Г4 - изпразнен катализатор - алтернативи?
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Re: Г4 - изпразнен катализатор - алтернативи?
Не знам дали има значение ,но навремето когато махах катализатора(наистина запушен) и колата яката нямаше ПХ,ми го махнаха и сложиха резонансно гърне walker.2 години няма никакъв проблем.Даже няма и странични шумове....
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Колко струва такова?
И какво представлява това резонансно/резонаторно гърне в крайна сметка - оказва се май, че това е някакъв български квартален мит - толкова тунинг среди в чужбина - никой никога не е чувал за такова нещо излиза!
И какво представлява това резонансно/резонаторно гърне в крайна сметка - оказва се май, че това е някакъв български квартален мит - толкова тунинг среди в чужбина - никой никога не е чувал за такова нещо излиза!
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Ем овално гърне като пожарогасител.Вътре е с една тръба цялата нашарена като сирене и леко завита(намачкана).На английски може и да си се води средно гърне...а тука да му викаме резонансно. Уговорката беше катализатора=резонансно гърне и ако доплатя 10лв с walker и аз си дадох.
- Haralampi
Колебанията ми са между резонаторно гърне и катализатор. И ако катализатор - какъв точно
От ЕМ комплект ми бяха казали че резонаторните карат по година-две... което ми се видя екстремно малко.
От друга страна ако може да се разчита на евтините катализатори, може би по-добре направо такова...
Ей към тези неща ме насочиха, но какви са и що са, върви разбери. Иначе ако - по-скоро 100-клетъчен, отговаря уж на Euro 3 и разбира се има по-малко съпротивление:
http://materialmordshop.de/index.php?cPath=105_106
Иначе колата си беше с Euro 4... Преди да и видят сметката в сервиза
От ЕМ комплект ми бяха казали че резонаторните карат по година-две... което ми се видя екстремно малко.
От друга страна ако може да се разчита на евтините катализатори, може би по-добре направо такова...
Ей към тези неща ме насочиха, но какви са и що са, върви разбери. Иначе ако - по-скоро 100-клетъчен, отговаря уж на Euro 3 и разбира се има по-малко съпротивление:
http://materialmordshop.de/index.php?cPath=105_106
Иначе колата си беше с Euro 4... Преди да и видят сметката в сервиза

- Haralampi
Никой ли няма опит с тях 
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
Защо не е и сложиш една тръба на мястото на катализатора,понеже доколкото разбрах само обвивката му стои. При мен е така в момента и няма ядове,а преди това и на 2-ката (бензин). Звукът си е почти същият,като няма някакви паразитни шумове.
- Haralampi
Защо ли...
Защото един казва - резонаторно гърне, друг - права тръба, трети - катализатор 
Ако имаше как да пробвам и 3-те варианта без да плащам по ХХ лева щеше да е добре
Интересното е, че в БГ се върти теорията за резонанса и ролята на вълните, които да създадат обратно налягане за доизвличане на газове от цилиндрите... и от там нуждата или по-скоро препоръката за "резонаторно" гърне. Е добре ама тая теория не я намирам на нито на англ нито на немски
Намерих, че тази технология се използва при двутактови двигатели и отчасти при спортни автомобили... все повече си мисля, че това е българска квартална легенда 
Другото е, че с права тръба газовете достигат гърнетата с доста по-висока температура и ги амортизират доста по-бързо. Един от страничните ефекти на катализатора (и вероятно на резонаторното гърне) е допълнителното охлаждане на газовете преди да достигнат гърнето...
Иначе - за сега май съм се насочил към немски катализатор от линка, който пуснах по-горе - хем да замени кухото гърне, хем да не се притеснявам за технически, хем да не мърся въздуха, който е достатъчно мръсен и без това...
