От минерално към полусинтетика Motul 10W40

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
sport generation
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sport generation » Съб 16 сеп 2006 0:44

Карам с полусинтетично ACdelco вече повече от 4 години колата е видяла много гонки още много преди да отворят Божурище и след това и в момента най доброто в нея е двигателя

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Съб 16 сеп 2006 13:08

Ами наблщдението ми от 10W40 когато я докарах е че двигателя работеше супер тихо, хидравличните повдигачи не се чуваха въобще. Направих грешката да долея минерално около 1л. подлъган от един майстор че няма проблеми. Получи се следното зимата при -20 и малко паля и лампата за маслото не гасне реших че маслото поне е гъсто и е много студено и не може да подкачи хубаво и я изфорсирах, и тогава се включи зумера без да гасне лампата. Веднага я изгасих явно беше замръзнала маслената помпа защото като отвих капачката за маслото имаше бяло като боза т.е. явно се е пресекло и е попаднало и в маслената помпа и при тоя студ е замръзнала. След това го смених с минерално и нямаше повече тия проблеми с помпата. Та наблюденията ми за 10W40 докато карах с него е че беше супер тиха и като долях минералното започнаха веднага да се чуват хидравличните повдигачи.

Определено за зимата мисля да пробвам 10W40 Мотul. Сега съм с минералното на Мотул и е на 10хил. и като вадя щеката и пипам маслото очевидно е че не е черно още жълтее и е мазно т.е. запазило си е качествата докато ВР-то е много зле на тия километри. А двигателя за 10хил. долях около 600-800мл. ама имам и теч на гарнитурата така че надявам се да няма проблеми с полусинтетиката.

Темата за типа на маслото синтетика, полусинтетика или минерално е спорна,която според мен зависи от конкретното състояние на двигателя и от там точното решение за маслото.
Благодаря за помоща!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 16 сеп 2006 14:51

IvoG написа:на 10хил. и като вадя щеката и пипам маслото очевидно е че не е черно още жълтее и е мазно т.е. запазило си е качествата

Колега, хвърли едно око на темата, която ти линкнах по-нагоре. Ако маслото на 10 000 км. пробег изглежда ОК, смени марката. Едно от основните качества на моторните маса (освен смазването де) е да събира боклука от мотора, в буквалния и преносен смисъл - картерни газове, нагари и т.н. кереч отива в маслото.

Иначе съм убеден, че на всеки нормален работещ мотор може да се слага синтетика без никакъв проблем, въпроса е, дали си струва? Не заради друго, а примерно висококачествените (и скъпи) масла примерно запазват качествата си при екстремно високи температури (150+ градуса), които при нормална употреба на един автомобил не се достигат никога. С други думи - плащаш за екстра, която никога няма са ползваш :) Обаче ако решиш да минеш 500-600 километра на пълна газ и максимални обороти - може и да ти е от полза.

hristian37
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот hristian37 » Съб 16 сеп 2006 18:18

колеги аз ви казах мойто мнение и наблюдение пък вие си карайте с каквото искате масло, невиждам що се заяждате с мене?????

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 16 сеп 2006 21:26

[quote="hristian37"... невиждам що се заяждате с мене?????[/quote]
Дано нямаш предвид мен!
Аз наистина се интересувам от това, което казваш, защото нямам никакви наблюдения относно това какви са производителите и какво е качеството на маслата, които се внасят в Бг

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Съб 16 сеп 2006 21:45

Някакви отзиви за масло Лики Моли?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 16 сеп 2006 22:21

Muncho написа:Някакви отзиви за масло Лики Моли?

Лични не, но един приятел доста време караше с такова и смяташе, че е добро, докато един ден сам се отказа, защото колата му го гореше, като двигателя си е екстра, в много добро състояние, на около 120 х.км. Като сложи друго /май OMV/ и престана. Така че той се отказа и каза, че не е доволен. Сам си прави изводите.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Съб 16 сеп 2006 22:23

Muncho написа:Някакви отзиви за масло Лики Моли?
Не е от ранга на Motul,но лично аз съм три години само с такова и съм доволен-10W40 Super Leichtlauf /две смени/ после 10w40 с MoS2/за зимата/ и така ги редувам :drive :dance:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 16 сеп 2006 22:52

radotom написа:Аз наистина се интересувам от това, което казваш, защото нямам никакви наблюдения относно това какви са производителите и какво е качеството на маслата, които се внасят в Бг

За Приста мога и аз да гарантирам, специално за моторните им масла, че са на много високо ниво и отговарят 100% на това, което пише на етикета. Имат си всички нужни сертификати от водещите призводители, оборудването в заводите им е чисто ново и много по-добро от много "маркови" производители в региона.

