Въпрос за семеринга на масленият филтър

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 22 дек 2008 21:14

Уффф... лошо! :(
Значи е този гаден уплътнител :(
Имам спомени, че ваското1 или Никси бяха писали по въпроса, но не знам къде и в коя тема... Наскоро беше, преди около 2-3 седмици.
Не зная кой ключ е необходим за гайката, но ако можеш да си намериш комплект гедория, ако може- с дълбоки камъни, все ще го има съответния номер.
Ще ти трябват и качествени клещи (най-малкото - по-големички 'гарги' или специализирани клещи) за да свалиш скобите на маркучите на масления охладител. Ще ти трябват и 2 широки отверки, които да ползваш като лост, за да измъкнеш маркучите, че обикновено са залепнали за тялото.
На всичкото отгоре може да ти трябва и огледалце, за да видиш къде точно е гайката, дето държи охладителя за конзолата. Тя е под №17.
При свалянето на охладителните маркучи ще изтече и повечето охладителна течност...
Абе... работата не си е за пред блока, за малко! :(
Ако можеш- изтегли колата на спокойно и удобно място, дето да си сигурен, че можеш да й отделиш поне час. Толкова бих си заделил аз, при положение, че също никога не съм правил тази операция.
Може да е необходимо и да лягаш под нея, а още по-добре- канал да има.

Ъъъъ... картера пък за какво ти е?!?
На Пассат болтовете на картера са с ключе 10, предполагам, че и при теб ще е така, ама защо ще го сваляш?

Потребителски аватар
Lookout2
Автомобил: vw mk3 gti 115h
Двигател: 2e 1992g

Мнениеот Lookout2 » Пон 22 дек 2008 21:27

На Пассат болтовете на картера са с ключе 10, предполагам, че и при теб ще е така, ама защо ще го сваляш?[/quote]
Няма да свалям целия картер а пробката :oops: че ако има още от старото масло да го доизлея,а време целия ден докато е светло и пак 1 голямо Благодаря и трябва да черпя ама много за инфото и двама ви

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Пон 22 дек 2008 21:31

Пробката е 19 :wink:

Потребителски аватар
Lookout2

Мнениеот Lookout2 » Пон 22 дек 2008 21:35

Отново благодарности и утре ще пиша дали съм се справил качествено

Потребителски аватар
Lookout2

Мнениеот Lookout2 » Вто 23 дек 2008 21:00

Здравейте колеги - снощи обещах да дам отговор ето го и него.
:077: Проблема е поправен ,както се и очакваше той беше в семеринга(уплътнението) между охладителя на маслото и тялото с датчиците .
Борбата беше голяма в смисъл че е тясно и неудобно особенно с оригиналните скоби на маркучите към охладителя на маслото.
Започнах с източването на антифриза,след него преминах на свалянето на масленият филтър,след това дойде ред на гайката която стяга двете части(както първо ме посъветва " radotom " погеднах първо с огледалце ) и след това реших просто на ръка да напипам гайката която започна да се върти веднага :shock която беше за ключ номер 27, свалих я разлепих двете (тела) едно от друго и започнах да мъча тая гадна скоба(борбата беше голяма защото имах само водопроводен ключ и обикновенни клещи които не вършеха много работа и :x , но в последствие намерих "гарги" с които свърших прекрасна работа),Откачих гадния маркуч а другия втория го оставих но успях да извадя охладителя от тръбичката №16 на скицата като го наклоних малко зада изтече този антифриз от него който очаквах че е останал вътре.Видях семеринга който от Гумен се беше превърнал в доста твърда Пластмаса която при опита да отделя от охладителя започна да се троши на парчета Изображение изчистих хубаво останалите залепнали работи внимателно с парцал и отидох за Частите - гумения оплътнител(семеринга),маслен филтър,1л антифриз,масло "AC DELCO" 10W40 и скобата която ме посъветваха да сменя но аз реших че оригиналната е по добра и него направих веднага :oops: за което после съжалявах и все пак (след като потече антифриза който е останал вътре без дори да доливан източената част и новия който купих) я смених но двойна работа и мъки .
След това дигнах колата на криг и отвих пробката на картера с ключ номер 19 и източих останалото масло което беше около 1,5л. накрая завих пробката и започнах да сгобявам по обратния ред като напълних масления филтър предварително и накрая проверих абсолютно всичко наново и чак тогава започнах да наливам първо маслото зада има малко време да се стече до картера и тогава антифриза,междувременно завъртях няколко телефона предимно на небезизвестния вам Bobby_ с който имам честта да се познавам зада знам колко масло и антифриз да налея масло до 3,5л а антифриз (като се съобразих с цвета на последния(син,зелен,червен) ) зависи колко съм спасил и загубил по паветата (система 6,5л) и дали се обезвъздушава тази система от някъде - в моя случай понеже не източих цялата система а само част от нея - около 2-2,5 л. стар и 1л. нов . Налях всичко като оставих капачката на комп. казанче свалена и врътнах 2 леко стартера че да завърти леко маслото и водата а на третото врътване колата сама си запали и я оставих да си работи като пуснах парното на макс за което ме посъветва Бобката остави да работи 40-50 мин. и да завърти целият кръг като перката се пусна 3 пъти после угасих оправих си сметките с работодателите ми като през това време колата пак истина малко и след това "Весели празници с колегите" и айде към нас .
П.С.- Спирах още 1 път на че ми светна лампата за водата долях към 1 л. и от там до нас безпроблемно държане на автомобилчето =30км но утре ще му проверя пак всичко.Сега си пия ракийката с кеф и ви пиша :D
П.С.2 : Равносметка на всичко
1:масло-45лв.
2:маслен филтър - 5лв.
3:гумено уплътнение(семеринг) - 4.5 или 4.6лв
4:1л. антифриз - 3.5лв.
5:почти цял ден студуване(следващия ще е по-бързо)
П.С.3:Страшно много благодарности на всички отзовали се (вие се знаете) имам да черпя много(дано да е скоро) :hahhihi: :bowdown
Може модераторите да затворят темата

Потребителски аватар
Lookout2

Мнениеот Lookout2 » Вто 23 дек 2008 21:12

:arrow:

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател: