Ivan4u написа:canada_panda написа:Ivan4u написа:Ако приемем , че гарнитурата ти е заминала и вкарва в антифриза , върви да ти проверят системата с реактива за изгорели газове и ще се разбере кой прав кой крив
това е едно добро предложениеа ако не сам с антифриз ще покаже ли нещо. и как се води тази процедура по сервизите ?
Няма значение дали си с антифриз или вода . Как се води ... проверка за наличие на изгорели газове в охладителната течност предполагам , не знам къде в Пловдив я предлагат . Процедурата е следната : в една прозрачна тромба-всмукалка на 2 нива е разположен реактив , който реагира на C02 газ . Хващаш тромбата , в която предварително има нов реактив . Духваш за 2-3 секунди в нея - трябва реактива да пожълтее . След това изчакваш 10-20 секунди реактива да се нормализира /като титруване , ако си учил химия /.След това на загрял до работна температура двигател отваряш капачката на разширителния съд , поставяш плътно гърлото на тромбичката / за да смуче само от изпаренията на охладителната система / и засмукваш от парите . Ако след горе долу 6-10 всмуквания реактива пожълтее -> имаш наличие на С02 газ в охладителната течност -> пробив в гарнитурата на главата . След повече от 10-15-20 всмуквания е нормално реактива леко да започне да пожълтява -> все пак се засмуква и страничен въздух от дишане , изпарения и тн и е възможно леко да пожълтее .
Написаното не съм го копирал , а съм го прилагал на моята кола и когато се е налагало и на клиентски автомобили и знам кога работи и кога не . Обясних ти как се прави , за да не те прекарат някъде . Ако ти кажат , че не се прави така - накарай ги да ти покажат оригиналното ръководство за начин на действие
А този реактив от къде мога да го намеря?