голф 4 - Вярно ли е че моторите 1.4/16в са несполучливи?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Re: голф 4 - Вярно ли е че моторите 1.4/16в са несполучливи?

Мнениеот MK4 » Сря 09 сеп 2009 23:13

Haralampi написа:Много искам да те кача на ферари да видя колко по-БЪРЗО ще стигнеш от Младост до Люлин през града в работен ден :screwy :screwy :screwy

Бързата кола изобщо не значи по-бързо придвижване в трафика, и с 50 и с 500 коня разликата Люлин-Младост ще е минимална, но удоволствието и спокойствието, което дава бързата кола в шофирането е незаменимо :idea:

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Сря 09 сеп 2009 23:13

Не съм против 16V двигателите. Просто не ми допада идеята да се слагат 16 клапана на малки мотори за някакви 5-10 коня да усложнява всичко. Пък за 20те години преди моя голф - поне не съм в ситуация да карам нова кола и да ме изпреварват 20 годишни коли. И поне горивото ми е наистина евтино, не само по книга.

Не ползвам колата си за гонки. Всъщност ходя с нея предимно на работа и на почивка. Просто понятието "настъпване, гонка, ръчка" е всеки път като опиташ да накраш умреляка да върви бързо по някаква причина - бързане за работа, баир, изпреварване на кофти път и т.н. При истинската кола понятието е "пипване на газта". Явно нямате никакво отношение към динамиката на колата и ви устройва просто да се търкаля от А до Б и да е красива на външен вид. На мен колата уж ми доставя и някакво удоволствие - все още не съм толкова стар че колата да ми е безразличен консуматив и да цепя стотинката като стане дума за разход.

ПС: Спирам да пиша каквото и да е било в тая тема. Одавна разбрах че е безсмислено да убеждавам хора, които обичат да карат пенсионерски че има значение какво има под капака на колата и разхода не е основното качество за една кола.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Сря 09 сеп 2009 23:21

MK4 написа:
Haralampi написа:Много искам да те кача на ферари да видя колко по-БЪРЗО ще стигнеш от Младост до Люлин през града в работен ден :screwy :screwy :screwy

Бързата кола изобщо не значи по-бързо придвижване в трафика, и с 50 и с 500 коня разликата Люлин-Младост ще е минимална, но удоволствието и спокойствието, което дава бързата кола в шофирането е незаменимо :idea:

И кое тогава и е "бързото" на една кола, щом не стига по-бързо от А до Б?
Значи отново опираме до лично виждане, а не до надеждност :!: А темата май не се казва "Вярно ли е, че не правят кеф", а "вярно ли е, че са несполучливи". В тоя смисъл и един 1.8T е силно несполучлив пред R32... направо издънка :idea:

theultimate

Мнениеот theultimate » Сря 09 сеп 2009 23:28

Не е бързо. Просто е далеч по-приятно когато колата има перфектен response, когато набира и върви с лекота, независимо от условията и натоварването. Иначе и с 26 коня съм ходил на село, но не е особено приятно.

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Сря 09 сеп 2009 23:29

Haralampi написа:
MK4 написа:

И кое тогава и е "бързото" на една кола, щом не стига по-бързо от А до Б?
Значи отново опираме до лично виждане, а не до надеждност :!: А темата май не се казва "Вярно ли е, че не правят кеф", а "вярно ли е, че са несполучливи". В тоя смисъл и един 1.8T е силно несполучлив пред R32... направо издънка :idea:

Бързото е достигането на определена скорост на движение за определено време, дори на дълъг път разликата между 1.4 и 1.8Т от София до Бургас да кажем че ще е 30 мин в най-добрия случай в ползва на 1.8Т, което реално погледнато е нищо. Просто вие не може да разберете че хората не купуват бързи коли за да стигат от точка А до точка Б по-бързо, просто за малките разстояние в България е безмислено. Бързите коли доставят спокойствие и удоволствие докато ги шофираш.
Баща ми има Ситроен Ксара 1.4 75 конски сили която е значително по-пъргава от Голф 4 1.4 75 конски сили и вярвай ми няколко пъти съм я карал по новата магистрала от Драгичево към Дупница и мъката по тия баири е страшна, колата е адски изнервяща за дълъг път и скорости над 100 км/ч

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Чет 10 сеп 2009 10:19

Аз карам 1.4 на поло (на майка ми) :) и 1.8Т на голф (моят)

По темата 1.4 е сполучлив мотор като цяло, много съм доволен, изключително нисък разход, проблеми не ми е създавал.

Не по темата, а по това за което е спора - ясно е че 1.8Т -то е много по-приятно за каране, в това спор не може да има. Казвам го от личен опит. Естествено че има значение, това което е под капака, все пак сме мъже и обичаме мощните коли, кой не ги обича?

