Не си много прав. Преди и аз имах убеждения в същия дух като бях с джетата и донякъде още съм склонен да се съглася като става дума за кола на 20 години. Сега обаче на пасата и аз сложих масло по 40лв литъра, само че Motul gear 300. Имаше леко замисляне при включването на първа, което на момента изчезна. Същевременно приятел наля по същото време полусинтетика за 18лв литъра, пак 75w90 и скоростите му вече хъркат. Не знам какво са наливали оригинално на двойките, но след 91 си мисля че е напълно нормално да са слагали пълна синтетика, това че не се сменя по книжка за целия експлоатационен цикъл само потвърждава това твърдение, тъй като едно от качествата му е по-дълготрайната му износоустойчивост (макар че едва ли някой е имал предвид каране >15 години).
А според wikipedia колкото и да ми беше чудно In the early 1970s, synthetic oils began to be marketed as a substitute for mineral oils ... и т.н.
Така че имало си е и през 80`те пълна синтетика и това не е довод, а ако прочетеш и в книжката на колата ще видиш чe нe си прав и в другото си твърдение, защото там пише SAE 80 или SAE 75W90 API GL 4. Точка.
Такива масла има и полусинтетика, вярно e, но всеки да си преценява. Аз лично след перипетиите си със скоростите на предната ми кола (Jetta 2) точно от масло 40лв няма да спестя.
Поздрави.
Смяна масло на скорости
dj_tuhla написа:Не си много прав. Преди и аз имах убеждения в същия дух като бях с джетата и донякъде още съм склонен да се съглася като става дума за кола на 20 години. Сега обаче на пасата и аз сложих масло по 40лв литъра, само че Motul gear 300. Имаше леко замисляне при включването на първа, което на момента изчезна. Същевременно приятел наля по същото време полусинтетика за 18лв литъра, пак 75w90 и скоростите му вече хъркат. Не знам какво са наливали оригинално на двойките, но след 91 си мисля че е напълно нормално да са слагали пълна синтетика, това че не се сменя по книжка за целия експлоатационен цикъл само потвърждава това твърдение, тъй като едно от качествата му е по-дълготрайната му износоустойчивост (макар че едва ли някой е имал предвид каране >15 години).
А според wikipedia колкото и да ми беше чудно In the early 1970s, synthetic oils began to be marketed as a substitute for mineral oils ... и т.н.
Така че имало си е и през 80`те пълна синтетика и това не е довод, а ако прочетеш и в книжката на колата ще видиш чe нe си прав и в другото си твърдение, защото там пише SAE 80 или SAE 75W90 API GL 4. Точка.
Такива масла има и полусинтетика, вярно e, но всеки да си преценява. Аз лично след перипетиите си със скоростите на предната ми кола (Jetta 2) точно от масло 40лв няма да спестя.
Поздрави.
Разбира се истината е някъде по средата...
За синтетичните гориво смачочни материали наистина са произвеждани от германците и през 1940г казах го образно...
За книжката наистина ми става интересно разликата между SAE 80 и SAE 75W90 е оргомна... в мойта книжка на Г2 не пише за синтетично масло в скоростите...Не знам какво слагат заводски, но пръчката опел кадет няма и пробка за източване на масло от скорости само се долива ако има нуждаю...
Ок в края на краищата става дума дали20 или 60лв не е кой знае какво...никой няма да забогатее от пестене на трансмисионно масло...За кола под 5год. юестествено...Не казваш какъв е пасата...за джетата ясно кой знае с какво маслото е била, ако е с голям вискозитет се познава - заглъхва мотора на студено като се пусне амбреажа...
А примера който даваш с твоя приятел е показателен!!!
Да смени маслото с този вискозитет и да захъркат скорости означава само едно - не са му сложили масло, а пикня! Това касае всички проблеми след смяна на масла...
Интересно защо го е сменял? Аз мойто го смених понеже приличаше на боза...кой знае какво е слагано...В заключение голф на 25г работи перфектно с полусинтетично масло ! Не си го измислям а карам така 20 000км!
Все пак твърдя, че при супер "тънко" синтетично масло ако ще да е правено за НАСА е възможно да се появят шумове (доказателството - твоя приятел и не самио той)!!!
Чули у некой форум, че маслото е пълна синтетика и айдеее що да не подновим дедо голф???
Ама някой замисля ли се какви са хлабините в кутия на 400 000 км. и на кутия произведена тази година???. Не е редно да се мажат с масла с един вискозитет и практиката го доказва...и за моторите е така...разбира се тройката на Жокера се включвали скоростите с кутрето с тая синтетика възможно е, но не е от турбосинтетиката...просто кутията му е добра...
Поздрави и от мен!
- XIKS
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: ............
joker написа:XIKS написа:аз съм му сипал 80w90 полусинтетика и няма проблеми 12000 километра
Ще имаш....ще имаш!Особено като падднат температурите под минус 5 градуса!!!!
ами да ти кажа ГРЕШИШ МНОГООО КОЛЕГА смених го миналата година преди зимата -5-15 няма проблеми ........
