Въпрос за температурата на голф 3
- mironi86
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за температурата на голф 3
Благодаря, много за инфото ще го пробвам още утре 
- genov1
- Автомобил: Passat CC
- Двигател: CBBB 2008
stefan4o написа:mitko_vr6 написа:Колега сигурен ли си че това което показва стрелката е вярно.Моята с нов термостат загрява до 90 градуса след около 10мин. на празен ход при външна температура 2-3 градуса.
Опитай с движение на колата без да я подгряваш на място (което е най-безсмисленото нещо на света) и ще видиш, че и твоята ще загрее по-бързо.
Към автора: идеална ти е колата, не я пипай
Колега защо да е безмислено, обоснови се
- Ivo 1983
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ADZ 1996
Като съм почнал с въпросите да питам още нещо. Прави ми впечатление, че на 10 опита примерно , три от тях трудно влиза първа. Запъва по някакъв начин и не ще да влезе. Като включа втора и след това първа си влиза.Няма хъркане на скорости иначе, влизат си нормално.Съединителя е добре.
Да търся ли и тук под вола теле или да си карам така
- stamantonov
- Автомобил: golf III 1.8 + honda cr-v 1 gen.
- Двигател: ABS + JHL
Към mitko_vr6: И аз съм съгласен че е безсмислено да се подрява на място, че то по 10 мин. - каква полза?
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
genov1 написа:stefan4o написа:mitko_vr6 написа:Колега сигурен ли си че това което показва стрелката е вярно.Моята с нов термостат загрява до 90 градуса след около 10мин. на празен ход при външна температура 2-3 градуса.
Опитай с движение на колата без да я подгряваш на място (което е най-безсмисленото нещо на света) и ще видиш, че и твоята ще загрее по-бързо.
Към автора: идеална ти е колата, не я пипай
Колега защо да е безмислено, обоснови се
Има достатъчно писано, мисля и тема имаше, не чувствам за нужно да обяснявам неща, които ги пише в ръководството на автомобилите за екплоатация. Гледам, че притежаваш личен автомобил. Направи следната проба - запали колата и остави да загрее до 90 градуса, като засичаш с хронометър. После направи същата проба, но тръгни веднага за някъде и пак я засечи. После пиши тук в двата случая за колко време е загряла колата и обосновката ще си направиш сам
- genov1
- Автомобил: Passat CC
- Двигател: CBBB 2008
Не искам да спамя по темата, нито да предизвиквам спор. Ще кажа само на кратко защо аз лично я подгрявам на място преди да тръгна, пък може и аз да не съм прав. Когато навън е студено, както е и в момента, маслото в картера е доста гъсто, незнам дали сте виждали масло при минусови температури, е аз съм и прилича повече на грес а когато е много ниска температурата даже прилича на карамелизирана захар, с две думи няма нищо общо с това масло което е в тубата като го купуваме. Само тва ми е достатъчно да знам че зимата като запаля няма как това масло да смазва добре двигателя. От това най-много страда разпределителния вал, сегментите и цилиндъра, понеже като е гъсто и не може да се промушва.
А за това че двигателя ще загрее по бързо в движение съм 100% съгласен, само че през това време се износва малко по-ускорено. Това е така понеже има разлика дали двигателя ще работи под товар или на празен ход. Когато двигателя е под товар (колата е в движение) се получава една реактивна сила в коляновия вал и от там една компонента която е насочена порпендикулярно на стената на цилиндъра, т.е буталото не натиска само надолу към мотовилката а с някаква част от тази сила и към цилиндъра. Е точно това нещо го няма ако работи на място и аз за това я оставям да работи на място малко да се загрее маслото.
