Golf 4 / 1.6 / AKL - гаснене при ниски обороти

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ivailo.tenev
Автомобил: VW GOLF IV 1.6
Двигател:

Golf 4 / 1.6 / AKL - гаснене при ниски обороти

Мнениеот ivailo.tenev » Чет 29 авг 2013 22:00

Здравейте,
Имам проблем с колата /GOLF IV 1998, 1.6, 101к.с - бензин-газ - пълна инжекция/:
Когато запаля, оборотите на празен ход се менят от 800 до 1000,като в доста случаи колата си угасва направо /като няма значение дали е на газ или бензин/.Това се случва по-често при първо палене за деня, но също така и в някои случаи по време на движение на свободна скорост.Веднъж вече сменях датчик на Хол - за няколко седмици се оправи, но сега пак започна да прави номера.Ако някой може да даде съвет къде да търся проблема, ще съм благодарен.
Поздрави!

Потребителски аватар
vanky
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf 4 / 1.6 / AKL - гаснене при ниски обороти

Мнениеот vanky » Пет 30 авг 2013 20:57

Смуче въздух от O-пръстените най вероятно.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Пет 30 авг 2013 23:08

Грешки някакви? Освен о-пръстените, провери всичко след дебитомера за някакви течове. Аз брах доста ядове от теч на въздух след дебитомера.

ivkotor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivkotor » Съб 31 авг 2013 18:25

не забравяйте и датчика на хидравликата. Той е по - труден за хващане и много рядко компютъра го записва като грешка. евентуално може да го хванеш по следния начин :
когато вземе да ти прави проблем или по- точно да вдига оборотите- държи ги към 1000-1200 (обикновено го забелязвах като спра на светофар) чукни леко волана, така че да се задейства хидравликата и ако оборотите си паднат на 800 най- вероятно проблема е в него.
как работи датчика: всъщност той е ключ, който когато се задейства хидравликата датчика дава сигнал на компа за това и той компенсира натоварването на двигателя като отваря леко дросела. Но когато датчика започне да дава фира по някога но не винаги задържа в това положение дори когато не въртиш волана и държи високи обороти, другия вариант е да не дава сигнал и колата гасне.
след смяна на датчика проблема беше решен при мен лично. преди това смених о пръстените на смукателя (бяха си опечени на главата а 2 от междинните бяха омаслени), дросела почистен (при топъл двигател !!!) и адаптиран няколко пъти но ден - два по късно а понякога и след първата маневра пак почваше проблема. свещите също смених

п.с. Не съм профисеоналост, всичко е от личен опит с моя 1.6 AKL

bbdraganov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bbdraganov » Пон 02 сеп 2013 12:08

Пробвай да откачиш кабела към този http://volkswagen.msk.ru/forum/index.php?showtopic=134138 BGR клапан.Виж темата за климатика на Голф 4 от предната страница.Оказа се ,че този клапан връща част от отработените газове при ниски обороти ,за да пази околната среда,но при мен също играеха оборотите когато е включен.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Пон 02 сеп 2013 12:47

Пробвай да откачиш кабела към този http://volkswagen.msk.ru/forum/index.php?showtopic=134138 BGR клапан.Виж темата за климатика на Голф 4 от предната страница.Оказа се ,че този клапан връща част от отработените газове при ниски обороти ,за да пази околната среда,но при мен също играеха оборотите когато е включен.

:exclaim Колегата е с АKL мотор. Тези двигатели нямат ЕГР (в линка, който си дал, са изброени двигателите, които имат ЕГР като на снимката и AKL не е сред тях).

Колега ivailo.tenev, порови и форума, има тонове писано за тези болести на AKL. Според по-опитните колеги, които са писали в тези теми, проблема ти е много вероятно да се дължи на неотчетен въздух след дебитомера или на дроселната клапа. И задължително диагностика. Дори и липсата на грешки пак е информация, която ще те насочи в правилната посока.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Пон 02 сеп 2013 12:56

Ако никога не си чистил дросела не е лошо да започнеш с това :c020

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Пон 02 сеп 2013 13:14

Колега, при мен така прави от газта. Трябва да пробваш, откачи акумулатора, след 5-10мин го закачаш и караш само на бензин 1-2дни ако не гасне, проблема е от газта. Моята гасне само при парво палене за деня, ако темп на въздуха е от 14 до 32 градуса, ако е по-студено или по-топло не. Карах 1 седмица на бензин, няма проблеми. Ако откриеш какъв е проблема пиши. Успех!

Потребителски аватар
ivailo.tenev
Автомобил: VW GOLF IV 1.6
Двигател:

Мнениеот ivailo.tenev » Вто 03 сеп 2013 15:09

Утре ще ходя на диагностика и ще докладвам какво е станало.Още едно мнение, което ми споделиха - може да става дума и за смукача и неговите такъми, но нека да видим какво ще кажат майсторите-диагностици :)

stef4o7706
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stef4o7706 » Вто 03 сеп 2013 19:51

Ще следя темата.имам същата кола /година и двигател,абсолютно същия проблем/
-почистена и адаптирана дросел клапа
-нови свещи и кабели
,,,но,маркучето на картерните газове ми е сцепено/може да замуква повече въздух/
-не съм проверявал О пръстените
ще пробвам;Колега, при мен така прави от газта. Трябва да пробваш, откачи акумулатора, след 5-10мин го закачаш и караш само на бензин 1-2дни ако не гасне, проблема е от газта. Моята гасне само при парво палене за деня, ако темп на въздуха е от 14 до 32 градуса, ако е по-студено или по-топло не. Карах 1 седмица на бензин, няма проблеми. Ако откриеш какъв е проблема пиши. Успех!
-датчик на хидравликата сменен
-дебитомер почистен

grizli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grizli » Пет 06 сеп 2013 1:34

zografski e prav ,po4ni s drosela s kontakten sprei i parcal4e ....az taka se spasix ve4e godina bez problem sam ,..kade li ne xodix . 2 pati dat4ici ,diagnostiki ...i t.n . izvinqvam se za kiriliz...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”