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
XIKS написа:joker написа:XIKS написа:аз съм му сипал 80w90 полусинтетика и няма проблеми 12000 километра
ами да ти кажа ГРЕШИШ МНОГООО КОЛЕГА смених го миналата година преди зимата -5-15 няма проблеми ........
проблемите идват след някоя и друга година....или при този който ще ти купи колата....
А с Nortrop e безсмислено да споря....само като чуя термина "тънко" и "дебело" масло ми става ясно докъде се простират съответните познания....май имаше едни индекси с букви и цифри,дето определяха характеристиките на дадено масло при определени температури.....и имаше мнооого писано как т.н дебело масло става чорбица при високих температури и високи обороти...и т.н и т.н..
Само едно ще кажа...който пести пари от масло(пък особено на скоростната кутия ...дето отива над 100 000 км)харчи пари за ремонти...а те май са бая повечко+скъсаните нерви...
joker написа:XIKS написа:joker написа:XIKS написа:аз съм му сипал 80w90 полусинтетика и няма проблеми 12000 километра
проблемите идват след някоя и друга година....или при този който ще ти купи колата....
А с Nortrop e безсмислено да споря....само като чуя термина "тънко" и "дебело" масло ми става ясно докъде се простират съответните познания....май имаше едни индекси с букви и цифри,дето определяха характеристиките на дадено масло при определени температури.....и имаше мнооого писано как т.н дебело масло става чорбица при високих температури и високи обороти...и т.н и т.н..
Само едно ще кажа...който пести пари от масло(пък особено на скоростната кутия ...дето отива над 100 000 км)харчи пари за ремонти...а те май са бая повечко+скъсаните нерви...
Добре де Жокер ама ние още не сме започнали да спорим истински...
Сега...тънко и дебело са жаргонни понятия за по-малко писане...то верно има много писано ...да вземем 5w40 и 15w40 - демек визкозитета при 100С е еднакъв, а при 0С първото е с три пъти по малък визкозитет- три пъти по тънко

Е като цяло - да - синтетично е по-бързо стига до повдигачи зимата и до отдалечените точки в мотора зимата и изобщо не може да се сраявнява с минералното не се окислява много по-голям пробег има и т.н. писано е много...
Да ама на стар двигател ако издъниш това масло ще съжаляваш...цвърка от семеринги...и абе изтича от където не се и сещаш...
Иначе е така ако вземем SAE30 едносезонно - да - на високи температури става по-рядко от 5w40 иначе при 20С е значително по-гъсто и въпреки това е за предпочитане за стар двигател.
Иначе кутията не се нагрява кой знае колко ...как и да намачкаш голфо ще може да я държиш с ръка , а това значи 60С
Последна промяна от nortrop на Пон 08 окт 2007 8:13, променено общо 2 пъти.
Та в заключение, Жокер ще ти кажа следното : теорията и практиката са като множители в едно уравнение...ако единият клони към нула цялото уравнение също...нали се сещаш...
- joker
nortrop написа:joker написа:XIKS написа:joker написа:XIKS написа:аз съм му сипал 80w90 полусинтетика и няма проблеми 12000 километра
Сега...тънко и дебело са жаргонни понятия за по-малко писане...то верно има много писано ...да вземем 5w40 и 15w40 - демек визкозитета при 100С е еднакъв, а при 0С първото е с три пъти по малък визкозитет- три пъти по тънкоИ по твоята теоретична логика по-добро е първото...?! Е като цяло - да - синтетично е по-бързо стига до повдигачи зимата и до отдалечените точки в мотора зимата и изобщо не може да се сраявнява с минералното не се окислява много по-голям пробег има и т.н. писано е много...Да ама на стар двигател ако издъниш това масло ще съжаляваш...цвърка от семеринги...и абе изтича от където не се и сещаш...
Иначе е така ако вземем SAE30 едносезонно - да - на високи температури става по-рядко от 5w40 иначе при 20С е значително по-гъсто и въпреки това е [b]за предпочитане за стар двигател.[/b]Иначе кутията не се нагрява кой знае колко ...как и да намачкаш голфо ще може да я държиш с ръка , а това значи 60С
Сега ме вкара в дълбок размисъл и учудване...пишеш толкова верни и точни нещо и същевременно правиш грешни изводи????
защо някои мислят,че старият двигател няма нужда от по-добро мазане....е и какво като част от маслото изгаря...сухият старт и лошото мазане при високи обороти да не са за предпочитане пред евентуални течове и повишен разход на масло???(ако въобще е така)
За уравнението си прав,ама практиката не се ли анализира...нищо не струва..а анализ се прави само ако имащ съответния обем теоретични познания....и не мисли,че нямам практически наблюдения(за 27 години шофьорски стаж чак косата ми се е пропила с бензинови пари да ровичкам под капаците на колите си)....тоест едната част на уравнението при мен съвсем не нула....
