Пиропатрон в прага на Г3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Re: Странен предмет в прага на Г3

Мнениеот Каспър » Съб 16 яну 2010 22:00

IvanMan написа:да, само автомобилите с въздушни възглавници имат пироптатрони.

Не мисля така. Моята няма бегове и пак има патрони. Не знам дали при последните тройки (96,97г.) не се слагат серийно, защото едва ли жабара се е сетил да си го поръча допълнително :roll:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 16 яну 2010 22:02

Е...не съм прав.Ето статия от Rover форума по темата ни :
"SRS се състои от две предпазни въздушни възглавници (Airbag - еърбег) и два ел. пиропатрона за донатягане на предните предпазни колани. SRS се управлява от електронен блок, който служи за еднократна употреба (сменя се заедно с новите въздушни възглавници). Airbag се задейства при определена сила на челен удар при положение на контактния ключ "ON". При страничен удар този Airbag не се задейства. Забранено е да се поставя детска количка (кошче) на предната дясна седалка заради десния Airbag. Не препоръчвам на водачите да управляват с големи пръстени, големи гривни, големи часовници, очила с малки стъкла, шапка с пластмасова козирка и т.н. Волана се държи възможно най-ниско (затова има спици на "4 часа" и "8 часа") и на възможно най-голямо разстояние. Бутоните за клаксона са в страни от шофьорския Airbag, което е доста неудобно. За сметка на това при отваряне на шофьорския Airbag в момент на натискане на клаксона се намалява вероятността за "изстрелване" на китката на ръката на водача. Пример: възниква опасност от ляв страничен удар; нашия водач "по инстинкт" завърта волана надясно; следва удар; само за 0.1 секунди Airbag се отваря точно когато лявата ръка на водача е в най-горната дясна част на волана; следва дълбок отпечатък на ръчния часовник върху челото на водача. В много непредвидими ситуации Airbag помага много повече, отколкото вреди. Поставянето на предпазен колан е задължително, защото Airbag е проектиран да бъде ефективен в комплект с облегалка за главата и поставен предпазен колан. На практика този Airbag е от първо поколение въздушни възглавници, които имат много силен заряд на пиропатрона, който ги отваря. При достатъчно силен челен удар: тялото е относително неподвижно (заради колана); главата рязко отива напред (заради своята собствена инерция); въздушната възглавница се отваря с голяма скорост и удря главата; възниква така наречения "къмшичен удар"; главата тръгва назад и се удря в облегалката за глава; следват още 1-2 затихващи колебания и главата остава върху въздушната възглавница; въздушната възглавница веднага спада, за да не се задуши водача от липса на въздух за дишане. Облегалката за глава трябва винаги да се регулира според ръста на водача така, че да подпира най-изпъкналата част на главата отзад. Недопустимо е облегалката да подпира горната част на тила (повечето водачи си мислят, че така им е най-удобно, но не подозират риска от евентуална травма на шията). Облегалката за глава и напълно отворената въздушна възглавница определят колебанието на главата така, че да няма фатални травми по шията. Този модел няма странични въздушни възглавници. Пиропатроните на предпазните колани се управляват от електронния блок "SRS" и служат за еднократно използване. След като гръмне пиропатрона, колана автоматично се донатяга, за да "залепи" пътника за седалката. Почти винаги след това колана може да се използва многократно по същия начин, както преди удара, но вече не се разчита на пиропатрона. "
Излиза,че идеята на пиропатрона е да задържи колана обтегнат понеже явно при удара инерционния механизъм е твърде бавен...поне аз така си го обеснявам.Съответно дори без бегове това би било полезно понеже си оставаш на седалката...макар че тогава органите имат огромна инерця спрямо спрялото тяло ама... :roll:

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Съб 16 яну 2010 22:18

zfa159 написа:...Пиропатроните на предпазните колани се управляват от електронния блок "SRS" и служат за еднократно използване...Почти винаги след това колана може да се използва многократно по същия начин, както преди удара, но вече не се разчита на пиропатрона...

От тук ида въпросът от какво се управляват (или как се задействат) пиропатроните при Голф без бегове като няма ел.блок за тях и как се разбира дали патрона вече е гърмял за да е ясно дали може да се разчита на него :?:
След тази полезна информация която даде Стефчо ще е хубаво автора на темата да промени заглавието за да излиза темата с търсачката и да е полезна и на други.

Потребителски аватар
actros1846
Автомобил: AUDI A4 B5 1.9 TDI Avant Facelift
Двигател: AFN 1999

Re: Пиропатрон в прага на Г3

Мнениеот actros1846 » Съб 16 яну 2010 22:27

Преправих го на "Пиропатрон" понеже излиза че е това има надписи, които си преведох като да несе отваря дупчи или удря :?

