Голф 3 1.9 TDI Изгорих нещо..

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Bat_Van4o
Автомобил:
Двигател:

Голф 3 1.9 TDI Изгорих нещо..

Мнениеот Bat_Van4o » Пон 14 ное 2011 16:00

Здравейте приятели...
Скоро взех един голф 3 1,9 TDI предполагам 1Z ама не съм сигурен..1995-та година е..
Та реших да си сменям крушките на плафона, и понеже преди имах едно венто и си ги бях сменял сам знаех, че и тук ще се се справя, НО...
Купих аз диодни крушчици едната, която като се отвори вратата светка я смених и нямаше никакъв проблем..
При другата обаче нещата съвсем не стоят така..Предполагам, че проблема е в самата крушка, явно съм взел някаква по силна..Защото изгорих два предпазителя иии нещо по платката или кабелите изпуши..Сега не светва нито едната..В магазина казах диод за габарит..ама май не е същия? Някой да помага, чее..не се живее без плафон.. :)

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Изгорих нещо..

Мнениеот slimmer » Пон 14 ное 2011 16:12

Хм, на Vento от 92-ра слагах диодни крушки на плафона.
Едината е 42-мм с пъпки от двете страни (C5W), нещо от сорта:
Изображение
Другата, която е за четене на пасажера, е T10/W5W (10 мм ширина на плоскостта, която влиза в куплунга):
Изображение
Нямаше проблем дори и като ги обърнах без да искам - просто не светват (логично).
Да не си окъсил нещо докато си ги монтирал? Аз без да искам направих късо с отверка при същата операция, но на Bora, резултат: изгоряло бушонче. На T10 диодите жичките им играят и трябва да се внимава да не се наврат където не трябва.
Трябва да видиш откъде точно е изпушило, за да могат колегите да кажат какво да правиш с ел-инсталацията. Снимка може би ще е най-нагледна.
Може да пробваш диодите дали светят с някое адапторче на 12V (предполагам, че директно към акумулатора няма да е добра идея...).

М/у другото темата май не е за този раздел...

Потребителски аватар
Bat_Van4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bat_Van4o » Пон 14 ное 2011 16:45

Е уж четох, че всичко свързано с кола, която е дизел се поства тук...Както и да е..Ако не е тук дано я преместят шефовете ;)
Проблема дойде като тръгнах да сменям която е за четене на пасажера и тогава изгоря бушона.Смених го и пак я сложих и пак изгоря..А, като сложиш 30А предпазител, а то трябва да е 15 и натиснах копчето за светване на крушчицата и нещи изпуши там по платката..Сега нищо не свети..

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Пон 14 ное 2011 19:17

И при мен е същия проблеми....Когато се сложат диодите на местата за четене ....гори предпазитела. Върнах си старите крушки и не се занимавам повече с такива работи :banghead:

Не съм слагал по голям предпазител и за моя радост от това което чета, какво е станало при колегата maikomila ....направо съм се спасил от неприятности. :dummy:

Хубаво ще е някой да обясни защо се е получава така :roll:

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mshbul » Пон 14 ное 2011 19:31

Явно си купувате адски некачествени светлини, защото целта на диодните е да консумират по-малко. Ако е така, няма причина да гори предпазител. Но не е така. Освен, ако не взимате 4 пъти по-силно светеща от оригиналната.

Потребителски аватар
Bat_Van4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bat_Van4o » Пон 14 ное 2011 20:58

Идея си нямам...Купих си диодна крушка за габарит, която на вид е същата като тази, която свалих от плафона(говорим за тази на пасажера) и при поставянето и изгорих два предпазителя, а като пробвах с по як предпазител..Подпуши нещо по платката, на която стоят самите светлини..

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Мнениеот slimmer » Пон 14 ное 2011 21:06

Има едни диоди, които имат вградено съпротивление (предполагам), за да не показват грешка за изгоряла крушка. Ако си взел от тях, може затова да става така, въпреки че не знам дали е нормално дори и с такова съпротивление да горят. Тези, които аз слагах и работят със сигурност нямат такова.
Първо оправи изпушилото нещо с нормална крушка и след това продължи с опитите, ако ти се продължава :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 14 ное 2011 23:39

Bat_Van4o написа:и при поставянето и изгорих два предпазителя, а като пробвах с по як предпазител..Подпуши нещо по платката, на която стоят самите светлини..

Значи след като си изгорил 2 предпазителя вместо да се стреснеш и да хвърлиш тия диодни измислици ти реши да сложиш по-як предпазител....не е било най-умната постъпка шъ знаиш mhihi

Потребителски аватар
Bat_Van4o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bat_Van4o » Вто 15 ное 2011 9:53

Със сигурност не е най - умната постъпка и това ми е ясно..Просто обичам да си правя опити :) Скоро се надявам да се реши проблема и ще споделя какво е станало..За сега няма да четем у голфо :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 15 ное 2011 9:59

Опитите могат да ти костват много. Имам предвид цялата кола. С ел.инсталацията шега не бива :012: Върни си оригиналните, сложи си стандартния като размер предпазител, а тези ги провери защо правят така но в "лабораторна обстановка"

mtm_golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mtm_golf » Вто 15 ное 2011 21:56

НИКОГА, ама НИКОГА не слагай по-големи предпазители от оригиналните, защото рискуваш да се запали ел.инсталаццията. Предпазителя пази кабелите след себе си, а не лампите. След като изпуши платката опита ли дали с обикновена крушка всичко е ок? Иначе за да гори предпазителя нещо е дало накъсо, и като знам какви китайски боклуци продават не се учудвам изобщо.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Вто 15 ное 2011 22:09

stefan4o написа: Върни си оригиналните, сложи си стандартния като размер предпазител

Абсолютно, инак ако е минал само с писти по платката на плафона..лесно. :?

stefan4o написа: а тези ги провери защо правят така но в "лабораторна обстановка"

за LED екстрите ли говориш ?
на акумулатора с мостови кабели, това заслужават теЗ крушчици. mhihi

Потребителски аватар
maniac_55
Автомобил: A4 8E5 TDI
Двигател:

Мнениеот maniac_55 » Съб 13 фев 2016 11:16

Здравейте, имам същия проблем с изгаряне на бушона (5А) при опит за слагане на ЛЕД крушки на плафона за осветяване на номера отзад. Уж са такива които не пращат грешки на бордовия комп - CANBUS ама след 1-2 включвания бушончето гори.

Първо, не можах да разбера кое е + и кое - , за да ги монтирам правилно. Но при положение че светват, а след 2-3 включвания предпазителя гори, едва ли е това проблема. Тези дупки от горе какво означават, че е + там, или? СНИМКА

EDIT: В момента са поставени с трите дупки към минуса, за сега светят и не са изгорили 5А предпазител.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”