Разбира се че искам да карам Р32, ако за това беше спора нямаше да се правя на привърженик на 1.8Т, въпреки че заради турбината и той си има предимства, но щях да кажа, "Да аз искам да карам Р32, но не мога да си го позволя, нито ремонтите, нито разходите за бензин"

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Чет 10 сеп 2009 16:10

те пък кварталните улици,големите градски улици и междуградските шосета са много хубави та ще ми говорите за удоволствие от шофиране.Единствено за изпреварване съм ЗА за по-мощен двигател.А такива от типа по-бърза кола щото закъснявали за работа или да спестели време или за удоволствие по хубавите ни пътища-за това толкова хора умират по пътищата.Неслучайно и увеличиха цените на гражданска отговорност заради пикльовци под 25 години с мощни автомобили.Аз съм на 24 и си признавам-и на мен ми натежава крака върху педала на газта без да се замислям за последствията,но колата е 1.6

theultimate

Мнениеот theultimate » Чет 10 сеп 2009 16:18

Конете под капака не определят каква дивотия може да направиш. Простотиите ги прави шофьора не колата. Все едно с 40 коня не можеш да дигнеш 120 при ограничение 40. Така че връзката между възрастта на шофьора, конете под капака и ПТП-та е пълна глупост... Хора загиват не заради висока скорост и удоволствие от карането, а заради несъобразена скорост и необмислени маневри.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 10 сеп 2009 16:51

theultimate написа: Така че връзката между възрастта на шофьора, конете под капака и ПТП-та е пълна глупост...

Не, те 18 годишните със 150 коня като вдигнат 5000 оборота и минават в god mode с invisible бонус. :screwy
През 2008 по вина на водачи със стаж до 1 година са предизвикани 780 тежки катастрофи, при които са убити 124 души (12.6%). А би трябвало да са 2-2.5% при грубо нормално разпределение на шофьорите по възрастови групи.

theultimate

Мнениеот theultimate » Чет 10 сеп 2009 17:07

Същото количество, ако не и повече са причинени от пияни и/или малоумници с много стаж зад волана и разнообразни коли от 40 до 240 коня. Колта не е оправдание за стила на каране, още по-малко причина за ПТП. Това че един малоумник кара бавна кола, не значи че ще я кара по-безопасно или че това ще го предпази от катастрофа.

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Чет 10 сеп 2009 17:47

Обобщавам - важен е шофьорът, не колата. Човек ако не може да кара и с колело ще направи простотия, а кво остава за кош с двигател. Не че се хваля или се изкарвам голяма работа, но започнах да карам с над 50 не (говоря за извънградсго) след около 2 години каране без спиране. А сега ГТИ-то го карам и с 50 и с повечко... Второто не е за хвалене де. Въпросът е, че като мислиш нещата са по-добел от тъпото натискане на газта. А това далечм не зависи от кубици и конски сили.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Чет 10 сеп 2009 17:54

Според мен НЕсполочлив двигател е този, който не се потдържа от собственика си или просто попада винаги на собственици които само карат и после продават и така докато не попадне на кякой човек който си търси кола за превоз и после бере зелени сливи. Та всичко е толко относително че неможе да се каже точно кой двигател е сполучлив и кой не. Във всяка стока има дефекти какт и във всяко стадо черна овца.

Потребителски аватар
DeViL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DeViL » Пет 11 сеп 2009 0:44

Burner_inc написа:
Haralampi написа:
Burner_inc написа:
Ама колега, подкрепи си изказването с факти и обясни защо ти харесва, а аз ще ти кажа защо не ми харесва: немощен двигател за извънградско, като му гледах каталожния разход от 8.9 ми се стори доста, по-малки спирачки, доста по-малко екстри

1. Немощен за какво? За гонки - да! За 5 човека и багаж при извънградско - да. За нищо останало обаче! Климатика не се усеща особено, повярвай ми !

2. Какъв каталожен разход си гледал не знам, но 1.4 16V е двигтеля с НАЙ-НИСЪК разход!

3. "Доста по-малко екстри" ?????? Какво общо имат екстрите с двигтеля колега????? Личи си колко си компетентен (не го приемай лично, просто беше глупаво изказването ти!). За пример - служебното 1.4 16V, което карах бе със борд комп, ESP, темпомат, отопление на седалките, Алу джанти и климатроник :idea: Кое точно ти е малкото !?!?!?

Мисля, че мн отдавна дойде време за катанец на темата - вече няма нищо общо с идеята :!:

Въпроса бе дали двигтеля е сполучлив - ами да - сполучлив е щом продължава да се кара масово и в Германия! Това което касае мощност - и Голф 3 има мотор с 75 коня - той несполучлив ли е ? Ами какво да кажат колегите с SDI (68 PS) ??? По вашата логика те потеглят само по наклон може би !?!?!? :screwy

Всеки сам си решава каква мощност му е нужна, но това НЕ ЗНАЧИ, че по-маломощните са "несполучливи" :beat_butt2
И аз съм от хората, които предпочитат с 3 години по-нова и запазена 1.4 16V, от колкото някой 1.8 на 300 000 км и 11 години :idea: Въпрос на приоритети и очевидно - зрялост.

