Тропане от задно колело - Г4 - амортисьори / тампони ?
Re: Тропане от задно колело - Г4 - амортисьори / тампони ?
Тампоните ги купих от Косер, някъде около 30 лв на бройка бяха, марка Sidem/това беше възможно да намеря тогава, че ги сменяхме на Великденските празници/. Дадоха ми един модел, бяха по-дебели и не влизаха в отворите на моста, че ми ги сменяха но се оправиха нещата.
Въпреки кучата марка, до сега година време вече/около 15хил. км/ промяна не осещам.
Виж по другите вериги как са нещата с цените и марките, ако е възможно вземи по-хубави, че смяната им не е приятна история.
Въпреки кучата марка, до сега година време вече/около 15хил. км/ промяна не осещам.
Виж по другите вериги как са нещата с цените и марките, ако е възможно вземи по-хубави, че смяната им не е приятна история.
- hooligan_sk
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Haralampi написа:Мерси много за информацията joromnt!!
Каква марка тампони си сложил? Помниш ли приблизителна цена?
Абсолютно същото и при мен, оказаха се тампните на задния мост. Смениха ми ги в Хеед в Надежда срещу 96лв за оригинални тампони + още толкова за работата. Ще станат 30 000км от тогава без никакви ядове

- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
hooligan_sk написа:Haralampi написа:Мерси много за информацията joromnt!!
Абсолютно същото и при мен, оказаха се тампните на задния мост. Смениха ми ги в Хеед в Надежда срещу 96лв за оригинални тампони + още толкова за работата. Ще станат 30 000км от тогава без никакви ядове
Какви точно са били симптомите/оплакванията при теб?
- kn9453
- Автомобил:
- Двигател: AHF 99
И при мен е същата история:
имах (и продължавам да имам) "тропане" отзад отдясно, според няколко "майстора" причинита била тампоните на моста . А сменянето според тях е
дори наш форумен сервиз ми предложи смяна на целия мост (втора ръка) щото идвало по-лесно!
Е смених тампоните с уж "оригинални" купени за 113лв от "Порше" но, тропането остана сега се орентирам към амортесьора и неговия тампон!
п.с.
Смяната на тампоните не е толкоз сложна и трудоемка работа, трябва само подемник!!!
имах (и продължавам да имам) "тропане" отзад отдясно, според няколко "майстора" причинита била тампоните на моста . А сменянето според тях е
дори наш форумен сервиз ми предложи смяна на целия мост (втора ръка) щото идвало по-лесно!Е смених тампоните с уж "оригинални" купени за 113лв от "Порше" но, тропането остана сега се орентирам към амортесьора и неговия тампон!
п.с.
Смяната на тампоните не е толкоз сложна и трудоемка работа, трябва само подемник!!!
- hooligan_sk
Haralampi написа:hooligan_sk написа:Haralampi написа:Мерси много за информацията joromnt!!
Какви точно са били симптомите/оплакванията при теб?
Задно дясно колело лесно удряше "на твърдо" при остра неравност, все едно амортесьора е блокирал, а освен това издаваше скърцащо/хрущящ звук по определени неравности или слизане от бордюр примерно. Трополене не е имало

ПП: сменят се със скоби и преса специални за целта, в хеед е едно от малкото места с такива
ПП2: Същите симптоми като при колегата joromnt, но допълнени със скърцане при усукване на купето

Със скоби може да се сложат новите предполагам, но ние ги набивахме на преса поради липса на такива.
На старите изкормихме гумената сърцевина, остана само външната втулка, прекарахме една ножовка във втулката и прерязахме остатаците. След това със секач я изкарахме зорлем, понеже се беше заварила направо от ръждата за моста/голфа е от Италия, но това не е било сменявано откак кола е станал, а това е било доста отдавна/.
Смяната не е философия, въпроса е чалъм да се намери на старите тампони.
На старите изкормихме гумената сърцевина, остана само външната втулка, прекарахме една ножовка във втулката и прерязахме остатаците. След това със секач я изкарахме зорлем, понеже се беше заварила направо от ръждата за моста/голфа е от Италия, но това не е било сменявано откак кола е станал, а това е било доста отдавна/.
Смяната не е философия, въпроса е чалъм да се намери на старите тампони.
