk*
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silverhawk* » Пет 15 окт 2004 21:46

Сори значи грешката е в мен :lol:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”