Голф 3 ми: Запушено радиаторче на парното от стоптеч добавки

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
stereocrash
Автомобил:
Двигател:

Голф 3 ми: Запушено радиаторче на парното от стоптеч добавки

Мнениеот stereocrash » Чет 29 ное 2012 12:53

Преди няколко седмици забелязах че радиатора ми капе и прави локвичка точно под номера и реших да му сложа стоптеч добавка във водната система - по лошото е че сложих 2 и то от прахообразните. Течът спря, парното работеше нормално няма ядове. За 2 дни бях дал колата на приятел да си свърши работата отоврил капачката на отвора за наливане на антифриз обаче я забравил така и карал известно разстояние - антифриза изврял, известна част от праха излезе навън. Наляхме нов антифриз 5+ литра и тогава дойде проблема парното ми изчезна - колата загрява отварям клапата духа леко топло и след това изстива започва да духа хладно. Вероятно запушено радиоторче на парното но защо точно като е изврял антифриза с добавката е решило да се запуши. Посъветвайте ме как да го отпуша защото главата ми завря тая есен просто нервите на макс със тая охладителна система - водна помпа смених, радиаторче на парното също - сумати пари по тая старата кола и пак ми прави золуми. Кажете ефикасен метод да прочистя парното от тоя прах

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Голф 3 ми: Запушено радиаторче на парното от стоптеч добавки

Мнениеот joker » Чет 29 ное 2012 15:27

Първоначален опит с малък шанс за успех.Водоструйка с нагнетяване при отворени щутцери на радиаторчето.Промивки поне 10-15 мин.Ако стане-добре.Ако не-ново радиаторче със всички ядове и разходи....около 180 лв.И не разбрахте ли,че добавки против теч не се слагат!

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 29 ное 2012 15:36

След като сложихте антифриза, обезвъздушихте ли системата? Ако не сте, е напълно вероятно от въздуха вътре да не ти работи парното. От около 3г карам с добавка за теч - нищо не ми се е запушило /освен теча/. Скоро сменях антифриза и пак налях нова добивка за да не прокапе пак радиаторчето на парното. Ама ти защо си сложил две наведнъж не разбрах само :beat_butt2

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 29 ное 2012 17:50

stereocrash написа:сумати пари по тая старата кола и пак ми прави золуми.

Със сигурност колата ги прави.. а не задкормилното устройство, дето е сипало две праха на един път и после е оставило антифриза да изври :shock

Иначе, ако ти е запучено радиаторчето на парното - само със смяна се оправя.

А относно добавките - ако се купи хубава добавка (на някой утвърден производител, а не шишенце с червен пипер от квартялния магазин за "туняци") и се сложи правилно (при изключено парно, на загрял мотор и след това хубав дълъг път от 100+ км) няма да има проблем. На две коли съм наливал такова и течът спря, пък парното си работи..

magentis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот magentis » Пет 30 ное 2012 2:00

Колега, от това което прочетох, проблемът не идва от запушване на радиаторчето, а от въздуха в него! Това което бих те посъветвал в тази ситуация е да намериш начин да качиш предницата на колата възможно най-високо, /идеята е, радиаторчето на парното да стане най-ниската точка на охл. система/след което палиш, пускаш парното и задържаш мотора на около 2000 оборота. При положение, че мотора е в работна температура, до минутка всичко трябва да е ОК. Това е едиствения начин за обезвъздушаване!

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Пет 30 ное 2012 4:52

magentis написа:Колега, от това което прочетох, проблемът не идва от запушване на радиаторчето, а от въздуха в него! Това което бих те посъветвал в тази ситуация е да намериш начин да качиш предницата на колата възможно най-високо, /идеята е, радиаторчето на парното да стане най-ниската точка на охл. система/след което палиш, пускаш парното и задържаш мотора на около 2000 оборота. При положение, че мотора е в работна температура, до минутка всичко трябва да е ОК. Това е едиствения начин за обезвъздушаване!

Двигателите на VAG се обезвъздушават сами!!!!Проблем с това не може да има!Малкото количество антифриз е концентрирало добавката,а тя добре се е опекла и е затъкнала най-фините каналчета в системата,а именно радиаторчето на парното!

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пет 30 ное 2012 10:22

И аз знам, че се обезвъздушават сами, но като налееш антифриза, трябва да оставиш отворен разширителния съд и да оставиш да работи, докато отвори големия кръг и докато спрат да излизат балончета. При затворена капачка не съм сигурен, че може да се обезвъздуши.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 30 ное 2012 12:41

Е,аз съм сигурен,понеже съм чувал как съска.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пет 30 ное 2012 17:27

И аз съм сигурен, по същата причина :)

На Passat B5 (може би и на Г4, не знам) има една дупка в маркуча, който отива към радиаторчето на парното. Когато се налива нов антифриз, маркучът леко се издърпва от щуцера, докато дупката се окаже извън щуцера, и после се налива антифриз. Въздухът излиза през дупката и като свърши въздухът и почне да излиза антифризът просто маркучът се пъха обратно докрай, дупката се запушва и готово. Не знам при Г3 има ли такова, но даже и да не се използва тази опция, колата се обезвъздушава сама. Като излезе въздухът трябва да се долее в казанчето и да се следи нивото на следващите 1-2 паления :)

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Пет 30 ное 2012 17:41

vanesto написа:И аз знам, че се обезвъздушават сами, но като налееш антифриза, трябва да оставиш отворен разширителния съд и да оставиш да работи, докато отвори големия кръг и докато спрат да излизат балончета. При затворена капачка не съм сигурен, че може да се обезвъздуши.

Точно при затворена капачка се обезвъздушава, защото налягането се вдига бързо,изтласква мехурите в разширителното казанче,а клапата сработва и ги изпуска излишното налягане атмосферата.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”