Здравейте. Имам Golf IV 1.6sr (AKL)от 98г.. Днес както си карах градско и при опит да превключа на 3-та и не успях. Спрях колата със съединител и спирачка и при работещ мотор не успях да превключа нито една предавка. Изгасих двигателя и предавките вече се местеха. Реших, че ми се е супил съединителя, защото вече си беше за смяна, а и като го натисках и отпусках се издаваше хрущящ звук. Освен това бях забелязал, че скоро колата започна да ми прави номера при рязко ускоряване - на втора ускоряваше до 2500оборота и след това се изфорсираше сама. Та реших, че съединителя е заминал и за това включих на втора, запалих двигателя и тръгнах към вкъщи. Спрях колата пред двора изгасих я, за да отворя портте и като пак се качих, за да я вкарам вече предавките не се сменяха и на изключен двигател. Запалих я директно и я вкарах. След като я вкарах в двора пробвах дали ще може да се превключват скоростите и се оказа че мога да включа само на задна (дори и на изключен двигател). Иначе преди малко слязох до колата и пробвах на изключен двигател и се оказа, че пак мога да ги сменям.
Въпроса ми е щом предавките са отказали да се местят и при изключен мотор може ли да е заминал не само съединителя, а и скоростната кутия? Това със скоростната кутия ме плаши, защото мисля, че моята е от тия с кода DUU, които не подлежат на ремонт и не ми се мисли какви мъки ще са тогава.