По принцип, технологията на производство не е точно класическата рафинерия, а смесват готови базови масла и присадки, голяма част от които се купуват от Тексако.

Лично аз на сегашната кола съм слагал два пъти синтетика Приста Ултра 5w50 и един път УлтраRS (не се произвежда вече) 0w50. Дертове съм нямал, колата си върви 6 :)

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Съб 16 сеп 2006 23:11

колеги аз ви казах мойто мнение и наблюдение пък вие си карайте с каквото искате масло, невиждам що се заяждате с мене?????

добре де, днес хвърлих едно око на своите писания и мисля че за мен става дума..... по същество не се отказвам от мнението си , само начина по които съм го изразил е.... :oops: малко рязък... ако го приемаш така извинявам се , не е нещо лично.. :oops:
Лики Моли са голяма работа имаше един период , когато служебните коли вървяха с него - нямам забележки.....и ако сега си сложа Мотул , това ще е че нямат чисто дизелово масло - полусинтетика ( поне в магазина не виждам) като за моята каручка.... не знам защо , ама не харесвам нещо, което е универсално - в повечето случаи значи , че си направил компромиси за да става и за това и за онова :lol:

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Нед 17 сеп 2006 11:28

Карам само с полусинтетика и не виждам проблем в това.Преди бях с Comma 15 w 40 - английско масло.Никакви оплаквания от него.Сега съм с Лики Моли 10 w 40 с молибден.Още не мога да дам оценка ( само 1000 км съм му врътнал ).

ПП: с Comma-та зимата не съм имал никакви проблеми, а съм правил доста стартове при -15 градуса.Не чукат повдигачи.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Нед 17 сеп 2006 13:22

Цитирам juve:, това ще е че нямат чисто дизелово масло - полусинтетика ( поне в магазина не виждам) MOTUL 4100 Multidiesel 10W-40 (5 L)

Цена:
М.Е.
На склад:
73.50 BGN
Туба 5 L
Да

Полусинтетично моторно масло разработено специално за всички видове дизелови и турбодизелови двигатели.

Одобрено от: VW 505.00, MB 229.1.

Стандарти: API CF.
Имат и цената е.... :shock Със сигурност е по-добро от Лики,но знам,че като дадена марка масло ти хареса- не го сменяш :wink:

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 17 сеп 2006 14:53

това ще е че нямат чисто дизелово масло - полусинтетика ( поне в магазина не виждам)

Офф пак си посипвам главата с пепел ... това е като пишеш и си следиш мисълта, но не следиш пунктоацията :oops: имах в предвид, че Лики Моли нямат полусинтетика за дизел а Мотул имаи каква ли не полусинтетика..... Иначе ей това ми го дават за мене ( освен по големите серии като 6100 ) http://www.motul.ru/catalog/auto/engine/4100_turbolight/

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Пон 18 сеп 2006 14:28

musura написа:
IvoG написа:на 10хил. и като вадя щеката и пипам маслото очевидно е че не е черно още жълтее и е мазно т.е. запазило си е качествата

Колега, хвърли едно око на темата, която ти линкнах по-нагоре. Ако маслото на 10 000 км. пробег изглежда ОК, смени марката. Едно от основните качества на моторните маса (освен смазването де) е да събира боклука от мотора, в буквалния и преносен смисъл - картерни газове, нагари и т.н. кереч отива в маслото.

Иначе съм убеден, че на всеки нормален работещ мотор може да се слага синтетика без никакъв проблем, въпроса е, дали си струва? Не заради друго, а примерно висококачествените (и скъпи) масла примерно запазват качествата си при екстремно високи температури (150+ градуса), които при нормална употреба на един автомобил не се достигат никога. С други думи - плащаш за екстра, която никога няма са ползваш :) Обаче ако решиш да минеш 500-600 километра на пълна газ и максимални обороти - може и да ти е от полза.

Аз темата я погледнах направи ми впечатление че едно от качествата на маслото е да събира боклука но не се замислих. Какво влияе на това че примерно в случая това масло Мотул 15W40 не е черно и вероятно както казваш може би не почиства двигателя? Как може да си сигурен, че маслото е черно, примерно защото е лошо или защото почиства добре двигателя?

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Пон 18 сеп 2006 15:41

...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 22:02, променено общо 1 път.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”