Ако сваля акумулатора при работещ двигател?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Ако сваля акумулатора при работещ двигател?

Мнениеот milmar » Вто 14 юни 2011 10:09

buuuu46 написа:....
Тия врътки съм ги правил поне 3 пъти до сега без проблем и съм карал.

Нали знаеш : един път стомна за вода , втори път ..... и т.н. Всеки си има глава на раменете :да: . После да не се появи тема от типа : генератора ми страшно загрява , а акумулатора ми постоянно се разрежда и колата не пали :D .

На Голфето (1.6ТД) си позволих тази манипулация само веднъж , преди да го :bishop (бракувам :oops: ) - запалих го с хубавия акумулатор и после го смених с един умрял :mrgreen: , така си отиде добичето , на собствен ход - горди до последно :да: .

Всъщност има и друг проблем при генератора при липса на акумулатор - регулирането на напрежението става , чрез управление на тока , съответно подмагнитването на индуктора ( в случая - ротора) . Този ток протича през намотка с много голяма индуктивност , освен това се намагнитва желязната сърцевина на ротора . И двата процеса : електрическия - протичането на ток през бобина с голямо L , и магнитния - намагнитване/размагнитване на желязна сърцевина са доста бавни .
Това е лошо и става опасно при динамичен товар , получава се явление на голям спад при включване на товар и голям отскок при изключването му (в автоматиката се нарича пререгулиране ). Бензинките пак страдат повече .

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 14 юни 2011 11:38

Точно затова казвам, че и много зависи колко е зареден акумулатора. Ако например е над 90-95% зареден зарядния му ток е много нисък и при откачане на клемите пика на напрежение ще е нищожен. Обаче ако акумулатора е с голям капацитет и е доста разреден зарядния му ток е висок и при откачане на клеми ще има голям пик в напрежението независимо дали колата е бензин или дизел.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 14 юни 2011 12:00

Rqhovo написа:...

това е може би най-късото и най-точното определение какво МОЖЕ да се случи
това че сте го правили 2 3 пъти и сте нямали проблеми е късмет :wink: ама не подвеждайте колегите да правят същата глупост
от такава манипулация страдат всякакъв вид електроника
като почнеш от компа на колата и стигнеш до цд-то

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Вто 14 юни 2011 12:10

това е руска ролетка... ако не държиш на колата си, това е възможност да и съсипеш електрониката

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Вто 14 юни 2011 13:35

Незнам защо да бензина да му пречи а на дизела не, ма както и да е. Свалянето на акумулатора не пречи по никакъв начин на старите трактори москвичи и тем подобни щото са с генератор на постоянен ток, а всички автомобили сега са с генератор на променлив ток, както ние го наричаме алтернатор, който има изправител веднага след него и той се преебава от такива манипулации.
Иначе по темата, и аз съм го свалял и нищо не стана, само се вдига малко напрежението и всички уреди се побъркват.
Ако е по-нова колата няма да се учудя да им изгърми компа. Ма на по-стара кола според мен ако се откачи за малко нищо няма да стане

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Вто 14 юни 2011 13:55

случвало ми се е да правя такива интервенции като съм давал акумулатора на някого да запали и сме нямали кабели под ръка,нищо не става с компове,диоди и т.п.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 14 юни 2011 15:10

Знаете ли , че при някои сърдечни операции (не съм лекар , просто от обща (не)култура :D ) , сърдечния мускул се "упоява" някак си и по време на операцията сърцето не работи :shock . После си тръгва и няма проблем . Нещо такова правите с колите и електрониката си в подобни моменти :Mr Green Fun .... и после пак си бачка .... Но при операциите винаги има риск :idea: .

buuuu46
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот buuuu46 » Вто 14 юни 2011 16:54

Ами колеги да така е но
Но някой път трябва да се правят изключения на пътя.

Major_Bobi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Major_Bobi » Вто 14 юни 2011 17:11

А замисляли ли сте се за еърбега.Понеже като изскочат после да не оревете форума.

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Вто 14 юни 2011 17:28

Аз до колкото си спомням спорих с някой дали може да работи двигателя на 1 цилиндър или не. Всеки викаше не става, тва ще стане онова, 1000 неща и аз запалих двигателя дръпнах 3-та кабела и той продължи да си работи.
Че за тези истории тва дали може или онова май е по-добре да намериш по-стара колица и да пробваш, стига да не се осакатиш нещо :Mr Green Fun

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”