- Haralampi
Решение на проблема: Така... въпросните тампони ги смених преди около седмица, от вътре излязоха оригиналните, не чак в трагично състояние, но определено тръгнали... Новита тампони не са от VW, друга марка.
Разлика определено има, макар и не чак толкова голяма, колкото ми се щеше. Г4 си е с твърда возия, спор няма. Сега обаче контрастира предницата с малко по-"ударно" влизане в дупките, макар и да не е сравнимо с положението, което беше отзад
Кои тампони са отговорни за това отпред и пак ли така трудно се сменят и каква приблизителна цена имат? Питам информативно за да ги имам предивид в бъдещето
Проучвайки по чуждестранните форуми се оказва, че тампоните по оказчването си имат живот около 100 до 150 000 км, така че съвсем нормална амортизация предвид километрите при мен и 30-те хил км от тях по родните пътища
Разлика определено има, макар и не чак толкова голяма, колкото ми се щеше. Г4 си е с твърда возия, спор няма. Сега обаче контрастира предницата с малко по-"ударно" влизане в дупките, макар и да не е сравнимо с положението, което беше отзад
Кои тампони са отговорни за това отпред и пак ли така трудно се сменят и каква приблизителна цена имат? Питам информативно за да ги имам предивид в бъдещето
Проучвайки по чуждестранните форуми се оказва, че тампоните по оказчването си имат живот около 100 до 150 000 км, така че съвсем нормална амортизация предвид километрите при мен и 30-те хил км от тях по родните пътища
- hooligan_sk
Haralampi написа:Решение на проблема: Така... въпросните тампони ги смених преди около седмица, от вътре излязоха оригиналните, не чак в трагично състояние, но определено тръгнали... Новита тампони не са от VW, друга марка.
Честито
Това по предницата и на мен ми направи същото впечатление след като смених задните тампони. Сменял съм всякакви работи отпред ей така за спорта(пък и са евтинджос), но единствено ефект имаха новите амортесьори които метнах преди 2 седмици. Но проблема определено не е в тях, те само "замазват" положението. Така си карам над 30 000км вече и предницата все си има един неприятен ефект през по-сериозните дупки. Единствения луфт който съществува при мен идва от към вътрешните накрайници или самата рейка и скоро ще метна 2 накрайника да видя какво ще стане 
- Haralampi
hooligan_sk написа:ЧеститоАз лично съм на мнение че Г4 има доста мека возия за хечбек от това поколение
Качвал ли си се на Пежо 307
Добре и все пак кои тампони отпред се сменят най-често и какви цени имат грубо?
Гледам, че може би тези над амортисьорите (съдейки по отстоянието като отворя капака) може да са за смяна след време... за другите нямам представа. Досега многократно са гледали колата отдолу, никой нищо не е казвал, така че и да има нещо е в начален стадии, но все пак как вървят там нещата?
- hooligan_sk
Haralampi написа:hooligan_sk написа:ЧеститоАз лично съм на мнение че Г4 има доста мека возия за хечбек от това поколение
Качвал ли си се на Пежо 307Няма никаква база за сравнение по отношение на комфорт на возията
Фактът си е факт
Немските коли като цяло са с по-твърда возия което е има и предимства, но и сериозни недостатъци в БГ. При теб вероятно е малко по-меко от при мен с 15ките, но все пак
Добре и все пак кои тампони отпред се сменят най-често и какви цени имат грубо?
Гледам, че може би тези над амортисьорите (съдейки по отстоянието като отворя капака) може да са за смяна след време... за другите нямам представа. Досега многократно са гледали колата отдолу, никой нищо не е казвал, така че и да има нещо е в начален стадии, но все пак как вървят там нещата?
Ами возил съм се, хубаво вози, действително е по-меко
Така е и при Сивик 7 и при Фокус 1 - много е различно усещането да караш и да се возиш.
Сменял съм тампони на носачите, тампони на макферсоните(тези в бомбетата), всичко е по 20-25лв/бр 
Отпред се сменят тампона на макферсона, тампона на носача - хоризонталният и тампони на стабилизираща щанга. Вертикалните на носача трудно се износват или разбиват.
Тапоните на носачите ти са по 25лв за брой. тапмопите с лагерчетата на макферсона също са по 25лв за брой. на стабилизираща щанга са около 10лв за бр.
