Колата издъхна, диагноза неясна - Голф 4 1.6 16V - РЕШЕН

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Колата издъхна, диагноза неясна - ПОМОЩ - Голф 4 1.6 16V

Мнениеот Haralampi » Нед 23 авг 2009 21:18

все още не - тези майстори твърдят обаче че е за махане. Не разбрах какво са махнали... казаха ми "първия катализатор... той всъшност е като навита тел вътре" - бил уж задръстен и вече го няма. Колата утре отива в друг сервиз.

Ако се маха катализатор обаче - аз съм с 2 ламбда сонди - доколкото знам веднага
ще изквичи електрониката (случвало се е преди по други причини) и ще мине в авариен режим.

И пак според мен проблема не може да е така - първо не съм чувал за запушен катализатор на 120 000км, а още по малко такъв дето от веднъж да се задръсти, щото колата до оня ден вървеше нормално, даже след смяната на масло и филтри преди около седмица всякаш стана по-пъргава.

Грешките които дава са многозначни. "Майсторите" се оплакват и че губила сигнал с ECU визирайки грешлата от ESP модула....

Днес я запалих - работеше мн неравномерно - разход по борд комп. 2-3-4 литра на час в покой, замириса зле... пораоти 5-6 мин, взе да хлипа и да мени още повече оборотите и изгасна и повече не можа да се запали.

не знам вече :(

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Нед 23 авг 2009 21:36

мисля си - дебитомер,датчик за температурата на охлаждащата течност,датчик за температурата на входящия въздух,ламбда сондите /свалят се от катализатора и се монтират на резонаторното гърне/,да не смуче въздух отнякъде!!и наистина си провери катализатора ,може да ти създава проблеми!! :beer :beer :beer

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Нед 23 авг 2009 21:46

Много съмнителна история. На какво замириса? ДА не ис сипал кофти бензин и от там д аидва всичко?!?! Или нясой задръстен филтър.
а за катализаторите - до колкото знам наистина към 100 000 км карат. Но и не съм чувал за кола с 2... А и да има твоята е 1.6, не е някъв многолитров звяр.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 23 авг 2009 21:57

mania написа:Много съмнителна история. На какво замириса? ДА не ис сипал кофти бензин и от там д аидва всичко?!?! Или нясой задръстен филтър.
а за катализаторите - до колкото знам наистина към 100 000 км карат. Но и не съм чувал за кола с 2... А и да има твоята е 1.6, не е някъв многолитров звяр.

бе винаги зареждам OMV, тоя път по изключение Shell ама ми се види малко вероятно... и с тия грешки...

Ми не знам, но на нито една семейна кола до момента не е сменян катализатор до 200 000 км.

Замириса на кофти изгорели газове.... сяра може би.
Така и не разбрах какво е това дето са махнали и било уж задръстено... а и ква полза като ефект няма. само що са го разпарчальосали.
А и как стигнаха до датчик на колянов вал не знам, но и от там ефект 0, макар че твърдят че като го сменили била запалила като нова и я покарали ама след това пак забила..... уж уж уж

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Нед 23 авг 2009 22:02

Пробвай ако изключиш дебитомера какво е положението

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 23 авг 2009 22:28

Haralampi написа:...замириса зле... пораоти 5-6 мин, взе да хлипа и да мени още повече оборотите и изгасна и повече не можа да се запали.

Това, на пръв поглед, наистина прилича на задръстена генерация... :roll:
Защо не пробваш да се мушнеш под колата и да разкачиш тоя катализатор шантав?
Ясно, че Ламбдите ще ревнат в един глас, ама ако не загасне колата.... знам ли... :roll:

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пон 24 авг 2009 7:28

Haralampi написа:
Замириса на кофти изгорели газове.... сяра може би.

заминал катализатор

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пон 24 авг 2009 11:10

Дори да е заминал катализатора, това не мисля че ще спре колата от движение. Чак пък толкова... Защо не отидеш при Ваското1 или при Никси от Герман (справка - Сервизи VW)? Аз съм доволен от тях.

