Golf 4 variant 1.9 TDI -Максимално допустим пробег за масло
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Golf 4 variant 1.9 TDI -Максимално допустим пробег за масло
Нова кола ли караш, че да следиш на колко се сменя според производителя ? Едва ли.
Собственика преди теб знаеш ли на колко км. и дали изобщо го е сменял ? Също едва ли.
Не казвам, че е правилно да се кара по 20-30К км. маслото, но да му трепериш за 50-100км. е смешно.
Карам минерално Aral 15W40 на 16 годишната ми кола на милион километра, по 15 000 км. Това което виждате на километража и се заблуждавате че е истина - моите извинения! Служебната е 2004 година купувана нова и в момента е на 150 хиляди км. при положение, че не кара кой знае колко. Моята е 1996г. (както и 80% от колите тук) карайна незнайно от кой и е на 190 хиляди... дали ?!?!
Собственика преди теб знаеш ли на колко км. и дали изобщо го е сменял ? Също едва ли.
Не казвам, че е правилно да се кара по 20-30К км. маслото, но да му трепериш за 50-100км. е смешно.
Карам минерално Aral 15W40 на 16 годишната ми кола на милион километра, по 15 000 км. Това което виждате на километража и се заблуждавате че е истина - моите извинения! Служебната е 2004 година купувана нова и в момента е на 150 хиляди км. при положение, че не кара кой знае колко. Моята е 1996г. (както и 80% от колите тук) карайна незнайно от кой и е на 190 хиляди... дали ?!?!
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
До колкото видях този двигател е за синтетично масло (5W30/40).То вече се сменя на повече км. от полусинтетичното. Колегата каза,че е с 10W40,което вероятно е полусинтетика.
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
ebemti66 написа:Нова кола ли караш, че да следиш на колко се сменя според производителя ? Едва ли.
Само на новите коли ли сменя според производителя? На старите коли сигурно месаря в магазина казва на колко се сменя,или аптекаря,или някой форумен специалист с безкрайно въображение и преливащ от знания?
Да разбирам ли,че ако предния собственик не го е сменял маслото и настоящия собственик не трябва да го сменя или това го написа само за да звучиш компетентно?
И километрите дето показва таблото дали са верни или не какво общо има с въпроса на колегата?
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
tisho_psg написа:Абе пич,ти нормален ли си? Производителя на двигателя (VW) казва маслото да се сменя на 10 000км! Точка.
Уж е така ама много ми е интересно ако колегата го смени на 10,500 какво ще стане? Атомен взрив под капака или точно тези 500 километра ще блокират мотора? Ами ако стигне тези 10К по средата на пътуването нейде из пътищата между градовете там ли да го сменя? Според мен мъничко отгоре на тези 10К не би трябвало да е проблем, имам познати каращи с едно масло над 30-40 К километра и си вървят колите (не го препоръчвам определено!!!) но пък да се вталявате за някой друг километър отгоре... те италианците не са ги гледали като са били нови, тука треперите.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Въпроса е, че им треперите като на нови а караме отпадъците на Европа, колега. Нито ще те надживее тая кола, нито ще се жениш за нея.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
ebemti66 написа:Нова кола ли караш, че да следиш на колко се сменя според производителя ? Едва ли.
Колега, това, че твоята ситуация е такава не значи, че при всички е така. Има не малко коли, купени като чисто нови или придобити от първи собственик на сигурни км. А и това няма общо с темата!
Истината е една - ако човек иска да е на абсолютно сигурната страна - 10 000 е "сигурния" интервал на смяна. Обикновено обаче скъпите и качествени масла позволяват смяна и на 15 000 (посочени от производителя на маслото!). От там нататък нито един км не може да се нарече фатален, но рисков! На TDI-то последно смених на 18 000 маслото, но поради обстоятелствата, иначе също сменям на 15 000 с качествено.
Това е. Ако сипваш "нормално" масло - 10-12 000 би трябвало да е интервала, който да спазваш.
Ако решиш да инвестираш в по-скъпичко - можеш и на 15 000 да го сменяш, така реално ти излиза пак толкова скъпа поддръжката, ако не и по-евтина.
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
nokiangage написа:tisho_psg написа:Абе пич,ти нормален ли си? Производителя на двигателя (VW) казва маслото да се сменя на 10 000км! Точка.
Уж е така ама много ми е интересно ако колегата го смени на 10,500 какво ще стане? Атомен взрив под капака или точно тези 500 километра ще блокират мотора? Ами ако стигне тези 10К по средата на пътуването нейде из пътищата между градовете там ли да го сменя? Според мен мъничко отгоре на тези 10К не би трябвало да е проблем, имам познати каращи с едно масло над 30-40 К километра и си вървят колите (не го препоръчвам определено!!!) но пък да се вталявате за някой друг километър отгоре... те италианците не са ги гледали като са били нови, тука треперите.
Към мен ли задаваш тези въпроси? Ако да-отговарям веднага

