Светна лампа за масло в движение Г4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Светна лампа за масло в движение Г4

Мнениеот vnkostadinov » Нед 09 окт 2011 21:01

Здравейте колеги. използвах търсачката , но не намерих това, което ме интересуваше и имам няколко въпросчета.
колата е Г4 1.6 2000 APF с ГИ

1- Преди малко в движение ми светна лапмпата за маслото и борда показа нещо си OIL/на италиански е/ та веднага отбих и изключих мотора долях около 250гр масло, че беше на минимума, което много ме изуми, защотото по принцип не похапва по толкова много.. последно бях доливал преди 250км. пак малко под средата на щеката :gruebel . Въпроса ми е дали може нещо да се е прецакало, защото все пак се надявам лампата да светва преди да е настъпило нещо фатално.

2- От 4-5 дни оборотите ми поиграват на празен ход и в движение межди 2-2.5К онорота колата притриса (ходих на регулировка на ГИ, защото мислех, че е от нея) но пак съощото. това го прави и на гас и на бензин. днес даже ми изгасна 2 пъти в движение при освобождаване от скорост. възможно ли е това да е свързано с т.1? все още не съм сменял свещи, но си мисля, че ако е от тях ще го прави постоянно, а не в определен диапазон обороти.

3- Разхода ми е с около 2.5л отгоре. по принцип борда ми показва за около 60-70км 6.3-6.5, а днес за същото разстояние - 9.7... при еднакаво каране, еднакви условия и натовареност на трафика.

Само се надявам т.1 да не е причинител на останалите 2, защото тогава май ще трябва да се отваря :(

по колата са сменяни:
-масло
-горивен филтър
-маслен филтър
-въздушен филтър
-ангренаж
-водна помпа

предстоят за смяна:
-съединител
-свещи и кабели

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Re: Светна лампа за масло в движение Г4

Мнениеот zfa159 » Нед 09 окт 2011 21:34

за т1. - зависи какво масло си сипал,ако не покрива стандартите на VW за съответния двигател,става на чорба и започват проблемите.Особено си налял някой Мобил или менте на Кастрол или разни други бъркочи от супермаркетите.След като си изгасил двигателя е нормално маслото да е на минимума,защото трябва да изчакаш поне 15-20 минути,за да се стече всичкото в картера и тогава да го провериш,за да ти е адекватна проверката.Може без проблем да е прецакан датчик за налягане на маслото,както и проблем по кабелите (Голф 4 много страдат от кабелни проблеми).
по т.2 и 3 без никакъв проблем може да е свещ,може да е заминаваща си бобина и т.н. и може да се види на диагностиката кой точно цилидър прави мизерия (с детонационните датчици се вижда кой цилиндър как работи).Може да имаш проблем с ламбда сонда,температурен датШик,с какво ли не,защото всички неща играят роля при ГИ и могат да сбъркат колата тотално (компютъра на колата определя по тях времето,за което да работят дюзите т.е. колко гориво да налива,съответно газовия корегира индексите,зададени от бензиновия по определени коефициенти (обикновено добавя още време,през което да действат газовите дюзи) - една табличка със стойности,които могат да се задават ръчно,могат и да се корегират от сметалката според показанията на газовите датчици - температура на газта,сигнал от МАП сензора на газовата и т.н. и т.н.,но при грешно подадени стойности от бензиновия комп,заради проблем примерно,газовите дюзи няма как да работят правилно).
:beer