П.П бях чел едно време една книга за Лада в която пишеше че преди да се потегли се оставя колата да работи на място докато не вдигне 90 градуса, а лада за да загрее толкова отнема мноооооого време, и да се кара първия един километър на първа скорост. Това може би става въпрос за сибирски студ но си спомням че го пишеше това
А за това че двигателя ще загрее по бързо в движение съм 100% съгласен, само че през това време се износва малко по-ускорено. Това е така понеже има разлика дали двигателя ще работи под товар или на празен ход. Когато двигателя е под товар (колата е в движение) се получава една реактивна сила в коляновия вал и от там една компонента която е насочена порпендикулярно на стената на цилиндъра, т.е буталото не натиска само надолу към мотовилката а с някаква част от тази сила и към цилиндъра. Е точно това нещо го няма ако работи на място и аз за това я оставям да работи на място малко да се загрее маслото.
П.П бях чел едно време една книга за Лада в която пишеше че преди да се потегли се оставя колата да работи на място докато не вдигне 90 градуса, а лада за да загрее толкова отнема мноооооого време, и да се кара първия един километър на първа скорост. Това може би става въпрос за сибирски студ но си спомням че го пишеше това
- megatone
- Автомобил: Golf 3 1.8 ABS
- Двигател:
- Контакти:
Ivo 1983 написа:Здравейте!От скоро съм горд собственик на голф 3 1.8 90 коня бензин. Колата е декември 1995. Кода на мотора така и не го разбрах - корозирал беше, лепенката в багажнка не се четеше и на ангр.ремък на кутията нямаше нищо. Така и я регистрирах - без номер. Предположението ми е, че е АDZ
![]()
Направи ми впечатление че колата бързо загрява на 90 градуса. Само за 2 мин на празен ход или 1.5 км градско, стрелкатасе заковава на средата/90 градуса/ и там си седи. Нормално ли е подобно поведене или да търся майстор?
Благодаря предварително!
Провери си все пак нивото на антифриза. Когато купих мойта, сълзеше от тройника. Беше изтекло доста антифиз и загряваше така бързо както го описваш. След като долях нещата се нормализираха и загрява за 5-10 минути.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
genov1 написа:Не искам да спамя по темата, нито да предизвиквам спор. Ще кажа само на кратко защо аз лично я подгрявам на място преди да тръгна, пък може и аз да не съм прав. Когато навън е студено, както е и в момента, маслото в картера е доста гъсто, незнам дали сте виждали масло при минусови температури, е аз съм и прилича повече на грес а когато е много ниска температурата даже прилича на карамелизирана захар, с две думи няма нищо общо с това масло което е в тубата като го купуваме. Само тва ми е достатъчно да знам че зимата като запаля няма как това масло да смазва добре двигателя. От това най-много страда разпределителния вал, сегментите и цилиндъра, понеже като е гъсто и не може да се промушва.
Колкото повече време работи студен моторът, толкоз по-лошо за него. Плюс това на ПХ маслената помпа прави най-ниското налягане. Колата си е твоя, карай я както сметнеш за добре. Освен всичко друго разходът по тоя начин на подгряване става осезаемо по-голям, понеже колата работи много време на едно място и не изминава никакви километри (а той се изчислява в л/100км). За сибирския студ хората са измислили маслата с вискозитет 0W30 и ти гарантирам, че няма да имаш особени проблеми с палене, загряване и т.н. Ако имаш книжка с ръководство на колата си там можеш да видиш, че производителят дава определено масло според климатичните условия на използване на автомобила. За България подходящото масло за дърта каляска от рода на коментираните според мен е 10В40.
- Ivo 1983
Да, като я взех наистина антифриза беше малко под минимума и аз си мислех, че е от него. Но, като долях до максимум пак същото поведение. Приех го за нормално и така ще си карам, щом не минава 90

