Направихме пробата с листа. Не знам дали правилно сме направили постановката, но няма вакууми в ауспуха. Казвам правилно понеже запалих колата още не беше загряла, качих оборотите до 5000 след това рязко си пуснах крака от газта. Но на газ съм забелязал, че оборотите падат доста по-бавно, отколкото при бензин, та паднаха си оборотите, ама не се получи вакуум отзад, според моя помощник. Между другото ми прави впечатление, че като е студен моторът работи много по-равномерно, отколкото топъл. Има ли шанс да е от факта, че клапата ми за топлия въздух е блокирала в положение "топло" и тегли въздух директно от колектора през едно гофре от алуминий.
Има известно раздвижване по темата ми.
Сутринта ходих на газ-анализатор близо до вкъщи, останах много доволен. Поиграхме си доста с колата, близо час и половина и нещата, както се казва "позаприличаха". В началото преди да започнем да пипаме нещата бяха доста плачевни. HC беше над 700-800, доколкото успях да видя на анализатора, другите стойности също бяха доволно зле. Проблемът се оказа в настройката на изпарителя. В реално време с намаляне на потока на газ нещата горе-долу се нормализираха. Направихме и замервания на бензин, там нещата в началото не бяха розови. Казвам в началото, понеже колата не я бях карал сигурно месец на бензин. След малко пипане по карбуратора успяхме да докараме CO до около 2.5 процента, но след като поработи малко на бензин и малко я поизфорсирахме нещата станаха добре според мен, стана последно около 1 и нещо 2 процента, което е като по книга, според мен. СО2 не успяхме да го направим колкото го дават по книга около 11-12 стана, дават го 14.5-16, но не е болка за умиране. И най-доброто постижение стана при HC - въглеводорода - при бензин успяхме да го свалим на 200 и малко, а като се изфорсира и задържи колата до около 3000 оборота ставаше под 100, някъде 60-70 единици, което смятам е добре за карбураторна кола. След това върнахме отново на газ и донастроихме нещата. Показателите бяха подобни и там с изключение на СО, което стана доста ниско 0.215% - бедна(нормално 0.5 - 1.5), като се поизфорсира колата до около 3000 оборота си влиза в нормата. На празен ход има едно леко колебание на оборотите и мисля, че то се дължи на това, че в горивната система по някакъв начин влиза маааалко повече въздух отнякъде, което кара стойността да е толкова ниска и така леко да притриса като при бедна смес. Замерихме и продължителността на искрата - за мое голямо учудване на всички цилиндри графиката беше почти 1:1 - 1.5 милисекунди, оттам заключихме, че не е нужно да се сменят неща по запалителната система и ще карам за момента с тези кабели. Накрая за капак викам я да погледнем предварението как е, че съм го правил по слух. ОК, закачихме стробоскопа и се оказа... около 20 градуса

, махнахме вакуума от делкото, както пише в Аутодата, и го настроихме на около 9 градуса, после върнахме вакуумчето за регулатора и нещата си влязоха в релси. Тези дни смятам и да шунтирам клапата за топъл/студен въздух, тази, която е на възд. филтър, пред него. Понеже и направи впечатление, че чак след 4-5 включване на вентилатора сработва и пуска студения въздух, през цялото време си дърпаше от топлата страна, което според мен изобщо не трявбва да е така. Дали е възможно нещо в нея или в датчика преди нея, който й дава вакуум да отваря и затваря да има проблем и да взема въздух оттам, за да бърка леко празния ход и да обеднява сместа?
п.п. след цялата тази дандания, ходене по майстори, пипане и т.н. си направих извода, че е хубаво нещата да се правят, когато пред теб има стойности и гледаш в реално време кое как им влияе. Вече съм твърдо против нещата да се правят на слух и усет, понеже видях и изпитах на свой гръб какво се получава тогава...