Иначе по мое мнение, навсякъде се споменава из грешките тоя ЕГР клапан, дали не е сдал багажа тотално? Чел съм че го изолират на ТДИ, защото само проблеми давал.
Много ли е скъп?

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 24 авг 2009 11:42

ЕГР-а е около 300лв, но дори и да е заминал - това не може да спре колата. Принципно тя може и без него, а в моя случай се каза, че са го разкачили за да пробват без него и за това и записало тая грешка.

Все още няма развитие, ще държа в течение.... едва ли ще съм единствен с такъв проблем - нека бъде по-лесно за следващите. Нали за това сме тук.

А ако междувременно някой може да помогне с инфо например откъде може да се вземе неоригинален катализатор и за какви пари!? От германия излиза около 300-350 лв като със сигурност не е съвсем афиф, тъй като с него се минава безпроблемно AGU i TÜV, друг е въпроса колко би карал...

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 24 авг 2009 12:05

Колега Haralampi, лошо се е получило с колата ти, а и на кофти майстори си попаднал дето да се учат по нея. Като казваш че си сипал на Shell последния път гориво, много време ли кара с новото гориво, имаше ли много в резервоара от старото. Има ли опция да са ти наляли дизел ? Тогава със сигурност ще имаш проблеми с палене, обороти и всичко като при теб. И да те питам още нещо. Провери си за всеки случай маслото и антифриза как са, вярно че е невероятно, но при проблем с гарнитура, може има симптоми подобни на твоите. Пак казвам, малко е вероятно това да е проблема, но може да ги видиш с просто око. А и няма да навреди. Абстахирам се от кодовете за грешка които ти показва, че нищо не разбирам от тях. Успех, здраве и по-бързо оздравяване на машината :beer

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Пон 24 авг 2009 12:40

Само пак не разбрах за какво ти е нов катализатор, да няма да ходиш до Германия с нея?? Иди при някой ауспухджия кат я оправиш да ти шибне едно гърне и си готов.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 24 авг 2009 12:42

joromnt написа:Колега Haralampi, лошо се е получило с колата ти, а и на кофти майстори си попаднал дето да се учат по нея. Като казваш че си сипал на Shell последния път гориво, много време ли кара с новото гориво, имаше ли много в резервоара от старото. Има ли опция да са ти наляли дизел ? Тогава със сигурност ще имаш проблеми с палене, обороти и всичко като при теб. И да те питам още нещо. Провери си за всеки случай маслото и антифриза как са, вярно че е невероятно, но при проблем с гарнитура, може има симптоми подобни на твоите. Пак казвам, малко е вероятно това да е проблема, но може да ги видиш с просто око. А и няма да навреди. Абстахирам се от кодовете за грешка които ти показва, че нищо не разбирам от тях. Успех, здраве и по-бързо оздравяване на машината :beer

Мерси за съчувствието! Не го пожелавам на никой, а и вече взеха да се повтарят разни такива проблеми.

Почти сигурен съм, че заредиха действително бензин - както казах тоя път по изключение заредих в Шел, иначе само ОМВ. След зареждането съм минал около 20км преди да сдаде багажа изведнъж.
Масло и всички филтри са сменени преди десетина дни и то със скъпо масло...

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 24 авг 2009 12:46

mania написа:Само пак не разбрах за какво ти е нов катализатор, да няма да ходиш до Германия с нея?? Иди при някой ауспухджия кат я оправиш да ти шибне едно гърне и си готов.

Доколкото съм наясно без катализатор става по-шумна а и разхода се повишава, та макар и с до 10%.... не е малко ако е така!?

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 24 авг 2009 12:48

Колега, имах на предвид да провериш маслото и антифриза за евентуално смесване настъпило в следствие на проблем с гарнитурата на главата на двигателя. Пак казвам, възможноста повредата да е такава е минимална/нищожна/, но е лесно за проверка, така че няма да ти отнеме време или средства.

владислав
Автомобил: Seat Leon ST
Двигател: CAXC 2015 - TDI CRBC

Мнениеот владислав » Пон 24 авг 2009 12:58

Колега може и да си го проверил, бензиновата помпа работи ли ти?
При бедна смес се получава гадна миризма, при контакт чува ли се?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”