Само се колебая между 100 и 200 клетъчен. 100-клетъчния е с логично по-малко съпротивление... като за нисколитражни двигатели без турбо осигурява ефективно Euro 3 норма, но четох по форуми, че 200-клетъчния осигурява малко по-добра шумоизолация (и съответно Euro 4, като се чудя дали това е възможно при положение, че и първия ми кат. е изваден, но това е друга тема)... дали е така няма кой да знае докато не се пробва :/
Ако имаше как да пробвам и 3-те варианта без да плащам по ХХ лева щеше да е добре
Интересното е, че в БГ се върти теорията за резонанса и ролята на вълните, които да създадат обратно налягане за доизвличане на газове от цилиндрите... и от там нуждата или по-скоро препоръката за "резонаторно" гърне. Е добре ама тая теория не я намирам на нито на англ нито на немски
Другото е, че с права тръба газовете достигат гърнетата с доста по-висока температура и ги амортизират доста по-бързо. Един от страничните ефекти на катализатора (и вероятно на резонаторното гърне) е допълнителното охлаждане на газовете преди да достигнат гърнето...
Иначе - за сега май съм се насочил към немски катализатор от линка, който пуснах по-горе - хем да замени кухото гърне, хем да не се притеснявам за технически, хем да не мърся въздуха, който е достатъчно мръсен и без това...
Само се колебая между 100 и 200 клетъчен. 100-клетъчния е с логично по-малко съпротивление... като за нисколитражни двигатели без турбо осигурява ефективно Euro 3 норма, но четох по форуми, че 200-клетъчния осигурява малко по-добра шумоизолация (и съответно Euro 4, като се чудя дали това е възможно при положение, че и първия ми кат. е изваден, но това е друга тема)... дали е така няма кой да знае докато не се пробва :/
- toni82
- Автомобил: golf4 1.6 16v
- Двигател: azd
и аз съм със същия двигател и със същия проблем.с два катализатора съм и с две сонди.първо махнах големия катализатор и сложих права тръба на негово място,нямаше разлика във варвежа,шума малко неприятен но в нормите и ми светна чека .сложих друг катализатор от 1.6ср но определено не съм доволен.с двата катализатора стана мнооого лошо затова избуших малкия кат. коѝто е на колектора,във вървежа определено се усети, двигатела се ускорява по-добре но се появи онова метално звънтене за което ти спомена.според мен наѝ-добрият вариант е само с един кат.-големия без малкия и нямаш никакви проблеми с чека
.тези които си показал ми се струват добри а и цената им е добра .аз бих си сложил 

- Haralampi
Аз проблем с чека отдавна нямам, имах един дълъг разговор с ламбдата и се разбрахме 
Проблемът ми е най-вече звънтенето. Малкия пред-катализато за сега не смятам да възстановявам, но свсе по-сериозно си мисля да сложа голям, макар и незаводски, например от линка, който постнах. Но наистина се колебая колко клетъчен. Някой знае ли колко клетъчен е оригиналния?
Странно ми е и защо така се влоши с времето - в началото звънтеше съвсем леко само при палене. Сега при различни обороти, при тръгване от светофар например... дрънчи сериозно на метал...
Проблемът ми е най-вече звънтенето. Малкия пред-катализато за сега не смятам да възстановявам, но свсе по-сериозно си мисля да сложа голям, макар и незаводски, например от линка, който постнах. Но наистина се колебая колко клетъчен. Някой знае ли колко клетъчен е оригиналния?
Странно ми е и защо така се влоши с времето - в началото звънтеше съвсем леко само при палене. Сега при различни обороти, при тръгване от светофар например... дрънчи сериозно на метал...
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Моето решение на въпроса.
Сваля се катализаторното гърне. Ако фланците са в краищата му, с дълго шило изтърбушвам питата на катализатора. След като махна всичко отвътре, вкарвам надупчена тръба, по възможност неръждаема и я заварявам отвътре на изхода и входа. Така се получава най - обикновено първо гърне. То ще живее повече от всяко, което се продава по магазини и сервизи, защото корпуса на катализатора е доста дебела термоустойчива стомана. Повече изкарват само гърнета от неръждавейка.
Ако само избушиш питата, без да сложиш тръба, се получава много неприятен вибриращ звук.
Това е реализирано на доста коли. При грамотна работа интервенцията не личи нито на вид, нито на звук.
