Големи ще са ти 15-ките на 60 според мен. И после ще си ги биеш у главата. Макс на 55.
За 14-ките не знам но,мисля, че няма да си харесаш колата с тях.
Дилема за избор на рамер джанти и гуми (мнения)
- shirosama
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Дилема за избор на рамер джанти и гуми (мнения)
миналото лято карах с ББС-ки 15" с 195-50-15 които за град София с всички дупки ме караха да се чувствам некомфортно и да ги усещам всички с гърба си.На магистралата обаче с тях голфа просто заспиваше Г3 101 коня. При все това аз карам повече в града и поради това сложих 175-70или75-14. С тях возията стана по приятна в града, не се усещаха всички дупки.Също така волана стана по лек и автомобила стана с една идея по динамичен.
Недостатък е ниско ниво на устойчивост в завои и грозния вид в сравнение с ББС-ките.
Недостатък е ниско ниво на устойчивост в завои и грозния вид в сравнение с ББС-ките.

- toman44o
- Автомобил: VW VENTO
- Двигател: ABS
според мен каквото казва завода това е,все пак тва венто е измислено от сумати инженери,най добрия размер е заводския все пак не е състезателна кола вентото(поне аз така мисля) 

Компромисно решение:
аз съм с 195/55/15 и съм много доволен. При 195/50 през седмица бях при гумаджиите за ремонт... а на 195/60 е малко неустойчива и при крайно навит волан да опира в подкалника.
аз съм с 195/55/15 и съм много доволен. При 195/50 през седмица бях при гумаджиите за ремонт... а на 195/60 е малко неустойчива и при крайно навит волан да опира в подкалника.
Привет, колега. Първо, ако искаш виж кои размери гуми са идентични като височина с двата вида джанти - пр.185/60/14 е равен на 195/50/15 (с разлика 2мм), защото и според мен 195/60/15 са височки за колата, но.... Второ - относно стабилността, зависи на какво ЕТ са джантите , 14-ските ако са с по-голямо ЕТ от 15-ските, се предполага, че с вторите ще си малко по-стабилем. Разхода зависи от много неща - ширината на гумите, в какви условия се кара и най-вече от СУПЕР КАчЕСТВЕНИЯ български бензин и всички видове горива в БГ. В крайна сметка - слагай и пробвай, пък както ти харесва на теб, все пак ти ще си караш колата, а не ние. поздрави и приятно шофиране
Според мен тук има значение и самата гума. Аз имам зимни 195/50/15 с железни джанти и летни 195/55/15 лети джанти.Въпреки ,че зимните са по ниски(а трябваше да са по високи за зимата
) возят по-меко защото самите те са по меки.
Задължително си балансираите гумите колеги даже и да са балансирани миналата година (за тези с 2 комплекта джанти),но е нужно преди да ги качите да го направите.със зимните беше доста по нестабилна въпреки ,че са по-ниски.Не бях ги балансирал.
) возят по-меко защото самите те са по меки.Задължително си балансираите гумите колеги даже и да са балансирани миналата година (за тези с 2 комплекта джанти),но е нужно преди да ги качите да го направите.със зимните беше доста по нестабилна въпреки ,че са по-ниски.Не бях ги балансирал.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”