Как мога да направя проверка на климатроник

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Re: Как мога да направя проверка на климатроник

Мнениеот Vento » Пет 14 яну 2011 22:14

Какъв е тоя ремонт на компресор за 200-300лв., като втора ръка перфектен с гаранция е 100-200лв. ЧИСТО НОВ Sanden според модела на колата е около 550-750лв. И тая тръбичка за 120лв. гаранция може да се намери за 30-50лв. употребявана, ако е за VW разбира се (тук за такива коли си говорим!). Сега - ако е за Кадилак Ескалейд, там може и друго да е. Така че, ако компресорът включва, каквото и да е - за макс. 200-300лв. се лекува.

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Пет 14 яну 2011 23:47

Да добавя и в темата, че писах на ЛС на колегата става дума за Г3. Инфото за цените проверено в 2 сервиза в СФ . Със сигурност има и места, както е написал колегата с по евтини вариянти.

Потребителски аватар
kikogsxr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kikogsxr » Пон 17 яну 2011 11:59

А на тази снимка на мотора V5 къде е маркуча на климатроника :?:

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Пон 17 яну 2011 12:13

Ти самодиагностика на климатроника, на колата дето ще купуваш, пусна ли?
Какво ти изписа?
Като занулиш появява ли се пак нещо?
Какво е то?

Потребителски аватар
kikogsxr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kikogsxr » Пон 17 яну 2011 13:26

Не съм пускал, защото си нямах напредстава, че може :!: , но сега благодарение на Вас като отида да правя пазарлък ще последвам съветите Ви :)

Потребителски аватар
kikogsxr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kikogsxr » Вто 18 яну 2011 9:31

Благодаря на всички за информацията, аз карам венто 1.8CL с LPG от 6 години и знам това онова надявам се и аз да Ви бъда полезен, още веднъж МЕРСИ :wink:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
Двигател: DXRB AGG
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 18 яну 2011 22:52

Vento написа:Какъв е тоя ремонт на компресор за 200-300лв., като втора ръка перфектен с гаранция е 100-200лв. ЧИСТО НОВ Sanden според модела на колата е около 550-750лв. И тая тръбичка за 120лв. гаранция може да се намери за 30-50лв. употребявана, ако е за VW разбира се (тук за такива коли си говорим!). Сега - ако е за Кадилак Ескалейд, там може и друго да е. Така че, ако компресорът включва, каквото и да е - за макс. 200-300лв. се лекува.

Не е точно така...
Оригинална тръбичка примерно за Шаран 95-та,96-ма не можеш да намериш 2-ра ръка,която да е здрава,защото минава под рога и под кората на двигателя и винаги изгнива точно там.Отделно и се размазват резбите,когато се свали.А нова резба е по-скъпа от тръбата ;) Същото важи и за още 3-4 вида специфични тръбички по VW .Да,често пъти може да се завари парче на мястото на изгнилата,ако цялата не е изгнила отвътре,което редовно се случва,защото никой не е*ава да си сменя маслото на клиамтичната система ;) Тръбата струва 75лв оригинална,обаче.
За компресорите - аз съм взимал от морга компресори уж с гаранция и т.н. и на един Голф 3 смених 13 броя,докато намеря такъв,който да работи и да не изпуска и то той не беше от моргата,а от колега от форума...така че те са чудни и прекрасни тези в моргата,докато не ги накараш да работят повече от 1 месец и не си излеят фреона на земята за 2 седмици.Причината е,че им се разсъхват гарнитурите като седят без фреон и масло и после се разтичат като лейки отвсякъде.Също така влиза влага,понеже стопанисването им е няма такова просто.
Иначе за новите - да,така е,но огромна част от тях не се предлагат вече - за Голф 3 и Пасат В3/ В4 едвам се намират. За Голф 4,Ауди А3 и Бора 2-ра ръка здрав е почти невъзможно да се намери,защото имат проблем с перките за охлаждане и компресора се почупва буквално няколко дни след перката...писах доста по темата .
Цените за ремонт на компресора,са доста реални - пълно обслужване т.е. всички гарнитури ,осево оплътнение и нов лагер на шайбата отпред,за компресорите на VW e от порядъка на 200лв,без демонтаж и монтаж.За по-старите е малко по-евтино. След това вече ако тече,има на кого да го разбиеш в главата.Ама от моргата...както каза,смених 13 компресора ...сметнете си ги сами,по 40-50лв за демонтаж и монтаж,отделно пълнене и празнене на системата 13 пъти, ако клиента ми ги носеше..щеше да си купи нов няколко пъти за тези пари ;)
Иначе по темата - Бора си имат проблем с ел. перки,което води до почупване на компресора и то така,че да не може да се ремонтира.Стига се до смяна на компресора и филтър-дехидратора,което е едно доста готино и скъпо преживяване.
Аз иначе съм писал - ако климатика на колата,която купувате не работи и ви кажат,че трябва да се зареди,това 100% не е така.Едно зареждане не е безумно скъпо и всеки търговец би го направил,за да представи колата,като чудесна. За това ако климатика не работи - едни 500лв надолу или не я купувайте,като обикновено тези 500лв не стигат до никъде,като се започне да се прави катоо хората и да се оправят опитите за кърпене на системата от мои колеги,колкото да може да се продаде колата с работещ климатик,който да вее там, нещо да цъка и да се случват уж нещата mhihi