- Ivo 1983
Да използвам темата и да питам още нещо. Та след смяна на ролки, ремъци, филтри, масло ...изникна следния проблем. Сложихме 10w40 синтетика и като запалихме започна да трака повдигач. Направихме опит и сменихме само него, но затракаха слабо явно и други. Та реших да сменя комплект повдигачи
Двигателя вътре изглежда прекрасно и ми дожаля за него да не са нови
Предполагам след смяната им няма да има проблем с маслото и тракане, уж такова го дават по каталог?
И друг проблем има - не можем да отвием над амортесьора лагер ли е какво ли е - с един шестограм и контра с ключ и счупихме шестограма
и от двете страни не ще да се отвие
Та някакви идея за по-лесно отвиване - напръскахме го с преобразувател за ръжда иначе, но не та не.
Дано не съм ви досадил с питанки, но ми се ще да стегна голфчето
И друг проблем има - не можем да отвием над амортесьора лагер ли е какво ли е - с един шестограм и контра с ключ и счупихме шестограма
и от двете страни не ще да се отвие
Та някакви идея за по-лесно отвиване - напръскахме го с преобразувател за ръжда иначе, но не та не. Дано не съм ви досадил с питанки, но ми се ще да стегна голфчето

- gozzu
- Автомобил: Vw Golf 4 2_8 V6 4Motion 204 hp
- Двигател: BDE 2002 г
Ivo 1983 написа:Като съм почнал с въпросите да питам още нещо. Прави ми впечатление, че на 10 опита примерно , три от тях трудно влиза първа. Запъва по някакъв начин и не ще да влезе. Като включа втора и след това първа си влиза.Няма хъркане на скорости иначе, влизат си нормално.Съединителя е добре.
От долу под пода на лоста който отива към скоростната кутия има една втулка трябва да е оранжева стои на една стойка виж дали има луфт, ако има е за смяна, при мен беше същата работа, след смяна на тази втулка и реглаж на лостовата система се оправиха нещата с включването на първа скорост.
Ivo 1983 написа:И друг проблем има - не можем да отвием над амортесьора лагер ли е какво ли е - с един шестограм и контра с ключ и счупихме шестограмаи от двете страни не ще да се отвие
Та някакви идея за по-лесно отвиване - напръскахме го с преобразувател за ръжда иначе, но не та не.
Вземи си качествен шестограм, за отвиването на мойте амортисьори си взех шестограм на "WURTH" около 5-6 лв. беше мисля, турих му една тръбичка за по-голямо рамо и проблем нямаше с отвиването, бая се огъваше, но удържа и не се изкриви
и все пак внимавай, че има вариант ако много са запекли да се спука и стеблото на амортисьора и става после
Поздрави и успех!
- Ivo 1983
Благодаря за отговора - ще пробваме в понеделник.Иначе строшихме шестограм уж доста добър
Тогава ще дойдат и повдигачите. Та за тях предполагам маслото 10w40, което налях е подходящо? Да не стане и новите да затракат 
Тогава ще дойдат и повдигачите. Та за тях предполагам маслото 10w40, което налях е подходящо? Да не стане и новите да затракат - joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
genov1 написа:Не искам да спамя по темата, нито да предизвиквам спор. Ще кажа само на кратко защо аз лично я подгрявам на място преди да тръгна, пък може и аз да не съм прав. Когато навън е студено, както е и в момента, маслото в картера е доста гъсто, незнам дали сте виждали масло при минусови температури, е аз съм и прилича повече на грес а когато е много ниска температурата даже прилича на карамелизирана захар, с две думи няма нищо общо с това масло което е в тубата като го купуваме. Само тва ми е достатъчно да знам че зимата като запаля няма как това масло да смазва добре двигателя. От това най-много страда разпределителния вал, сегментите и цилиндъра, понеже като е гъсто и не може да се промушва.
Много си далеч от истината за съвременните автомобили,колега.Може и да сме набори щом пишеш за Лади,ама направи си труд да почетеш малко за съвременните масла и съвременните ДВГ...ще заблудиш някой нов колега.
- Ivo 1983
Успяхме да отвием всичко
Смениха се гумичките на клапаните и започнаха смяна на повдигачи.
Ето две лоши снимки на мотора, но с тоя телефон толкова.

Та кода на двигателя ADZ ли е?
Маслото дето сипах е ЕUROL TURBOS 10W40 SINTHETICS. Това ми препоръчаха, доколко е добро не знам.
Та утре може и да съм готов и преминавам в закърпване на една пробойна при вътрешния праг, че няма дигане с крик тая кола
Смениха се гумичките на клапаните и започнаха смяна на повдигачи.Ето две лоши снимки на мотора, но с тоя телефон толкова.

Та кода на двигателя ADZ ли е?
Маслото дето сипах е ЕUROL TURBOS 10W40 SINTHETICS. Това ми препоръчаха, доколко е добро не знам.
Та утре може и да съм готов и преминавам в закърпване на една пробойна при вътрешния праг, че няма дигане с крик тая кола

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Егати маслото, от къде го купи и колко струва? Май сменяш бадева повдигачите.
На бас, че ако ти сипя моето старо масло, няма да тракат с него.
На бас, че ако ти сипя моето старо масло, няма да тракат с него.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”