И за скорстната кутия....да,може би не се загрява маслото там ...ама се бая изстудява през зимата.....та затуй е рисковано да се слага масло с индекс над 75W....ама и за загряването можем да соприм....
Бях с пълна синтетика 75W80 на ELF(те нямат 90) - лятото при продължително градско каране и при маневри на задна,задната хъркаше ако не задържа съединителя няколко секунди преди да я включа..сложих 75W90 на АРАЛ и това лято дори и в големите жеги този проблем изчезна...та и загряване си има да знаеш- нищо ,че е скоростна кутия...
- XIKS
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
joker написа:XIKS написа:joker написа:XIKS написа:аз съм му сипал 80w90 полусинтетика и няма проблеми 12000 километра
първо беше при -5 сега след някоя и друга година на 2-ката ми като я взех го смених с такова 5 години никви проблеми
ма съм забелязал че си голям разбирач и ги разбираш много нещата
ма съм сигурен че си чул от някой че ако не е пълна синтетика си е ебало мамата и са даваш съвети насам натам
- joker
XIKS написа:joker написа:XIKS написа:joker написа:XIKS написа:аз съм му сипал 80w90 полусинтетика и няма проблеми 12000 километра
първо беше при -5 сега след някоя и друга година на 2-ката ми като я взех го смених с такова 5 години никви проблеми
ма съм забелязал че си голям разбирач и ги разбираш много нещата
ма съм сигурен че си чул от някой че ако не е пълна синтетика си е ебало мамата и са даваш съвети насам натам
Ох де да бях чул!!!!Италианците бяха хакнали минерално масло в скоростната кутия на моя Голф....та я сменях на цяло!!!Ей това е....аз на слухове не вярвам....ял съм тоз салам!
- XIKS
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
...
добре разбирам минералното е вече друга работа както каза при -5 така стега че скороститите едвам се мард все едно се движат в няква много гъста грес но с полусинтетиката не е чак така колега значи аз изхождам от мойта гледна точка какво съм използвал и от какво съм доволен а минерално никога 

- joker
Re: ...
XIKS написа:добре разбирам минералното е вече друга работа както каза при -5 така стега че скороститите едвам се мард все едно се движат в няква много гъста грес но с полусинтетиката не е чак така колега значи аз изхождам от мойта гледна точка какво съм използвал и от какво съм доволен а минерално никога
Може би се прав...може би не....все пак полусинтетиката е по-качествена от минералното масло и не се съсипва така бързо скоростната кутия,но в дългосрочен аспект??????Времето ще покаже.....
joker написа:XIKS написа:добре разбирам минералното е вече друга работа както каза при -5 така стега че скороститите едвам се мард все едно се движат в няква много гъста грес но с полусинтетиката не е чак така колега значи аз изхождам от мойта гледна точка какво съм използвал и от какво съм доволен а минерално никога
Може би се прав...може би не....все пак полусинтетиката е по-качествена от минералното масло и не се съсипва така бързо скоростната кутия,но в дългосрочен аспект??????Времето ще покаже.....
Aма то ако погледнем времето...жгулите работят само с минерални трансмисионни и моторни масла и така 30 години и на по 300 000км

Още повече че главното предаване на жигули е в пъти по-натоварена предавка (хипоидна) от която и да е зъбна предавка в който и да е голф!
Разбира се синтетиката дава и икономия на гориво и целта й наистина е да не се сменява за целият експлоатационен срок на механична кутия...та факторите са много...
- XIKS
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
joker написа:XIKS написа:добре разбирам минералното е вече друга работа както каза при -5 така стега че скороститите едвам се мард все едно се движат в няква много гъста грес но с полусинтетиката не е чак така колега значи аз изхождам от мойта гледна точка какво съм използвал и от какво съм доволен а минерално никога
еми маже само да чукам на дърво

- joker
nortrop написа:joker написа:XIKS написа: покаже.....
Aма то ако погледнем времето...жгулите работят [color=red]само с минерални трансмисионни и моторни масла и така 30 години и на по 300 000км [/color]:lol: и при това без да се изхвърлят кутиите както на тебе ти се е наложило с италианското минерално....ама много интересно кво масло са сложили па тия италианци....или си я карал БЕЗ никаво?!
Още повече че главното предаване на жигули е в пъти по-натоварена предавка (хипоидна) от която и да е зъбна предавка в който и да е голф!
Разбира се синтетиката дава и икономия на гориво и целта й наистина е да не се сменява за целият експлоатационен срок на механична кутия...та факторите са много...
Еййййййй.....ама ти си компетентен човек и пак в постинга ти има противоречия...
ами стига с тези Жигулита...всяка скоростна кутия си има съответната конструкция,както и характеристики на вложените материали..
Не мисля,че има база за сравнение...
Карай Голф с М10Д......дето караха жигулитата навремето и гледай сеира на хидравличните повдигачи...
Какво да се прави всичко е търговска политика на големите компании,а ние си седим надупени....съвременните технолгии изискват употребата на по-скъпи консумативи....ти само виж горивата ....аналогично е и при всичко останало....
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”