Как да сваля предното стъкло на голф 4
- vylaniq
- Автомобил: Golf4
- Двигател: AJM
Как да сваля предното стъкло на голф 4
Здравейте колеги някой може ли да помогне как да сваля предното стъкло че се напука и със какво да сложа новото здраво с какво до го залепя има ли някакъв начин и какъв е ако има .Благодаря ви предварително!
Re: КАК ДА СВАЛЯ ПРЕДНОТО СТЪКЛО НА ГОЛФ 4
Предното стъкло е лепено със силикон. Има различни начини на рязане на силикона в зависимост от твоите възможности. Лично аз използвам макетно ножче и въже за простор.
Като свалиш старото стъкло трябва да махнеш стария силикон, ако стъклото е втора ръка - да почистиш и него. После нанасяш черен силикон в края на стъклото и се фиксира към купето на равни разстояния от предните колонки, както и от тавана. Лепиш с тиксо и чакаш да изсъхне за 2-3ч.
п.п.Промени си заглавието на темата с малки букви, че така си е чисто викане
п.п.2 Ако никога не си го правил, по-добре не се захващай - следващата тема ще е есента и ще се казва "тече в краката на шофьора/пасажера"
Като свалиш старото стъкло трябва да махнеш стария силикон, ако стъклото е втора ръка - да почистиш и него. После нанасяш черен силикон в края на стъклото и се фиксира към купето на равни разстояния от предните колонки, както и от тавана. Лепиш с тиксо и чакаш да изсъхне за 2-3ч.
п.п.Промени си заглавието на темата с малки букви, че така си е чисто викане
п.п.2 Ако никога не си го правил, по-добре не се захващай - следващата тема ще е есента и ще се казва "тече в краката на шофьора/пасажера"
- vylaniq
ми не съм да ти кажа
ще попитам някой познат тогава дали е правил и благодаря за подробният отговор

- niki1_j
- Автомобил: Golf MK IV
- Двигател: ASZ
- Контакти:
Идеята е следната:
http://www.youtube.com/watch?v=w2HCdWAtKOs
Едва ли ще си купиш толкова модерна техника, но същият успех има и тънко стоманено въженце с две дръжки за упора в двата края. Прекарваш въженцето по показаният начин, закачаш едната дръжка от външния, я другата от вътрешния край на стъклото и издърпваш на ръка. След това почистваш добре старото лепило и си готов за лепенето на новото
Не е никак сложно като цяло, но си се иска точна ръка и много търпение за да не протече наистина след не много време, или пък по лошо да се оукне новото при монтажа.
Мисля че Хенкел се каваше лепилото което ползват за стъклата. Не е точно обикновен черен силикон.
http://www.youtube.com/watch?v=w2HCdWAtKOs
Едва ли ще си купиш толкова модерна техника, но същият успех има и тънко стоманено въженце с две дръжки за упора в двата края. Прекарваш въженцето по показаният начин, закачаш едната дръжка от външния, я другата от вътрешния край на стъклото и издърпваш на ръка. След това почистваш добре старото лепило и си готов за лепенето на новото

Не е никак сложно като цяло, но си се иска точна ръка и много търпение за да не протече наистина след не много време, или пък по лошо да се оукне новото при монтажа.
Мисля че Хенкел се каваше лепилото което ползват за стъклата. Не е точно обикновен черен силикон.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Ако искаш да не тече ходи при стьклар
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Лепилото прилича на силикон, но е полиуретаново.
- ludiq1918
- Автомобил: Honda Civic
- Двигател: D14A2 - 1997
genata82 написа: После нанасяш черен силикон в края на стъклото и се фиксира към купето.......
Всичко добре и точно обяснено но по правилно според мен е да се нанесе силикона върху рамката на купето където лежи стъклото а не на самото стъкло. Според мен хем така ще е по лесно хем по точно. Да разнасяш стъкло с току що нанесен силикон не е приятна работа, особено като се оцапаш с него.
- richko25
- Автомобил: VAG
- Двигател:
....
Последна промяна от richko25 на Пет 10 сеп 2021 17:09, променено общо 1 път.
- znainainai
- Двигател: MK 4 98 AHF
Стъклото се пренася със специални инструменти. Вакуумни държачи. И стъклото и рамката трябва да са перфектно почистени от стар уплътнител. Има такива специални препарати за целта.
Re: Как да сваля предното стъкло на голф 4
ludiq1918 написа:genata82 написа: После нанасяш черен силикон в края на стъклото и се фиксира към купето.......
Всичко добре и точно обяснено но по правилно според мен е да се нанесе силикона върху рамката на купето където лежи стъклото а не на самото стъкло. Според мен хем така ще е по лесно хем по точно. Да разнасяш стъкло с току що нанесен силикон не е приятна работа, особено като се оцапаш с него.
Оцапването в случая е най-малкия проблем. То по принцип се нанася и праймер, но това е само по принцип