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Нед 09 окт 2011 21:46

zfa159 написа:за т1. - зависи какво масло си сипал,ако не покрива стандартите на VW за съответния двигател,става на чорба и започват проблемите.Особено си налял някой Мобил или менте на Кастрол или разни други бъркочи от супермаркетите.След като си изгасил двигателя е нормално маслото да е на минимума,защото трябва да изчакаш поне 15-20 минути,за да се стече всичкото в картера и тогава да го провериш,за да ти е адекватна проверката.Може без проблем да е прецакан датчик за налягане на маслото,както и проблем по кабелите (Голф 4 много страдат от кабелни проблеми).
по т.2 и 3 без никакъв проблем може да е свещ,може да е заминаваща си бобина и т.н. и може да се види на диагностиката кой точно цилидър прави мизерия (с детонационните датчици се вижда кой цилиндър как работи).Може да имаш проблем с ламбда сонда,температурен датШик,с какво ли не,защото всички неща играят роля при ГИ и могат да сбъркат колата тотално (компютъра на колата определя по тях времето,за което да работят дюзите т.е. колко гориво да налива,съответно газовия корегира индексите,зададени от бензиновия по определени коефициенти (обикновено добавя още време,през което да действат газовите дюзи) - една табличка със стойности,които могат да се задават ръчно,могат и да се корегират от сметалката според показанията на газовите датчици - температура на газта,сигнал от МАП сензора на газовата и т.н. и т.н.,но при грешно подадени стойности от бензиновия комп,заради проблем примерно,газовите дюзи няма как да работят правилно).

майстора ми похвали Repsol 10w40 че било за VW и Audi и такова си взех. а относно проверката... изчаках я 15ина минути преди да проверя, та наистина нямаше масълце. въпроса ми е дали лампата светва "предфатално" или когато вече се скапе нещо? иначе имам проблем с ламбдата/връша 0 като стоиност-най вероятно е откачена/, но всеки казва, че няма значение, щом колата е на газ.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 09 окт 2011 22:19

Ами ако е с обикновена газова,няма значение,ама с ГИ има сериозно значение и по-горе обясних защо.Не казвам,че заради нея е висок разхода или прдръпва,но и тя има значение за работата на двигателя.
За маслото - зависи при какви условия е светнала и дали продължава да свети.Общо взето ако настъпи механичен проблем и нещо се счупи,ще започне да свети почти при всякакви условия и след кратко време при запалване на двигателя,защото счупеното ще си е счупено и налягането ще си се губи.Ако сега си е ок,значи вероятно или имаш дертове с някой от датчиците или маслото не е достатъчно добро (Репсол не е лошо,въпроса е до колко е истинско,понеже в БГ вече много неща не са това,което пише,че са,което нито ти,нито майстора,нито дори продавача на маслото може да знае).

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Нед 09 окт 2011 22:23

то като изключих мотора и изчаках 5 мин някаде явно се беше постекло и е покривало някакво ниво, защото и лампата и съобщението от борда не светеха. иначе като си долях след това до колкото трябва си запалих, нито светеше нещо, вървеше си без проблем. ако са ми заминали гумичките на клапаните как да разбера? не пуши на масло отзад :)

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 09 окт 2011 22:43

Ами за гумичките се гледа следното.Сутрин при първо палене дали изпушва синкаво или си е стандартния кафеникав цвят на недоизгорял бензин от първото запалване.Ако пуши синкаво,значи в цилиндъра влиза масло,докато двигателя не работи.Това става по два начина - гумичките на клапаните или водачите на клапаните (ако колата е прегряване някога някъде преди теб,водачите се цепят и през цепката влиза по мъничко масло в горивната камера покрай стеблото на клапана).При повечето двигатели при ревизия на главата,има поне 2-3 сцепени водача (за 8 клапана говоря,където има и 8 водача съответно).
Ако гледаш дали припушва в движение,можеш да се ориентираш за сегментите на двигателя,защото тогава стената на цилидъра се омазва с масло и ако сегемнтите не го обират добре,то влиза покрай тях в двигателя и изгаря съответно в движение.
Това,че маслото изчезва не е причина да смяташ,че мотора има проблем,защото ако маслото не е хубаво,го гори стабилно.Фрапиращ случай беше едно Ауди,което гореше 2Л масло за 1000км и човека беше решил да го хвърля.След като сменихме марката на маслото (при същия вискозитет),разхода стана 2Л от смяна до смяна (което пак е много ама е 10 пъти по-малко mhihi :screwy ).
Съвета ми е да се замислиш за смяна на маслото с друго (Мотул го уважавам много), преди да пипаш механично по двигателя.

