Нормално ли е 90-100 градуса на водата?...ВЕЧЕ ВСИЧКО Е ОК.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Re: Нормално ли е 90-100 градуса на водата?

Мнениеот zdravko_jett » Вто 18 авг 2009 9:23

Red_Jetta написа:това, горното звучи малко двусмислено. нека се поясним

мисля, че е нормално датчика за 2-ра степен да включва малко преди 100-те.
за да започва обдухването към 90-те градуса, задължително е да ползваш 1-ва степен на датчика, пък ако щеш го свържи към втората степен на вентилатора.
колега аз съм вързал по бързата степен към първата на датчика демек на 90 или 93 когато включва да включва направо 2рата по бързата степен аз го направих така понеже кагато съм в трап вдига 100така и залепя на 100 но като примерно изкача трапа и съм на равен път градусите си падат на 90 ако има нещо друго ако наистина тря се ползва тази 1ва степен казваи

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Мнениеот actros1846 » Вто 18 авг 2009 9:30

Колега според мен си провери водната помпа и аз съм със същия голф 3 1.4 но стрелката заковава на 90 и не мърда градско изванрсдско изобщо дори вентилатора не съм го чувал откато съм го взел близо 3 години смених му само водната помпа и това.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Вто 18 авг 2009 9:51

водната помпа е нова сменяна е преди няколко месеца

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 18 авг 2009 12:05

Виж да не ти е прецакан термодатчика. Сложих един китайски и показва 10 градуса отгоре.

TheSheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот TheSheriff » Вто 18 авг 2009 12:15

Да попитам и аз (с джета 2) като я оставя на място да работи също отива към 100те(това го прави само на газ) дали е проблем :), защото приятели ме успокояват, че газта греела повече?

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Вто 18 авг 2009 13:08

TheSheriff написа:Да попитам и аз (с джета 2) като я оставя на място да работи също отива към 100те(това го прави само на газ) дали е проблем :), защото приятели ме успокояват, че газта греела повече?
верно е тва на газ загрява по бързо аз също сум на газ джетта 2 ама на място не ми вдига 100 да не би 1вата степен да не ти работи която включва по рано темоключа дето е на радятора откачи буксата от него и даи на късо на буксата и провери и 2те степени дали работят

plamenibobi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamenibobi » Вто 18 авг 2009 17:08

дравейте.Имам Голф 3 1.4ми 92г.държи ми температурата на водата между 90 и 100 гр. и на градско и на извънградско.Дига до 100 и пада до към 91 и пак така.Сменил съм гарнитурата на главата(течеше ми масло)и термостата.Сложих и мостче да работи само 2степен на перката и пак същото.Ако някой може да ми даде някакви идеи или съвет МЕРСИ предварително. Пак да добавя на място колата се държи перфектно.Перката вкл. и изкл.и държи 90гр. обаче при малко зор или по магистралата със скорост над 110км. отива на 100гр. Останаха ми май още само 2 възможности Водна помпа или Радиатор. Вие как мислите????

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Вто 18 авг 2009 17:40

Водната помпа е по-евтина от радиатора... :D Сериозно: опитай с мултицет с термодвойка да "хванеш" температурите доколко отговарят - датчици има лъжовни и ментеливи, термостати - също :) Отделно - тук, из форума колеги са качвали ужасяващи снимки на водни помпи - имам спомен за една от АБУ - просто нямаше лопатки... Тази на АБД-то не е различна... Можеш да използваш случая да промиеш добре системата - има си "химии", дано само да не е карана преди това с вода и дано не са сипвани разни л_ _на за запушване на течове - после с новия антифриз може да се разтече като лейка - като почнеш от тапите на блока и стигнеш до радиатора и радиаторчето на парното... Вземи си за пълненето после истински Г11 - с произход, дори и жълтия Равенол е по-добър избор от разни руски, украински, или български /пази Боже.../ л_ _на... По-принцип е хубаво да се сменя навреме - заедно със спирачната течност - примерно... Ако е концентрат - разреждаш само с дестилирана вода, не с "чешмянка". Хайде сега да видим колко хора ще напишат, че няма нужда да е дестилирана, че карат само с "чешмянка" още от времето, когато "тати ми даде Жигата да я карам аз", или че само доливат с концентрат при нужда и нищо не сменят, защото "то си е бистро, 'кво да му сменям"... :)

