Пружини или амортисьори

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Пружини или амортисьори

Мнениеот musura » Чет 15 сеп 2005 17:46

Здравейте колеги,

Имам следният проблем. Преди 2 месеца смених задните амортисьори на Голф-2 - 2ка ГТИ. Сложих Билщайн газови. Прединте и те бяха за смяна, но там имах и един крив носач и отложих смяната за по-спокойно време. Та днес смених носача и предните амортисьори - пак Билщайн газови. Отивам да ми правят предницата и след всички настройки се качва майстора да я пробва, а аз съм до него. Като позасили към 140-160 и като взе да спира и ми казва - задните ти амортисьори нестават ?! Предните държали супер, но задницата се люлеела. Качих се после аз, наистина след смяната на предните- колата се държи в пъти по-добре. Засилих я на един завой, в който обикновенно влизам с 80 - продължителен 180 градусов завой. Този път я настъпах малко повече и ми направи впечаление, че по време на самия завой, в началото всичко е ок, после постепенно колата започва да се накланя, като от един момент нататак олеква супер бързо - имах чувството че ненатовареното колело се отлепи от пътя, а другото потъна много, което май не трябва да е така.

Та мисълта ми е, възможно ли е проблема да е в калпави (остарели) пружини, или дефекта е в амортисьорите.
Според пича който ми прави предницата, можело и да е от пружините (също е глофаджия в добрия смисъл на думата и кара 2-ка) и ми препоръча да си купя спортни червени пружини.

Та чакам съветите ви, дали да ходя да търся гаранция на амортисьорите или да търся пружини. И ако сменям пружини - и четирите ли да сменям или може само задните (отпред явно всичко е ок)

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 15 сеп 2005 18:43

отиди на друсалка и с резултата ако трябва-за гаранцията на амортесьора

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 15 сеп 2005 19:04

vaskoto1 написа:отиди на друсалка и с резултата ако трябва-за гаранцията на амортесьора

Благодаря, но в Сливен не съм чувал да има такива друсалки. Някой колега от Стара Загора или Бургас да сподели дали има такова "друсалка" в техните градове, че ще ми е по-лесно до там да отида.

Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ventoman » Чет 15 сеп 2005 22:14

Каде има такава друсалка в София и изобщо цялостна диагностика за ходовата час щот от една седмица насам като карам по паваж все едно карам по някое хоризонтално стълбище , маи имам и проблем с реиката или каретата че в голям ляв завои кат влеза със скорост и като навия волана , маи припуква нещо . Не ми се стреля на посоки но ако трябва ще сменя всичко по ходовата част . Благодаря предварително !!!

Потребителски аватар
batdin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batdin » Пет 16 сеп 2005 6:30

В Бургас съм ходил на такова нещо в сервиз "Муни-93",на края на к-с "Славейков".Обаче ми се струва,че и на други места има.
Ако ти трябват точни указания как да го намериш- ще ти помогна.

Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ventoman » Пет 16 сеп 2005 7:28

От София съм .

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Пет 16 сеп 2005 11:02

Ventoman написа:Каде има такава друсалка в София...

- D&N Младост (до Макдоналдс)
- D&N Подуене (зад моста) - там не можа да ми измери задните амортисьори, но все пак беше миналата година по това време.
- Фулда на Симеоновско шосе

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 16 сеп 2005 11:18

musura написа:...

Като се сменят предни амортисьори трябва да направиш после и реглаж на предницата, вероятно оттам идва неустойчивостта.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 16 сеп 2005 12:41

ACCELERATOR написа:
musura написа:...

Като се сменят предни амортисьори трябва да направиш после и реглаж на предницата, вероятно оттам идва неустойчивостта.

:) направих :) предницата е 6, аз точно след смяната на предните усетих, че нещо не е наред отзад, преди го отдавах на единият ми изпуснал перден амортисьор ...

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 16 сеп 2005 13:11

Освен амортисьори, причина могат да бъдат и тампони отзад. Трябва да видиш какво е положението. А меките пружини се виждат лесно :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 16 сеп 2005 21:14

ACCELERATOR написа:Освен амортисьори, причина могат да бъдат и тампони отзад. Трябва да видиш какво е положението. А меките пружини се виждат лесно :wink:

Утре ще постна снимки, но на пръв поглед ми изглежда колата отзад по-ниска. Така или иначе ще ходя утре при майстор и ще го помоля да види тампоните отзад, пък и да си каже мнението за пружините. Лошото е, че това е същият майстор който ми сложи амортисьорите и 99% съм сигурен, че според него проблема няма да е в амортисьорите.

Абе ще сложа снимка утре на колата в профил, да кажете дали "стойката" й е нормална, или е повече клекнала отзад и евентуално, ако е клекнала, от какво може да е това.

Потребителски аватар
ScarFace™
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ScarFace™ » Съб 17 сеп 2005 7:21

В София на радиал под моста чавдар има шок тестер за амортесиори.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 19 сеп 2005 23:08

нов проблем - при влизане в по-голяма дупка се чува някакво изтракване от дясната страна на предницата :( това се повяи веднага след смяната на амортисьорите. Ако дупката не е дълбока или примерно минавам през легнал полицай - няма грижи. Какво може да е това? От същата страна имах изкривен носач, който също ми го сменяха. Уж са сменили каквито тампони има за смяна по предницата. Някаква идея?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”