Голф3 AEK лампата на маслото мигва при палене понякога

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
l0v3r90
Автомобил: Golf MK3
Двигател: 1.6 AEK 1995

Голф3 AEK лампата на маслото мигва при палене понякога

Мнениеот l0v3r90 » Пон 16 май 2016 10:47

Здравейте,

Доста неща прочетох за тези проблеми, но масово те са при дизеловите агрегати. Датчици, налягане, маслени помпи...дори лагер на колянов вал :scare3 .
С две думи. Когато паля, давам контакт светват лампи: антифриз,масло и акумулатор и изгасват при запалване. Понякога обаче лампата за маслото ми мигва още един път.
Това се случва на студен двигател (не палена ден-два), но и когато съм я загасил преди 3-4 часа.
Мотора изглежда наред като вървеж. На 176 000 километра е реални, сменил съм масло и филтри преди 6-7000 километра.
Сменил съм гумички клапани, защото хапваше малко масълце, но вече го няма тоя проблем. Понякога един повдигач потраква на студен двигател, но други проблеми няма...работи гладко, не хвърля масло, гледах щеката има масло вътре, малко под най-горната грапавина.
Много силно се демотивирах от това за коляновия вал, защото си гледам колата много и си я пазя и мисля да си я карам...какво да очаквам от тая работа? Да сменя чисто профилактично маслената помпа и датчика за маслото, струва ли си? Приемам всякакви съвети, защото идея нямам от какво може да се случва това. Прави го понякога, рядко е, но го има....
Maслото, с което карам е Champion Active Defence 10W40 B4 Diesel

Поздрави и благодаря за помощта предварително!

Потребителски аватар
l0v3r90

Re: Голф3 AEK лампата на маслото мигва при палене понякога

Мнениеот l0v3r90 » Сря 18 май 2016 12:45

Извинявайте за double post-а!

Сутринта отново имах подобно премеждие, но има и друго което да добавя. Когато не съм я палил по-дълго се чува един звук, като хъткане от хлабав ремък - хът-хът и завърта, изгасват лампите за антифриз и акумулатор, изгасва маслото, мигва още един път и няма проблем след това, този странен звук при запалване - изчезва...Вчера съм минал 800 километра, никакви проблеми, но като я запалих си го направи това хът-хът-хът, развъртя се всичко и си беше наред. Гледах за деруги по пистовия ремък или за хлабавини - няма нищо. Върви си нормално колата, маслото си е в норма...Маслената помпа и ролката да сдават багажа, освен? :confused Не го прави при всяко палене, което ме обнадеждава, поне малко...

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 18 май 2016 17:04

Децата чуват шумове изпод леглото, мъжете - изпод капака на колата.
Не се притеснявай за маслото, най-вероятно е от обратния клапан на масления филтър. Не е болка за умиране.
Колкото до маслото и гумичките на клапаните, на този мотор оригиналните се предават след 250-300 хилядарки, ако не е прегряван мотора.

Потребителски аватар
l0v3r90

Мнениеот l0v3r90 » Чет 19 май 2016 10:20

Mного благодаря!
Мотора съм почти убеден, че не е прегряван. Каран е от жена от 1996-та до преди 2 години, когато го взех от нея. Не съм сигурен обаче, че е обслужван много правилно и редовно, доста неща пооправих и смених. Със сигурност обаче е ръчкан и каран студен и не е оставян да позагрява зимата, защото шофьорката не е от хората, които имат дори базова култура в употребата на техника.
Като отворихме капака на клапаните, майстора каза, че само гумичките видимо са се нуждаели от смяна и наистина след това спря да пуши и понамирисва на масло. Откъм гарнитурата на клапаните беше мятало масло, смених и нея и мотора заспа.
Сега малко причуква един повдигач на студено, после се пооправя, но ще дойде ден и ще ги оправя и тях. Това търпи отлагане и бих го съчетал с нещо друго за да не се отваря всяка година за помалко.
Силно се надявам да е такъв дребен проблема и да е филтъра тогава.
Учудвам се, че на толкова малко километри е почнал да дава проблеми, но ще ми е за урок да не слагам някакви случайни филтри, а оригинални.
Това хъткане просто ме попритесни, щото мисля да го пенсионирам тоя голф като моя собственост, а определено има още доста живот в него и такива неща, каквито прочетох, като лагери на валове и прочее ми бъркат плановете :D
Със същия успех звука може да е от задвижването на хидравличната помпа, така че ще сменя филтрите и ще видим дали ще се оправи налягането, щото почти всичко, барбар с маслената помпа си е заводското и не ми се ще да ги пипам много много. Благодаря отново! :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”