Не разбирам вече какъв е спора. Отново го обърнахте на "кой е по- по- най " :idea: :не: :не: :не:

Първо за екстрите- разгледай в мобилето голфовете 1.4 и ми кажи тези които се продават тук с какви екстри са. А това за най-малкия разход на 1.4 е смешно, провери пак и ми кажи кой двг от гамата на Г4 е най-икономичен

Емиии колега при мене е:
Ел Стъкла(4броя), Ел огледала, Централно Заключване, Аларма, Хидравлика, 4 еърбега, Климатик, Алуминиеви Джанти

Още какво искаш ?

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Пет 11 сеп 2009 1:40

DeViL написа:
Burner_inc написа:
Haralampi написа:
Burner_inc написа:
Ама колега, подкрепи си изказването с факти и обясни защо ти харесва, а аз ще ти кажа защо не ми харесва: немощен двигател за извънградско, като му гледах каталожния разход от 8.9 ми се стори доста, по-малки спирачки, доста по-малко екстри

1. Немощен за какво? За гонки - да! За 5 човека и багаж при извънградско - да. За нищо останало обаче! Климатика не се усеща особено, повярвай ми !

2. Какъв каталожен разход си гледал не знам, но 1.4 16V е двигтеля с НАЙ-НИСЪК разход!

3. "Доста по-малко екстри" ?????? Какво общо имат екстрите с двигтеля колега????? Личи си колко си компетентен (не го приемай лично, просто беше глупаво изказването ти!). За пример - служебното 1.4 16V, което карах бе със борд комп, ESP, темпомат, отопление на седалките, Алу джанти и климатроник :idea: Кое точно ти е малкото !?!?!?

Мисля, че мн отдавна дойде време за катанец на темата - вече няма нищо общо с идеята :!:

Въпроса бе дали двигтеля е сполучлив - ами да - сполучлив е щом продължава да се кара масово и в Германия! Това което касае мощност - и Голф 3 има мотор с 75 коня - той несполучлив ли е ? Ами какво да кажат колегите с SDI (68 PS) ??? По вашата логика те потеглят само по наклон може би !?!?!? :screwy

Всеки сам си решава каква мощност му е нужна, но това НЕ ЗНАЧИ, че по-маломощните са "несполучливи" :beat_butt2
И аз съм от хората, които предпочитат с 3 години по-нова и запазена 1.4 16V, от колкото някой 1.8 на 300 000 км и 11 години :idea: Въпрос на приоритети и очевидно - зрялост.

Не разбирам вече какъв е спора. Отново го обърнахте на "кой е по- по- най " :idea: :не: :не: :не:

Първо за екстрите- разгледай в мобилето голфовете 1.4 и ми кажи тези които се продават тук с какви екстри са. А това за най-малкия разход на 1.4 е смешно, провери пак и ми кажи кой двг от гамата на Г4 е най-икономичен

Емиии колега при мене е:
Ел Стъкла(4броя), Ел огледала, Централно Заключване, Аларма, Хидравлика, 4 еърбега, Климатик, Алуминиеви Джанти

Още какво искаш ?

Ееееее колеги не се засягайте де, не съм имал за цел да ви обидя. Иначе за екстрите климатроник, трилъчев волан, борд компютър и рекаро салон. Иначе централното, възглавниците, ел. пакета и хидравликата мисля, че са базово оборудване и всеки Г4 излиза с такива неща.

Ааааа забравих да кажа- При Г4 фаровете за мъгла също са екстра

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пет 11 сеп 2009 3:34

Burner_inc написа:Иначе централното, възглавниците, ел. пакета и хидравликата мисля, че са базово оборудване и всеки Г4 излиза с такива неща.

Ааааа забравих да кажа- При Г4 фаровете за мъгла също са екстра

Грешно ;)

Базовия Голф 4 е с 2 възглавници, без централно, без ел. пакет, без климатик но с хидравлика. Дори поставката за чаши е екстра ;) Виждал съм именно такъв 1.8T (вероятно купен първоначално от някой тиинейджър, с основната идея да "ръчка"). Много е грешно да се обвързват екстри с двигател - едното няма общо с другото! Колата е такава, каквато първия собственик си я е поръчал. Това че има повече 1.8 с кожен салон пред 1.4 16V с такъв е обяснимо, но причината не е в завода и не може да се обобщава ;)

А говорейки за екстри - за мен лично екстрите са поне толкова важни за комфорта, колкото и по-мощен двигател ! Мерси ви за 200-те коня ако няма климатик например - бих предпочел 1.4 с клима! (сега очаквам поне 5 коментара, че нищо не може да замени "ръчката" и това да можеш да "дръпнеш" спрелия до теб на светофара Опел, та дори и Климатика mhihi )

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”