Ако колегата смени маслото на 10500км през Февруари ще завали сняг.Това ще стане.
И защо ме цитира,с нещо не си съгласен или нещо не разбра?
- aliyatin.com
- Автомобил: HONDA CR-V
- Двигател: 2008
Колегата пуснал темата не е споменал какъв е мотора!ГНП или ПД-според това зависи какво масло и колко хиляди може да мине.Аз съм със помпадюза карам с Титан-5w40 на което му дават15000км.Аз си го сменям малко по рано.
- nokiangage
- Контакти:
tisho_psg написа:Към мен ли задаваш тези въпроси? Ако да-отговарям веднага![]()
Ако колегата смени маслото на 10500км през Февруари ще завали сняг.Това ще стане.
И защо ме цитира,с нещо не си съгласен или нещо не разбра?
Само теб съм цитирал колега, съответно към теб бяха въпросите ми, прочети пак какво съм написал и ще видиш с кое не съм съгласен

То и да не го смени на 10,500 тези дни пак ще вали сняг така, че какъв фактор е това?
Цитирах те за точните километри от 10К, които не трябвало да се прехвърлят...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Както чукне 10 000, гасиш и звъниш на пътна помощ. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Тишо ще ти кажа сега две неща.Първото знаеш че ще ми кажеш производителя каза 10 хиляди.А аз да те питам дето изписахме колко страници в оная тема,като закона е казал да караш със 130 на магистралата защо караш с повече?На пътя 90,ти защо караш с повече?Нали хора,които разбират и са по-умни от нас са го казали?Сега маслото такова..
Не казвам че разбирам повече от инженерите.Казвам само че съм решил за себе си да го сменям на 20 и колата ми върви вече бая и не е мръднала.Това е карам напоследък с елф 15/40 минерално и съм си супер.Вече съм 500лв напред с които ще си направя ебати ремонта на двигателя ако искам.То това е като газта скапвала двигателя.Чакай бе аз аз за два месеца си купувам нов двигател с разликата в парите между бензина и газта.Какво ме интересува.За нова кола в сервиз за гаранция да прав си там не споря.Просто казвам следното "аз карам вече 150хиляди тоя мотор и го сменям маслото на 20 и нищо не му е станало до сега" това казвам от опит.Колко се е износил не знам,но това е положението.
Друг пример имам приятел ,който кара пасат 5 1.9тди автомат.Взе го преди години на 140 по километраж.Сега е на 480.Човека вече е другата крайност.Немърлив до безобразие.Сега и работата му не върви и пари няма излишни ,но той кара повече от мен под 60 хиляди на година не пада.Масло сменя когато дойде един път си говрехме беше го забравил от април до декември и беше минал 50 хиляди и нищо му няма.Мотора пее,няма турбина няма нищо всичко работи.Кутията един път е сменял масло ,защото някой му беше подарил иначе и това нямаше да направи.Някои обясняват как се скавал автомата от несмяна на масло е тази кола за тия километри има една смяна и всичко работи.Не казвам че е правилно, и аз на обичам такива мърляви изпълнения ама факт.НИто турбина е сменял нито нищо всичко работи и колата върви.Един път не е сменил масло на време и колата работи.Чудно но факт.Който иска да сменя ако ще през ден маслото че да завещае коалта на внуците.За нова кола съм съгласен поне в началото да се гледа добре,аама ние на бараки за 2-3-4-5 хиляди за какво да им светим.Аз си го сменям на 20 хиляди па нека ми се счупи двигателя по-рано да го видим.
Не казвам че разбирам повече от инженерите.Казвам само че съм решил за себе си да го сменям на 20 и колата ми върви вече бая и не е мръднала.Това е карам напоследък с елф 15/40 минерално и съм си супер.Вече съм 500лв напред с които ще си направя ебати ремонта на двигателя ако искам.То това е като газта скапвала двигателя.Чакай бе аз аз за два месеца си купувам нов двигател с разликата в парите между бензина и газта.Какво ме интересува.За нова кола в сервиз за гаранция да прав си там не споря.Просто казвам следното "аз карам вече 150хиляди тоя мотор и го сменям маслото на 20 и нищо не му е станало до сега" това казвам от опит.Колко се е износил не знам,но това е положението.
Друг пример имам приятел ,който кара пасат 5 1.9тди автомат.Взе го преди години на 140 по километраж.Сега е на 480.Човека вече е другата крайност.Немърлив до безобразие.Сега и работата му не върви и пари няма излишни ,но той кара повече от мен под 60 хиляди на година не пада.Масло сменя когато дойде един път си говрехме беше го забравил от април до декември и беше минал 50 хиляди и нищо му няма.Мотора пее,няма турбина няма нищо всичко работи.Кутията един път е сменял масло ,защото някой му беше подарил иначе и това нямаше да направи.Някои обясняват как се скавал автомата от несмяна на масло е тази кола за тия километри има една смяна и всичко работи.Не казвам че е правилно, и аз на обичам такива мърляви изпълнения ама факт.НИто турбина е сменял нито нищо всичко работи и колата върви.Един път не е сменил масло на време и колата работи.Чудно но факт.Който иска да сменя ако ще през ден маслото че да завещае коалта на внуците.За нова кола съм съгласен поне в началото да се гледа добре,аама ние на бараки за 2-3-4-5 хиляди за какво да им светим.Аз си го сменям на 20 хиляди па нека ми се счупи двигателя по-рано да го видим.