Сваля се катализаторното гърне. Ако фланците са в краищата му, с дълго шило изтърбушвам питата на катализатора. След като махна всичко отвътре, вкарвам надупчена тръба, по възможност неръждаема и я заварявам отвътре на изхода и входа. Така се получава най - обикновено първо гърне. То ще живее повече от всяко, което се продава по магазини и сервизи, защото корпуса на катализатора е доста дебела термоустойчива стомана. Повече изкарват само гърнета от неръждавейка.
Ако само избушиш питата, без да сложиш тръба, се получава много неприятен вибриращ звук.
Това е реализирано на доста коли. При грамотна работа интервенцията не личи нито на вид, нито на звук.
-
vubel
- Автомобил: VW Golf II GT 1.8 Mono
- Двигател: RP 1990
Заглавие: Г4 - изпразнен катализатор - алтернативи?
Здравей, колега.И аз имах подобен проблем с дрънчене.Катализаторът ми, отдавна е изтърбушен(5-6 години), а това дрънчене се появи преди около година.Външно всичко си беше наред.Преди около 3 месеца ходих в сервиз, че трябва да си сменям задното гърне и майстора без да се замисля отскубна една надупчена ламарина, която е от долната страна на гърнето на катализатора (явно да предпазва гърнето от удари).От този момент до сега, дрънченето и звънтенето изчезнаха.Задното ми гърне , все още не е сменено (събирам пари
) Колата ми е Голф2, не знам на Г4 , дали има такава ламарина отдолу, но ако я има-огледай я, да не се е скъсала някъде.
Haralampi написа:Странно ми е и защо така се влоши с времето - в началото звънтеше съвсем леко само при палене. Сега при различни обороти, при тръгване от светофар например... дрънчи сериозно на метал...
Здравей, колега.И аз имах подобен проблем с дрънчене.Катализаторът ми, отдавна е изтърбушен(5-6 години), а това дрънчене се появи преди около година.Външно всичко си беше наред.Преди около 3 месеца ходих в сервиз, че трябва да си сменям задното гърне и майстора без да се замисля отскубна една надупчена ламарина, която е от долната страна на гърнето на катализатора (явно да предпазва гърнето от удари).От този момент до сега, дрънченето и звънтенето изчезнаха.Задното ми гърне , все още не е сменено (събирам пари
- Haralampi
Тази ламарина, която служи за термоизолация, я няма откакто ми извадиха катализатора... така че със сигурност не е от нея.
Ще трябва някак да чуя от къде точно идва - ако пък не е от кухия катализатор, може би трябва да почна отдругаде
Ще трябва някак да чуя от къде точно идва - ако пък не е от кухия катализатор, може би трябва да почна отдругаде
при мен резонантното гърне върши работа,сондата я преместиха на него и работи без проблем,а колата е тиха както беше преди с катализатора,гърнето струваше 35лв.
- cornkiller
- Автомобил:
- Двигател:
В моя случай не можах да се оправя с втората сонда.Къде ли не я карах да я гледат да правят разни мушиндии не щепше и не щеше.И резонаторно гърне слагах и емулатори закачахме-нищо.Не е вярно че само първата определя сместа. Ако втората не работи правилно(неизправна изпускателна система) първата се шашка и бърка сместа.От там се повличат други проблеми.....Решението го намерих съвсем случайно в една морга.Катализатор от Г4 чист като слънце.Заварихме го, сложих си втората сонда на него и всичко заспа.За вече почти година никакви ядове със смес, дрънчене, обороти и тн....
- Haralampi
cornkiller написа:В моя случай не можах да се оправя с втората сонда.Къде ли не я карах да я гледат да правят разни мушиндии не щепше и не щеше.И резонаторно гърне слагах и емулатори закачахме-нищо.Не е вярно че само първата определя сместа. Ако втората не работи правилно(неизправна изпускателна система) първата се шашка и бърка сместа.От там се повличат други проблеми.....Решението го намерих съвсем случайно в една морга.Катализатор от Г4 чист като слънце.Заварихме го, сложих си втората сонда на него и всичко заспа.За вече почти година никакви ядове със смес, дрънчене, обороти и тн....
Втората сонда няма абсолютно никакво отражение върху сместа! Няма никакво "шашкане" - това да не е марков бутик
За колко взе катализатора втора ръка ако мога да питам?
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”