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Вто 18 яну 2011 22:54

zfa159 написа:Не е точно така...
Оригинална тръбичка примерно за Шаран 95-та,96-ма не можеш да намериш 2-ра ръка
Говорим за Голф 3/4 - масови автомобили. :012:
За компресор - като се купува се гледа - да е от кола, която още си е с фреона и си работи системата - аз го научих по трудния начин - на 4-тия опит.
НОВИ компресори за стари VW има почти всякакви в IMPAS 56.
Комплект уплътнения за SANDEN e 20-30лв. Лагери - също 30-40лв.
zfa159 написа:Ако климатика на колата,която купувате не работи и ви кажат,че трябва да се зареди,това 100% не е така.Едно зареждане не е безумно скъпо и всеки търговец би го направил,за да представи колата,като чудесна. mhihi
100% е вярно това! :да: :да: :да:

Последна промяна от Vento на Вто 18 яну 2011 23:00, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 18 яну 2011 22:57

Тръба на Голф 3 и Голф 4,която да умре,не съм виждал :)
Вероятно колегата говори за маркуч,който се ремонтира за 50-60лв с ново парче и запресовка :)
Каква тръба е дирил е сложно да се каже.
А за компресорите ,майката си трака и с новите (китайчета) и с тези по моргите...затова най-добре е да си се ремонтира стария,ако може...което обаче наистина рядко е над 200лв и то ако се прави истински ремонт на всичко по него.
А по повод Импас - при мен идва един клиент,който им беше кихнал само 1000лв за клиамтик.Компресора му беше станал пак на канче и ходи да се разправя с тях да му го сменят гаранционно,понеже беше на 2 седмици.Казали му,че системата имала проблем и затова няма да му го сменят.Системата те са я гледали и обслужвали при смяна на стария компресор с нов. Само че компресора е толкова Санден,че не е истина ;)
:beer

Последна промяна от zfa159 на Вто 18 яну 2011 23:02, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Вто 18 яну 2011 22:58

Оригинални SANDEN ти говоря в IMPAS 56 - 500-750лв.
Аз като ходих да си купувам гумички и уплътнения за моя от тях ги гледах - поне този, който ми показаха - беше абсолютно същият като изработка, номера и всичко с оригинален, свален от Golf 3.

Последна промяна от Vento на Вто 18 яну 2011 23:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 18 яну 2011 23:10

Да де,то лагери и оплътнения има къде ли не,факт :)
Аз лично избягвам да си правя сам компресорите,защото излиза по-скъпо в крайна сметка,особено ако това правя по цял ден.Ако прецакаш една гарнитурка, което не е особено трудно, хвърляш целия комплект, който заедно с осевото оплътнение идва на около 60-тина лв без лагера. Тогава целия ти труд е напразен, защото не само няма да изкараш някой лев, а дори ще си назад, като теглиш чертата на ремонта,който правиш,ако е за клиент и разбереш,че си се издънил,като налееш маслото,оцветителя и фреона в колата,като е сглобено всичко...понеже повечето прищипани гарнитури си минават вакуум тест-а отлично и после ти капе масло по краката :D .И излиза по-евтино да си занесеш компресора,хората,които само с това се занимават,да ти го направят,да ти вземат 100-120-150лв за части и работа и ако са се издънили, да им го треснеш в главите и да си го оправят за тяхна сметка.
Ако прецакат болт при развиването или изкривят шайбата при избиването и - това си е техен проблем и нямаш идея колко шайби и съединители за по 200лв са ми сменили така безплатно,защото аз го нося с права шайба и здрав съединител и си го искам с такъв :)
Пък и да,аз,ти и още няколко души от форума, ще се справим да си направим нов компресора за 50-60лв,колкото струват частите за ремонта му...ама само ние с вас ще успеем,другите искат или не,трябва да платят на някой,да им го направи,понеже не знаят въобще за какво става дума.В моят случай аз съм сметнал,че ми е по-изгодно да платя на някой да ми го направи,отколкото да се занимавам аз,вече обесних защо :)

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Вто 18 яну 2011 23:14

Свалял ли си компресор на Голф 3 VR6? mhihi :063: ПРИКЛЮЧЕНИЕ!
По ръководство се сваля предната броня, маската с радиаторите и фаровете (респективно се точи охлаждането) и т.н.
Аз го свалях над 10 пъти, докато стане. Добре, че майсторът ми е магьосник и сваля само предната гредичка под мотора, та не точим водите и не сваляме маската и радиаторите... :banana

Потребителски аватар
zfa159
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 18 яну 2011 23:19

Vento написа:Свалял ли си компресор на Голф 3 VR6? mhihi :063: ПРИКЛЮЧЕНИЕ!
По ръководство се сваля предната броня, маската с радиаторите и фаровете (респективно се точи охлаждането) и т.н.
Аз го свалях над 10 пъти, докато стане. Добре, че майсторът ми е магьосник и сваля само предната гредичка под мотора, та не точим водите и не сваляме маската и радиаторите... :banana

Щастлив съм, че не съм, значи.Добре, че са рядкост. mhihi
:beer

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Сря 19 яну 2011 9:02

и не забравяйте, климатик се пуска под 1500-1700оборота на двигателя!!!

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Сря 19 яну 2011 10:05

hitman0013 написа:и не забравяйте, климатик се пуска под 1500-1700оборота на двигателя!!!

Понеже ? :roll: :oops:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”