Повечето стъклари нанасят силикона (да, специален силикон за стъкла е) върху стъклото. Приставката към тубата със силикон има специален отвор, така че нанесения силикон да има триъгълна форма. Също така се използва електрически пистолет, за да се получи равномерно количество силикон по цялата дължина на стъклото. Някъде даже имам точните размери на слоя силикон....естествено всеки е нагласил начина както му е удобно с подръчни средства.
- richko25
- Автомобил: VAG
- Двигател:
...
Последна промяна от richko25 на Пет 10 сеп 2021 17:09, променено общо 1 път.
- vylaniq
мерси колеги 

- tupac
- Автомобил: golf3 gti
- Двигател: 2e 1993
vylaniq написа:мерси колеги
НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ
1 ТРЯБВАТ ДВАМА ЧОВЕКА

2 СИЛИКОН СПЕЦИАЛЕН ЗА АВТОСТЪКЛА ПОЛИРИУТАН цена околу 15-20лв
3 ПРАИМЕР цена от 7лв до 25лв зависи от разфасовката
4 ПАРЦАЛИ
5 СПИРТ
6 ИНСТРУМЕНТИ СПОРЕД КОЛАТА МОДЕЛА
7 ПИСТОЛЕТ ЗА СИЛИКОН ЦЕНА ОТ 20ЛВ И НАГОРЕ
8 СТРУНА
9 ЛАПИ
10 А ДА И АКО НЕ СТЕ СЕ ЗАНИМАВАЛИ ПО ДОБРЕ НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ

много маистори мн нещо да си смениш стъклото не е толкова лесно колкото си мислят някои разбирачи има много тънкости които ако не се спазят наи малко ще ти тече вода и може да си насереш цялата кола освен това не слушай хора които са хал хабер като слушам,1во трябва да сте двама човека 2ро отстраняваш гумините уплатнения от двата края на стъклото дърпат се към теб с ръка 3то махаш чистачките 4 махаш пласмасовата кора която е поцялата дължина на стъклото в долния краи на стъклото под чистачките кората вади се нагоре с предърпване и права отверка...и сега необходими инструменти 1 СТРУНА или здрава тел тънка пробивасе силикона между стъклото и рамката по точно се намушква струната посредством клещи 2 след това с помошника единия отвътре другия отвън си вързвате струната на отверки да кажем тои вътре ти отвън и започвате да режите,естествено който е отвътре пази курите и тавана които е от вън пази боята отвътре с шпатола се пазят тавана и курите да не се отрежат-наранят шпатолата се поставя над кората примерно и телта-струната остава между шпатолата и стъклото дано да си ме разбрал ,като свалите стъклото стария силикон се отсранява с 2 ОБРЕЗВАЧКИ или макетно ношче с което е много трудно де хубаво е да остане стар силикон на рамката2-3мм дебелина след това рамката се почиства със 3 СПИРТ и парцали хубаво маже се след това 4 ПРАИМЕР НАНнася се с памук и отверка по рамката 5 стъклото се почиства със спирт хубаво и се намазва с праимер 6 ПРЕХВЪРЛЯТ СЕ СТИКЕРИТЕ на новото стъкло с макетно ношче се махат 7 НАНАСЯ СЕ СИЛИКОНА=СПЕЦИАЛЕН ЗА АВТОСТЪКЛА ПОЛИУРИТАН може с ръчен или ел пистолет ел е мн скъп де 8 трябват ти ЛАПИза захващане на стъклото зза да може да го хванете и лепнете с колегата ти на рамката и общо взето е това