Скоростите дивотии не търпят!
Слагай това, което е препоръчал завода-производител, иначе ще пЦоваш

VW GOLF3 написа:Благодаря ти и на тебе колега за съвета
oregon написа:A kakvo mislite za ESSO 75 90,zashtoto kupix 4L.i go slogix da go smenqm li?????????????????????
Днес ми предстои смяна масло на ск.кутия. Харесах едно Mobil 75W80 GL4+ . Ск. ми кутия е CHL - на АБУ голф 3. Добро ли е маслото и защо е 75W80, а не 75W90, някой ако знае нека каже. Благодаря !Pavcho2 написа:Май за тази кутия класа на маслото е GL5.
fill написа:oregon написа:A kakvo mislite za ESSO 75 90,zashtoto kupix 4L.i go slogix da go smenqm li?????????????????????
Двигателното маслото Esso е голям боклук ( моя мнение ), предполагам и трансмисионното масло е същото
kokovanev написа:Хайде да се обадя и аз... Миналата година сложих полусинтетика 75/90, отговаряща на фолксвагеннорм. През миналата зима усетих, че първа не влиза на студена кутия така, както беше преди смяната... След ровене из нет-а установих няколко неща:
1. 75/90 не е единственото задължително условие, маслото има и други характеристики, на които трябва да отговаря.
2. Масово се среща полусинтетика 75/90, която се препоръчва от нейния производител за нашите кутии, но реално не е сертифицирана по фолксвагеннорм.
3. Масово се среща полусинтетика 75/90, която е сертифицирана по фолксвагеннорм - точно с такова пробвах, но не останах доволен...
4. Маслото трябва да е 75/90 пълна синтетика, ГЛ4+ или ГЛ4/5 и да отговаря на фолксвагеннорм. Ако маслото отговаря на ГЛ5 /по-високия стандарт/, това не го прави подходящо!
5. На т.4 из БГ отговарят мн. малко масла и са скъпи. Освен посочения тук Кастрол има и едно на БП - малко е по-евтино, пазарува се от същото място. Има и подходящо Лики, но за цена не съм гледал, защото успях да си осигуря Кастрола /с произход!/ по цени на едро - чувствително по-ниски са...
6. Кутиите тип 085 "по паспорт" събират 3,1 л., реално - към 3.2 л., а в БГ не се продават опаковки под 1 л. - т.е. - пазаруваш 4 л. - честито на печелившите, както се казва... Ако си обичате СК и най-вече 5-тата скорост - не жалете в никакъв случай тези 100-200 грама...
7. В Европа Кастрол има и опаковка от 0,5 л., цената на дребно е около 7-8 евро.
8. В оригинални бели опаковки на ВАГ има поне 3 вида масло за СК - минерално /евтино е и смърди гадно.../, полусинтетика /цената е приемлива/ и пълна синтетика на ужасяваща цена - на дребно е грубо 50% над тази на Кастрол, при положение, че вътре е същото - според слуховете...
9. В нашите СК не е хубаво да се наливат неподходящи масла или масла за "раздатки" и диференциали, дори и да отговарят на пръв поглед на по-високи изисквания. Експериментите с маслото рано или късно водят до проблеми със СК...
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 76 госта