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 16 яну 2010 23:08

Може колата да е имала бегове ама да са гърмяли и съответно после да е сменен волана и таблото (жабката) и да е станало кола без бегове.Контролера се изстръгва от захранване и комуникация и...толкова.Гласи се нещо лампата или се маха и....толкова.
Странен казус е понеже ако няма контролер няма за какво да е това чудо там...ако няма датчици и контролер,който да го задейства...то е безсмислесно. :roll:

Потребителски аватар
guzarin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот guzarin » Съб 16 яну 2010 23:50

Колеги според мен този пиропатрон не е само за коли с Еърбегове защото на стария ми голф 3 97 година нямаше еърбегове, но имаше пиропатрон. поне от страната на шофьора имаше защото съм свалял прага.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Съб 16 яну 2010 23:54

zfa159 написа:Може колата да е имала бегове ама да са гърмяли ...

Да възможно е да е имала бегове и да са махнати, но на етикета в багажника нямаше ли да е отбелязано с някакъв код от тези за опциите :?:
guzarin написа:Колеги според мен този пиропатрон не е само за коли с Еърбегове защото на стария ми голф 3 97 година нямаше еърбегове, но имаше пиропатрон. поне от страната на шофьора имаше защото съм свалял прага.

Ако не се лъжа старата ти кола беше Г3 АЕЕ, което значи, че не само при моето АЕЕ е така, а по-скоро при последните Голф3.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Нед 17 яну 2010 0:05

На етикета би трябвало да има някои от тези кодове, ако колата има бегове:
4UA without airbag
4UB airbag for NAR
4UC airbag for driver
4UD air bag for driver and front seat passenger
4UE airbag f. driver a. front seat passenger
4UF driver's and front passenger airbag with front passenger airbag deactivation
4UG driver's and front passenger airbag withkneebar a. passenger airbag deactivation
4UH airbag for driver and front passenger with knee airbag
4UJ airbag f. driver a. front seat passenger(2-stage)
4UK driver's and front passenger airbag with front passenger airbag deactivation(2-stage)
4UL driver's airbag and front passenger airbag (NAR) (2-stage)
4UM driver's and front passenger airbag, NARwith front passenger airbag deactivation(2-stage)
4UN airbag for driver (2-stage)
4UP driver's and front passenger airbag withknee airbag and front passenger airbag deactivation
4UQ airbag f. driver a. front seat passenger
4UR driver's and front passenger airbag with front passenger airbag deactivation

Потребителски аватар
actros1846

Мнениеот actros1846 » Нед 17 яну 2010 0:15

Утре сутрин ще проверя какво пише и ще постна тука да видя тая работа :beer

Последна промяна от actros1846 на Вто 19 яну 2010 11:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
guzarin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот guzarin » Нед 17 яну 2010 11:56

Каспър написа:
zfa159 написа:Ако не се лъжа старата ти кола беше Г3 АЕЕ, което значи, че не само при моето АЕЕ е така, а по-скоро при последните Голф3.

Дам колега прав си :) Ние с теб си кореспондирахме :beer

Но да не сменяме темата . Аз съм си на мнението че дори и без бегове се слагат пиропатрони поне на последните 3ки .

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 17 яну 2010 12:15

Напълно е възможно ама...къде им е контролера,как се диагностицират,имат ли датчици за удар,нямат ли....?

Потребителски аватар
actros1846

Мнениеот actros1846 » Нед 17 яну 2010 12:21

Гледах бележката отзад в багажника нямаше нито един от тези кодове изброени по горе :? напрвих снимки, но нищо не излезна много размазани така.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Нед 17 яну 2010 14:14

guzarin написа:...Аз съм си на мнението че дори и без бегове се слагат пиропатрони поне на последните 3ки .

Факт е. Но какво ги управлява или задейства тези патрони :roll:
zfa159 написа:Напълно е възможно ама...къде им е контролера,как се диагностицират,имат ли датчици за удар,нямат ли....?

Баце, ако ти не знаеш отговорите на тези въпроси, то тогава кой mhihiРазкости бялото GTI при теб с научна цел и докладвай :wink:

Потребителски аватар
off_road
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот off_road » Сря 20 яну 2010 22:31

zfa159 написа:Излиза,че идеята на пиропатрона е да задържи колана обтегнат понеже явно при удара инерционния механизъм е твърде бавен...поне аз така си го обеснявам. :roll:

Момчета този патрон Е за коланите НО не ги опъва ами ги отпуска защото ако е стегнат (неподвижен)има вероятност да ти смели,счупи и тн. ребрата
При удар отпуска колана при голямо напражение :beer :обичам ви

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Чет 21 яну 2010 9:36

Можеш ли да го докажеш?Аз съм убеден точно в обратното(но немога да го докажа :oops: )

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”