Ето една реализация, която безболезнено разрешава въпроса.
Колегите, които в бъдеще ще се чудят, могат да се възползват.
g.enchev написа:
Намерих трилъчев волан от Golf 4 cabrio, който ще пасне на 100% без никакво преправяне.
g.enchev написа:Воланът е от Голф 4 Кабрио. Всичко пасва plug'n'play ( на български - 1:1 ) Нямаш абсолютно никакви преправяния. Махаш стария слагаш новия. Като преди това гледаш гумите да са прави и още нещо много важно "schleifring-a" да е в средно положение. В други теми хора бяха писали как са монтирали от Голф 4, но аз лично не знам как биха свързали еърбега. Само те си знаят. Доста скиптично съм настроен специално за тези преправяния на волани за да паснат на голф 3.
Артикулният номер на волана е 1E0 419 091 При Голф 4 вместо Е, буквата е J. По това можеш да се ориентираш дали волана е от Кабрио или не е
Ето и как изглежда отвътре. Няма разлика с голф 3
Не съм сигурен, но предполагам, че ако имаш самия волан ( от кабрио ), става въпрос без еърбег, еърбега трябва да пасне от Голф 4. Поне на букси като съм гледал са едни и същи. Просто предполагам.
Алтернативата ти е волан от Lupo/Polo 6n2, които също пасват без преправяне
Забележка: НЕ пасва волан от polo gti ( с червения конец ) и lupo 3l
Забележка2: schleifring се нарича ето тази част. Вътре в нея е навит кабела за еърбега. Ако не е посредата ( общо са 5 оборота и половина, средата е около 3 и винаги остава резерва един оборот ) то няма да можеш да завиваш на ляво или дясно. Аз този кабел го скъсах, защото преди това беше разбутан и си взех направо цялата шайба от стария волан и го монтирах на този, а стария волан го сложиш на Вентото на дядо ми![]()
Забележка3: ориентировъчна цена
- нов - около 600 евро
- втора употреба от Германия - около 250 евро
В Германия е ЗАБРАНЕНО да се продават волани ( въздушни възглавници ) тъй като това е бомба заради газа, който е в тях. Нямаш право да го изпращаш по пощата, носиш с теб, още малко разглобяваш, освен ако нямаш документ, който разрешава това. В България не не знам дали на някоя морга би могъл да намериш такъв волан, но все пак успех
Ето я темата -