- nokiangage
- Контакти:
agent_kowalski написа:Тишо ще ти кажа сега две неща.Първото знаеш че ще ми кажеш производителя каза 10 хиляди.А аз да те питам дето изписахме колко страници в оная тема,като закона е казал да караш със 130 на магистралата защо караш с повече?На пътя 90,ти защо караш с повече?Нали хора,които разбират и са по-умни от нас са го казали?Сега маслото такова..

А и бях гледал някъде, че има значение за живота на маслото примерно колко цикъла студено-топло-студено има, едно е всеки ден градско по 10 пъти да го прави този цикъл, друго е извънградско респективно в пъти по-малко такива...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Разбира се че има значение.Както казах по-горе при мен 20 хиляди се получават за 5-6 месеца.Ако бяха 2 години нямаше да го държа толкова.От времето маслото се скапва също.Но дали ще седи 2-3 месеца или 5-6 не мисля че ще се скапе от това толкова много.Както и да е всеки си знае,но ми е много смешно като някой почне да трепери на 20 годишна колчина.Разбира се не трябва да си трошим колите нарочно,нито пари се изкарват лесно в днешно време,ама сега маслото,абе глупости карайте си и това е.Ако я карам тази кола още време и се строши и аз съм жив след нея ше напиша тука на колко км двигателя е сдал багажа при моята нередовна смяна на масло.
Иначе за колегата там където ме цитираш то ако пита и доктра ще му каже да не пие повече от една бира на ден ама сигурно пие повечко.Хайде спецялно за Тишо не знам не го познавам нито дали пие нито дали нищо,ама 100% от тия стриктните с маслото има такива,които пият повече от 1 бира или 1 ракия на ден,ама се тревожат за маслото и двигателя.
Иначе за колегата там където ме цитираш то ако пита и доктра ще му каже да не пие повече от една бира на ден ама сигурно пие повечко.Хайде спецялно за Тишо не знам не го познавам нито дали пие нито дали нищо,ама 100% от тия стриктните с маслото има такива,които пият повече от 1 бира или 1 ракия на ден,ама се тревожат за маслото и двигателя.
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
agent_kowalski написа:Тишо ще ти кажа сега две неща.Първото знаеш че ще ми кажеш производителя каза 10 хиляди.А аз да те питам дето изписахме колко страници в оная тема,като закона е казал да караш със 130 на магистралата защо караш с повече?На пътя 90,ти защо караш с повече?Нали хора,които разбират и са по-умни от нас са го казали?
Към агента и нокията: Карам с повече от 130 само във вашите фантазиращи глави! Аз съм за увеличаване на 160км/ч. Никъде не съм писал,че карам по-бързо в момента от 130,пак не сте разбрали,вече не се учудвам-вие двамата почти никога не сте разбрали

Това,че ти сменяш маслото по неправилни схеми си е твой личен проблем,не го давай като съвет на хора който не им е ясно и питат

Не пиши извън темата на темата,че поради теб ще заключат и тази тема

*Зимата пия уиски,по повече от едно

-
- Автомобил:
- Двигател:
А браво,ама питай доктора и ще ти каже че повече от едно не е хубаво,ама докато ти стане нещо от това може да минат и 30 години
И пак не е сигурно.
Иначе няма да пиша повече по тази тема,каквото исках да кажа го казах,всеки да си прави извода.Казах какво карам и какво сменям и че за сега нямам проблеми.Като напиша примерно минах с тоя двигател толкова километра след ремонт сменяйки маслото на 20 хиляди и някой колега напише примерно че и той след ремонт е минал някакви километри повече от мен ,но сменяйки маслото на 10 примерно пак ще говорим.Дадох и пример с пасат с тди двигател,който му се чудя как се движи изобщо,но факт движи се и няма признаци да умира.Факт.Не разбирам повече от тия от vw,но живота ме е научил на едно-който каквото и да ти говори знай че ти говори за пари
Сети се сега какво има общо това с маслото и кое как е.Няма да отклонявам повече темата наитина,колегата с голфа,който пита за маслото мисля че получи повече мнения и гледни точки отколкото е очаквал, и ще си прецени за себе си как да постъпи
Упспешен ден на всички 

Иначе няма да пиша повече по тази тема,каквото исках да кажа го казах,всеки да си прави извода.Казах какво карам и какво сменям и че за сега нямам проблеми.Като напиша примерно минах с тоя двигател толкова километра след ремонт сменяйки маслото на 20 хиляди и някой колега напише примерно че и той след ремонт е минал някакви километри повече от мен ,но сменяйки маслото на 10 примерно пак ще говорим.Дадох и пример с пасат с тди двигател,който му се чудя как се движи изобщо,но факт движи се и няма признаци да умира.Факт.Не разбирам повече от тия от vw,но живота ме е научил на едно-който каквото и да ти говори знай че ти говори за пари

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”