Проблемът ми е следния - уредът на таблото не показва вярно температурата на мотора... Седи си около 75-80 и не мърда освен ако навънка не е 30+ градуса или се катеря по баир.
Оттук започват мъките - смених термостата и сложихме BERU. Пак същия хал... Сложих след 2 месеца Wahler. Пак така... След още няколко месеца на една сбирка закачихме колата към компа на boreto (благодарности че му се занимава с мен). Показа следните грешки :
Address 01: Engine
Control Module Part Number: 1H0 907 311 A
Component and/or Version: 1,8L R4 MONO D11
Software Coding: PMC 01
Work Shop Code:
6 Faults Found
00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-00 - No Signal
00522 - Engine Coolant Temperature Sensor (G62)
30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent
00523 - Intake Air Temp Sensor (G42)
30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent
00525 - Oxygen (Lambda) Sensor (G39)
03-10 - No Signal - Intermittent
29-10 - Short to Ground - Intermittent
28-10 - Short to Plus - Intermittent
Съвсем случайно миналия месец забелязах, че 4-те кабелчета влизащи в моното най-горе в предната му част са с оголени изолации и прехвърчат искри. Може би повечето грешки се дължат именно на това, но бях сериозно подразнен, че този датчик не ми работи и започнах да търся нов. По различни каталози излизаха различни видове датчици, но всички показваха наобратно на моя - около 110 градуса. Тази температура е абсолютно изключено да е вярна, тъй като при отваряне на капачката на разширителното казанче нямаше абсолютно никакви следи от кипене на водата. Измерих температурата - 82 градуса целзий. В движение температурата пада около 95-100 градуса, но спре ли на място се качва около 105-110. Впоследствие си върнах моя датчик и пробвах още няколко - по повечето каталози ми даваха датчик със жълта лента, в единия магазин ми дадоха такъв със синя, но пак показанието е същото - около 100-110 градуса.
Тъкмо се бях отчаял и си карах с моя датчик (синия с който го купих) и пак boreto ми даде един датчик за проба - MTE Thomson с жълта лента. Има щамповани на металната част два надписа "4304" и "5А". С него всичко е ОК. Показва си точно 90 градуса и мърда съвсем леко около тях. И на място и в движение си е точно като хората около 90-те градуса. Това ме навежда, че не ми е проблема в уреда на таблото, а ми трябва точно такъв датчик. Препоръчаха ми да отида в Боша на гладстон и да си взема същия. Така и направих - с много зор се сетиха откъде да го намерят, но ми намериха. Неговите букви на металната част обаче се различават - "4304" си е същото, но вместо "5А" пише "7А" (или нещо подобно, не го гледах много ами направо му се зарадвах и го сложих)... С него температурата е малко по-коректна седи около 95-100 градуса, но все пак си мисля, че не е нормално
Та въпросът ми е има ли някой идея какви са точно тези букви като означение ? Има ли начин да си намеря алтернативен които да показва пак същите резултати ? И има ли смисъл да си губя времето да търся точно такъв датчик с точно същите буквички или просто да си сложа един нов датчик с уред за температурата втора злоупотреба?
П.П.: Ако някой има точно такъв датчик за продаване MTE Thomson жълт с надписи "4304" и "5А" да ми пише ЛС.