термостат

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
automan
Автомобил:
Двигател:

Re: термостат

Мнениеот automan » Чет 17 ное 2011 17:00

знам ли вече какво става :cry: сега гледах че и нивото на казанчето е почти до долу, изкаш да кажеш колега че напразно се бъхтих да сменя термосттата :banghead:този температурен датчик къде с енамира , лесно ли поне той се сменя , и коко е горед олу като цена :roll:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990

Мнениеот stefan4o » Чет 17 ное 2011 17:08

Защо не отидеш на сервиз и да изискаш някой с термометър да премери какво става с темп. на антифриза и да сравните с показанията на стрелката. Така може да си сменяш неща по охладителната система докато я подмениш цялата :wink:
Преди да се смени термостата се прави най-първичният и елементарент тест, който колега ти описа - с пипането на двата маркуча. Ако се затоплят почти едновременно е сигурно, че термостатът е запецнал и е отворил въртейки течността в двата кръга на охл.система. Прави ли тоя елементарен тест преди да купиш нов и да го монтираш?

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Чет 17 ное 2011 17:12

да пипах маркучите един по един , имаше ралика между двата но не голяма горния беше по топъл а долния беше по леко загрят :cry:закарах я в сервиз и ми казаха че е за смяна термостата , даже ми чистиха и радиатоеа на парното и ефект май ниактв. аз нали ви казвам че ми е писнало от майстори :Mr Green Fun :banghead:

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Чет 17 ное 2011 17:22

Една насока от мен обезваздуши колата, когато е с газова се обезваздушава по трудно имаи го впредвид при по нататашни деиствия. :beer

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Чет 17 ное 2011 17:23

В такъв случай значи, че наистина термостатът ти е бил за смяна, виж сега как е положението и драсни два реда, за да получиш верните жокери.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Чет 17 ное 2011 17:35

УТРЕ ЩЕ Я ПОКАРАМ МАЛКО ПОВЕЧЕ и ще видя какво ще истане :cry: сега вече се съмнявам дане би и термометъра на таблото да дав агрешни данни :roll: а обезвъздушаването как е правилно с газова да се действа?ТА НАЛИ САМИ СЕ ОБЕЗВЪЗДУШАВА САМО РА ЗВЪРТАМ КАКАЧКАТА :oops: , ПОСЛЕ ЗАВИВАМ И ПАК ТАКА

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Чет 17 ное 2011 18:09

защо не отговаряте питам ви как се обезвъздушава :roll:

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Чет 17 ное 2011 18:14

Аз я обезвъздушавам така:
1. Отварям капачката на казанчето и паля колата
2. Изчаквам да загрее и да отвори втория кръг, изчакваш я малко ако е нужно лекинко я форсираш като задържиш педала за по 10-15 секунди, докато спрат да излизат мехурчета.
3. Слагаш капачката и тръгваш да покараш - при мен се получи след 3-4км и изпарителят започна да си загрява нормално.

Потребителски аватар
balamata
Автомобил: Renault Laguna
Двигател: F3P720

Мнениеот balamata » Чет 17 ное 2011 18:17

automan написа:защо не отговаряте питам ви как се обезвъздушава :roll:

Вече ти отговориха по нагоре в темата,че се обезвъздушава сама!Важно е обаче тънкото маркуче отиващо от казанчето в тройника отпред,да не е запушено!Най-лесно става в движение.Аз си пускам парното и по него се ориентирам.Почне ли да духа топло,значи се е обезвъздушила.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Чет 17 ное 2011 18:26

като пуснете парното много ли топло трябва да духа, щот при мен духа не мниго топло :oops:

Потребителски аватар
stefan4o

Мнениеот stefan4o » Чет 17 ное 2011 18:28

Вариантите за недухащо топло парно са:
1. Отворил термостат и колата не може да загрее до оптимална температура
2. Проблеми в самото парно
-запушено радиаторче
-изпадала изолация на клапата за топло/студено.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 17 ное 2011 18:34

А преди по-топло ли духаше сравнено със сега? Иначе съм съгласен с колегата vaiper 1, може мааалко повечко да й трябва да се обезвъздуши когато има газова...а може да е изкарала въздуха от системата и да се нуждае от малко доливане, поне при мен беше така. :beer

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Чет 17 ное 2011 18:41

яа май същото сега може би е много малко повече :roll:днес като карах преди да сменя термостата едва стрелката се дигаше до края на белия сектор и то като е на място в движение до средата на белия сектор, сега след смяната по не се вдигна до 70 гр :mrgreen:

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Чет 17 ное 2011 23:51

pesho_sl написа:
automan написа:имаш предвид долния маркуч които влиза в радиатора ли?

Точно него ... При мен пък друго се получи - първо ми показваше малко повечко от 90 - около 95 - това по нагорнища и градско; после изведнъж стрелката не мърдаше от 70 извънградско. Реших да сменя теремостата - смених го - след това покарах малко (градско във Варна, трябваше да отида да видя Астрата на един приятел) и взе да стига пак към 70 градуса. Помислих си, че и тоя термостат не става - да ама не - точно на 70 градуса (тъкмо и слязох от колата без да я гася) перката се включи. Ама аз съм си за смяна на температурния датчик. Може и от него да те лъже (не казвам, че е точно от него) Чел съм доста из форума и колегите казват, че до 95 е нормално уж (аз съм стигал и 100, скоро ще сменям гарнитурата на главата и датчика и ще пиша какво става с температурата на "голфи"). Най-точно се мери температурата с ел. термометър. За това ако имаш някакви опасения, вземи измери температурата на водата с такъв термометър. :beer
П.П. Аз карам с Walher. Мисля, че и на Behr са хубави. То си е малко до късмет с тия термостати като цяло.

Колега и аз го имам същия проблем, стрелката постоянно стои на 70 градуса и там някъде (малко над 70) включва и перката. Даже преди като карах извънградско беше много под 70, почти не мърдаше стрелката но от както смених термостата почна да държи 70. За това аз си мисля че тези 70 градуса които показва на таблото отговарят на 90 реални. До колкото разбрах синия датчик (от тези трите които са на тройника) прави този проблем но не съм се занимавал да го сменям. Знам че 70 отговаря на 90 и така си карам. Забелязах обаче че от известно време почна да държи 80 градуса което ако отговаря на 100 истински си е доста (държи ги постоянно) и за това искам да разбера тези показания на таблото с колко се отклоняват от истинските. Мисля да забода един термометър в разширителното казанче и да запаля колата и да гледам каква е разликата между това на таблото и на термометъра, кога включва перка и т.н. естествено това ще го правя преди да заври антифриза :lol: . Ти споменаваш да електричести термометър, къде точно мислиш да мериш с него.
А ти казваш че на 70 по таблото включва перка а си стигал до 100, тогава няма ли да прегрее

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пет 18 ное 2011 12:43

да , днес направих следните изводи ;
1 нивото на атифриза беше паднало много
2 долях антифриз 1л-дали е нормално ?
3 между двата маркуча сега вече има голяма разлика единия е студен , адругия топъл което ме кара да мисля че наистина термостата е бил за смяна
4 парното работи много по добре
5 показанията на термометъра обаче си остават не точни - покяазава 70 , но температурата е сигорно 95 защото включва перката- защо така незнам -загадка :roll:
6 като цяло мисля че е по добре че смених термостата, щом включва перката мисля че няма да се прегрее мотора , за сега ,а пък за лятото знам ли :cry:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”