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Нед 09 окт 2011 23:08

vnkostadinov написа:въпроса ми е дали лампата светва "предфатално" или когато вече се скапе нещо?

На 1.6 AKL ми се случи като вдигнах щеката и нямаше изобщо масло!Суха!Долях един литър и отиде на минимума!Не вярвам при твоя двигател да е много по-различно!

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Нед 09 окт 2011 23:18

мерсаж. утре сутринта ще видя що за пушек излиза от ауспуха.

k_garchev написа:На 1.6 AKL ми се случи като вдигнах щеката и нямаше изобщо масло!Суха!Долях един литър и отиде на минимума!Не вярвам при твоя двигател да е много по-различно!

значи да се надявам, че няма нишо сериозно :) като разбера какво точно и е ще пиша. ако някои колега междувременно иска да даде мнение...да не чака :) :bowdown

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Нед 09 окт 2011 23:28

За съжаление точно обратното!Щом е светнала лампата най-вероятно има някакъв проблем,който може би не е свързан с ниско ниво на маслото!Направи една диагностика!Дали може да има някакъв теч от някъде?

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Нед 09 окт 2011 23:30

k_garchev написа:За съжаление точно обратното!Щом е светнала лампата най-вероятно има някакъв проблем,който може би не е свързан с ниско ниво на маслото!Направи една диагностика!Дали може да има някакъв теч от някъде?

ми до сега преди да се кача винаги препоглеждам отдолу за течове, така че малко вероятно. утре ако имам време ще я закача с един приятел и ще видиме какво ще покаже :)

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 10 окт 2011 8:28

Ако нивото е ниско,тогава започва да свети първо в завой,защото тогава и малкото останало масло в картера се измества на една страна и помпата остава на сухо за кратко време и лампата изгрява.Трябва нивото да е много ниско,за да светне на прав път и тогава определено е нямало да долееш само 200-300мЛ .

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Вто 11 окт 2011 18:48

Нямам и идея какво става. днес сутринта като запалих очаквах да изпуши на синьо, в знак, че поне гумичките са заминали, но пък си запали без проблем, без пушене и всичко беше ОК. надявам се да няма последствия. love.vw

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Вто 11 окт 2011 19:01

Колеги, относно т.1 нямам оплаквания, но т.2 и т.3 си стоят. днес смених свещите/като ги видяхме нямаше нужда, но така и така ги бях купил- обслужих ги/. Снощи с едно приятелче я качнахме на VAG COM и всичко беще ОК. но днес след смяната на свещите тресенето не си замина и майсторчето също качна VAG COM -а и даде грешка

P0341 Camshaft positon (CMP) sensor A, bank 1 - range/preformance problem
като причини Autodata-a дава: Insecure sensor/rotor, air gap, wiring, CMP sensor

а това AIR GAP - има предвид нещо като спукан вакум ли?

знам, че половината ще кажете ся ще кажете, че е нормална тая грешка, но нормалната е:

00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40) , поне четейки из форума.

когато купувах голфа/преди 3-4 месеца вече/ въпросната грешка я имаше P0341 но след като я изтрихме не се беше появявала и днес пак цъфна. някой може ли да даде инфо за причината й и дали тоз датчик си играе с оборотите ми.
:talk:
надявам се да се отзовете, че да не спамя само с нови теми

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Пон 14 ное 2011 18:41

Колеги, днес смених бобината, защото така ми каза един майстор, обаче проблема с тресенето и придръпването си стои (т.2), въпреки че беше на 99% сигурен, че идва от нея проблема... и сега не знам какво да правя вече... :? :?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”