Могат ли да бъдат хванати понякога задържащи спирачни апарати

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Могат ли да бъдат хванати понякога задържащи спирачни апарати

Мнениеот samo_pechka » Чет 29 май 2025 13:03

Остро влезе старши..
Инак колегата е прав. Често след като на мост се обади единия апарат, заминава скоро и другия....

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 29 май 2025 13:18

Освен ако не са страшно заминали апаратите, спокойно може да ти се рециклират, комплектите за рециклаж на френкит не са скъпи и при добро почистване и рециклиране не би трябвало да има проблеми. Но нека майстор да ги огледа, че на голф/джета 5/пасат и прочие от тая генерация, май имаха склонност тотално да заяждат.

Потребителски аватар
Zdravkov94
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: BKD 2005

Мнениеот Zdravkov94 » Чет 29 май 2025 15:10

Sky_is_the_Limit написа:Ако е лагер, би трябвало да вие. И като разклатиш колелото напред-назад то се клати. Мирише ли на феродо 100% е спирачен апарат. На ФГ групата най-големите технически проблем са спирачните апарати. На моя голф един има рециклиран преден ляв и един чисто нов сменен заден ляв. И при мен зимата затягаше и миришеше на феродо. Майстора иска за друго да свали колелото и апарата му се разпадна в ръцете. Обаче го накарах да ми смени и жилото на ръчната с чисто ново. Защото нещо не ми харесваше как държи. Покарай малко със рязко спирания и виж да ли грее джантата. Другото, което ми идва на акъла е да смениш спирачката течност. След време се събира влага в нея и губи свойства и стават и такива бели.

Течноста е сменявана наскоро задния десен апарат беше блокирал напълно и беше сменен както и жилото,спирачния маркуч,пробката и на апарата тръбичката и накладки. Майстора каза,че другия е добре ,но е тръгнало и там жилото ама вика нямам време сега да поръчам и да се занимавам. Това е преди около година. Сега при заден ляв апарат е доста голяма топлината направо си пари. Сигурно и той е блокирал, но пак накладките ги гледам, че са равно изнесени и при двата апарата или защото е блокирал скоро. :Mr Green Fun За сравнение предния път имаха голяма разлика във износването.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 29 май 2025 15:10

И на Голф 4 е същата работа, аз щях да се запаля в движение, взеха да ми святкат насреща че пуша. Затова трябва да се проверяват редовно дали се движат на ръка.

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Чет 29 май 2025 15:34

Аз съм повече за смяна с чисто нов, стига човек да може да си го плати, иначе и рециклирания две години и половина деяни. На предна ос. Миналата година смених на задна ос. Все от лявата страна, от дясната още не са се обадили. Тая година се очертава още 60 000 пробег.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 29 май 2025 20:30

Да се обадя и аз..
Значи на моя кола, джип , бус , откак съм имал първото си лично МПС на четири гуми ( от 93-та г, ако не бъркам ся) значи аз никога не съм рециклирал преден апарат ни-ко-га.
А бая кошари съм сменил или навъртял км. през годините.
Заден-да, било барабан, било с диск. И апарати съм купувал, и рециклирал и т.н.
Никога не си спомням и да съм купувал поради повреда преден апарат. Само един път се напожи покупка на един, и то щото цифката за обезвъздушаване направи чалъм и прецених, че ще ми е по-сигурно друг апарат , вместо да се мъча да вадя остатъци от цивка , труд, играчка с неясен резултат.
Но за разлика от много хора аз сменям спир.течност на макс три години . Много мои познати, съседи и приятели не го спазват това нещо.
И после що тъй стана, голям боклук излезе....
Абе щом магазинера, дето ме снабдява с части каза, че най-силния му клиент на текстар течност съм бил аз :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 29 май 2025 21:35

И аз не съм имал проблеми със преден апарат до сега.
При мен обслужването като взема кола си е стандартно, всички ремъци, ролки, водна помпа, термостати(за да не тръгна да го сменям като ми стане студено зимата), масло, филтри, антифриз, ревизия на 4те спирачни апарата, дискове и накладки и спирачна течност. След това вече по преценка на майстора, той си ми знае вече чалъмите дооправяме каквото има.(Сега има изключения, пасата дойде със чисто нови дискове/накладки отзад и сменена март месец спирачна течност и прецених че няма нужда и на 4 годишна кола да ревизирам апарати).

Стига да не е каран апарата със скъсан маншон да буталото и корозията да е станала толкова много че физически преди да заседне това бутало да е задрало зверски, апарата се ревизира и нищо му няма.

п.п. - Коко от ауди форума(лека му пръст) можеше да засвидетелства и за моята консумация на спирачна течност

Потребителски аватар
Zdravkov94
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: BKD 2005

Мнениеот Zdravkov94 » Чет 29 май 2025 21:52

Traytor написа:И аз не съм имал проблеми със преден апарат до сега.
При мен обслужването като взема кола си е стандартно, всички ремъци, ролки, водна помпа, термостати(за да не тръгна да го сменям като ми стане студено зимата), масло, филтри, антифриз, ревизия на 4те спирачни апарата, дискове и накладки и спирачна течност. След това вече по преценка на майстора, той си ми знае вече чалъмите дооправяме каквото има.(Сега има изключения, пасата дойде със чисто нови дискове/накладки отзад и сменена март месец спирачна течност и прецених че няма нужда и на 4 годишна кола да ревизирам апарати).

Стига да не е каран апарата със скъсан маншон да буталото и корозията да е станала толкова много че физически преди да заседне това бутало да е задрало зверски, апарата се ревизира и нищо му няма.

п.п. - Коко от ауди форума(лека му пръст) можеше да засвидетелства и за моята консумация на спирачна течност

Горе долу и аз така правя без ревизия на апаратите. Обесних симптомите на майстор и каза най вероятно е блокирал. Въпрос е ,че може да ми рециклира моя ми каза или нов рециклиран направо. Какво ще ме посаветвате. :c020

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 29 май 2025 21:59

Ако не му е кородирала остичката на лостчето на ръчната кофти, ще стане, но ако е с вкопана ръжда-не. Пак ще се прецака в къс срок.
На коли, които са само на предно, задните им апарати ( нови) не са много скъпи и понякога мисля е по-добре директно нов.
На 4х4 обаче са паричка често задните и там си заслужава , ако има вариант де, да се ремонтира.

freewaynikolay
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freewaynikolay » Нед 01 юни 2025 18:37

Много правилно казано. Това са автомобили дето трябва да вършат работа . Каквото излезе се прави.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”