Тампона на заден мост лесно се разбира.... както казаха при преминаване през по-голяма неравност - легнал полицай. Шума е тъп и силен и няма как да го сбъркаш. Тампоните са около 35лв за бр Лемфьордер.
Тапоните на носачите ти са по 25лв за брой. тапмопите с лагерчетата на макферсона също са по 25лв за брой. на стабилизираща щанга са около 10лв за бр.
Тампона на заден мост лесно се разбира.... както казаха при преминаване през по-голяма неравност - легнал полицай. Шума е тъп и силен и няма как да го сбъркаш. Тампоните са около 35лв за бр Лемфьордер.
- Haralampi
Мерси колеги. А откъде е най-вероятно да идва по-твърдия удар отпред при преминаване на по-резки/остри дупки?
И преднте тампони също ли се сменят по-трудоемки както задните, т.е. смяната пак ли излиза толкова колкото и при задните? Там трябваше 80-100лв само за труд... ако и при всеки комплект тампони отпред е така... не е никак евтинко...
И преднте тампони също ли се сменят по-трудоемки както задните, т.е. смяната пак ли излиза толкова колкото и при задните? Там трябваше 80-100лв само за труд... ако и при всеки комплект тампони отпред е така... не е никак евтинко...
- hooligan_sk
Haralampi написа:Мерси колеги. А откъде е най-вероятно да идва по-твърдия удар отпред при преминаване на по-резки/остри дупки?
Не, опред не са така набити, а и са по-малки. 15-20лв е труда на тампон, не повече. Пробвай с тампони на макферсоните. Твърдото минаване трябва да идва от макферсоните. Още повече щом ти стърчат от бомбетата - мойте са нови и са почти плътно прилепнали

- Dorian
- Автомобил: Golf 4 TDI
- Двигател: AHF
За тампоните отпред на макферсона:
най-лесно се разбира като се вдигне колата на крик и при самото отделяне на гумата от земята ако се изсипе още надолу значи са за смяна и имат луфт.При мен бях ги сменял преди 2г. и ~15х.км(Лемфьордер) и онзи ден като сменях предите амортисьори се оказа че пак за много зле,единият се беше смачкал с поне 3см.
Като сложих новите амортисьори и новите тампони предницата ми се вирна нагоре и сега е равна със задницата,а не забита надолу както беше 
За тампоните на носачите:
Сменях тези задните които се набиват в носача преди 2г.(Лемфьордер)но и от тях не съм много доволен.Още са здрави,но са леко нацепени и много се усукват.Тогава не знаех,но сега ако пак ги сменям ще сложа от ауди ТТ.За разлика от голфовите които не са плътна гума,тези на ТТ-то са плътни и много по здрави.От няколко места вече чувам за тях,че са много по-издръжливи и много по-устойчиви на усукване.Дори казват че колата ставала и леко-по-стабилна с тях,но дали е така незнам.
Ставали тампони и от носач на опел вектра с леко пилване,че и те били плътни
най-лесно се разбира като се вдигне колата на крик и при самото отделяне на гумата от земята ако се изсипе още надолу значи са за смяна и имат луфт.При мен бях ги сменял преди 2г. и ~15х.км(Лемфьордер) и онзи ден като сменях предите амортисьори се оказа че пак за много зле,единият се беше смачкал с поне 3см.
За тампоните на носачите:
Сменях тези задните които се набиват в носача преди 2г.(Лемфьордер)но и от тях не съм много доволен.Още са здрави,но са леко нацепени и много се усукват.Тогава не знаех,но сега ако пак ги сменям ще сложа от ауди ТТ.За разлика от голфовите които не са плътна гума,тези на ТТ-то са плътни и много по здрави.От няколко места вече чувам за тях,че са много по-издръжливи и много по-устойчиви на усукване.Дори казват че колата ставала и леко-по-стабилна с тях,но дали е така незнам.
Ставали тампони и от носач на опел вектра с леко пилване,че и те били плътни
- Haralampi
Мерси за информацията колега!
Т.е. колко грубо излиза смяната на предните тампони на макферсона всичко на всичко с труд и части? И какви тампони са за препоръчване? Колко струват оригиналните?
Т.е. колко грубо излиза смяната на предните тампони на макферсона всичко на всичко с труд и части? И какви тампони са за препоръчване? Колко струват оригиналните?
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”