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 18 авг 2009 18:42

Чак дестилирана вода не е необходимо,за целта се продава за около 80ст./литър дейонизирана вода за допълване на системата ,по почти всички бензиностанции я има.Става и за акумулаторите

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Вто 18 авг 2009 19:45

Съгласен, но ако имаш откъде да вземаш дестилирана без пари /като мен/ - защо не? :)

plamenibobi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamenibobi » Вто 18 авг 2009 19:55

Да водната помпа е по евтина но не много а за нея трябва майстор.ангренажа е там и май излиза по скъпо.

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Мнениеот actros1846 » Вто 18 авг 2009 20:02

Пробвай с термостата може той да не работи правилно :roll:

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Вто 18 авг 2009 20:45

Това за термостата е ясно, пък и за датчика... Не знам колко пари е читав нов радиатор, но от моите скромни наблюдения помпа се налага да се сменя доста по-често от него, 60-70 лв беше читава - по спомени, имаш и промивка /желателно/, нов антфриз, майстор - може и за цял ден, може и за повече + други части - ако нещо тръгне "на криво"... Можеш да изчистиш радиатора отвън /силна водоструйка отблизо е опасно, по-добре по-бавно и търпеливо/ и да промиеш системата профилактично - ако антифриза ти е свестен и е нов го запази и после си го използвай... Виж какъв ще е резултата, но се настройвай психически и за помпата - според мен...

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Вто 18 авг 2009 21:47

kokovanev написа:Ако е концентрат - разреждаш само с дестилирана вода, не с "чешмянка". Хайде сега да видим колко хора ще напишат, че няма нужда да е дестилирана, че карат само с "чешмянка" още от времето, когато "тати ми даде Жигата да я карам аз", или че само доливат с концентрат при нужда и нищо не сменят, защото "то си е бистро, 'кво да му сменям"... :)

Колега можеш ли да споделиш защо се слага дестилирана вода. Това не го знаех и сипвах чешмяна.

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Сря 19 авг 2009 11:30

Дестилираната /или поне дейонизирана - както е написал emo-gar/ няма примеси - да го наречем, които при повишаване на температурата да се отлагат или да разяждат магистралите... Гледал си предполагам някоя реклама на "Калгон"... :D Принципа на почистващите присадки не е мн. по-различен, което обаче не означава да си прочистваш системата точно с "Калгон". :D А ако не ти се е случвало - погледни при ремонт и вътрешността на някой стар домашен ел. бойлер /температура и налягане.../ - ще разбереш за какво говоря... Качествените антифризи имат и определено количество антикорозионни добавки, като при Г12 са различни /може би и по количество.../ от тези в Г11, защото са го разработили за по-нови ДВГ - с алум. блокове /примерно.../ и още не знам какви други материали "по трасето", по-напрегнати темп. режими и т.н. Г12 НЕ Е обратно съвместим с Г11, както и не се налива Г11 на ДВГ, предназначен да работи с Г12 - нито пък се смесват. Г12 се сменя и по-рядко... Има и Г12+, който уж нямало проблеми да се налива /или смесва/ и на по-старите ДВГ с Г11, но вече се сблъсквам с доста писания из нет-а, че резултатите са кофти и че си е най-добре да наливаш каквото пише на капачката /стига да не е менте.../ и да си го сменяш редовно - според предписанията на производителя...

П.П. Антифризите за Рено /старите ДВГ/ примерно трябва да съдържат по-голямо количество /и качаствени/ антикорозионни добавки - чугуна на блоковете е особен и карането с "нормален" антифриз или с вода правят разширителния съд кафяв доста бързо... Мъчили сме се да промиваме такива ДВГ - борба цял ден и накрая пак точиш леко кафеникаво-червена вода - мъка... :banghead: Което - разбира се - не означава, че на ФВ мотор трябва да наливаш антифриз за Рено... :) А литър концентрат - качествен анифриз - може да е по-скъп от литър качествено марково синтетично масло...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”