Малко нова информация по темата. Вчера ми свърши газта. Като изцяло карането беше в градски условия. Странното този път че бутилката си беше напълно празна и по принцип в такива моменти пълни около 28-29 литра. Този път напълни 27 литра и малко отгоре. Верно че е развалена и пълни докато не изключи колонката но все пак предимно пълнеше 29 литра. Така тези 29 литра заредени предния път свършиха за точно 220 километра градско.
Това което много ме озадачи е, че като го сметна това излиза 13,2л/100км разход изцяло в градски условия.
Този разход според баща ми е напълно приемлив.
Е тогава как така става, че смесеният разход е 11л/100км. При около 50% градско и 50% извънградско това излиза, че разхода извън града е от порядъка на 9 литра. Който каквото иска да ми приказва ама това не е нормален разход на това каране. Според мен трябва разхода да е от порядъка на 2 литра надолу поне според писанията на колегите от форума със същите мотори. Но пък тези които споделят за техния разход който е с 2 литра надолу от моя имат и много по добър вървеж със сигурност.
Как мислите дали тези 2 литра отгоре се дължат само на лоша настройка или гаден изпарител? Или пък компресията е изцяло виновна. (за бой съм че още не съм я премерил

)
Също така като ми свърши газта имах "честа" да покарам 2-3 километра на бензин. Еми какво то нямаше такава пародия. Предните дни ми свърши бензина който беше от доста време в резервоара и си мислех че може да е изветрял и за това да пуши така на бензин и да не работи като хората. Е като свърши отидох до бензиностанцията и налях 8 литра бензин.
Та свърши газта както писах по-нагоре и трябваше да се предвижа на бензин до бензиностанцията.
Още със запалването се започна филма пушеци и работа като на дизел. Това веднага ме накара да отхвърля версията за стария бензин защото и с новия го прави.
Тръгвам и когато подавам много газ колата се изстрелва като побесняла но и отзад във фаровете на колите се вижда че изкарва и доста пушек. Обаче когато подавам по-малко газ колата започва да прекъсва много брутално. Когато позагря съвсем мъничко започна и да губи оборота като прекъсването си остана. След като позагря още малко вече дойде време да влизам в бензиностанцията. Но забелязах, че оборотите се нормализираха малко на около 1000 оборота, прекъсването взе да не е толкова силно, но си остана и се чуваше леко, и пушеците се поизчистиха малко.
Това ме кара да си мисля че има нещо развалено в този карбуратор, но кое е това нещо което регулира колко бензин да пуска. И щом се оправя със загряването то значи е нещо което се регулира само остава това да е някакъв вид смукач но като е студена и когато е топла съм поглеждал в карбуратора и се вижда че клапите си стоят на еднакви позиции.
А тази която трябва да се регулира е горната която играе ролята на смукач. Долната си е дросела. Е, че тази горната единствено тя се регулира от температурата на водата по принцип. Отварял съм я на цяло клапата но промяна никаква не съм забелязал. Остава да има нещо друго което играе ролята на обогатител ама не мога да разбера кое е това нещо.
Ако пък няма обогатител, защо тогава когато е загряла и пушеците ги няма. Защо тогава богатата смес се изгаря по-добре.
Също така реших, че може и тампона под карбуратора да се е спукал и го проверих но той си беше напълно здрав, а и е на 4-5 години не повече.
Маркучите на вакумите съм ги проверил и няма спукани от тях. Остава единствено тази пневмоавтоматика да си прави каквото си иска без оглед на условията в които трябва да сработва, и от това да се ошашква цялата работа на бензин.
Но защо има проблеми и на газ? От всичките шашми накачени на карбуратора единственото нещо което се ползва е дросела. Който единствено и само прави високия оборот когато е студена като бута леко принудително дросела и вдига оборотите на газ на около 2000. Което според мен може би е наложително за работата на студен двигател на бензин.
И последно да попитам дали някой може да сподели на каква цена може да се намерят тези автоматики закачени по карбуратора и от къде. Не ми се рискува с такива втора употреба.
Извинявам се за дългите писания ама и проблема е доста завъртян и комплексен.