Странен проблем с климатика на голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Re: Странен проблем с климатика на голф 3

Мнениеот hristodj » Пет 20 юли 2012 7:58

Пешка,след като преди не го е правило значи е от проблем някакъв.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пет 20 юли 2012 8:12

иди някъде да я закачат да се види налягането в системата
може би има някакъв проблем точно с него :roll:

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Пет 20 юли 2012 10:02

Ходих при един и ми каза 10 високо 2 ниско.Ама му нямам вяра.
В момента съм без работа и положението батак.Ако изпаднат едни стотина кинта и съм при Пешката с въртене на гуми.От хората който могат да свършат работа той ми е най-близо.Даже и до морето може да се отскочи че ми е горе долу на половината пътя. :beer

nesiiv
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nesiiv » Пет 20 юли 2012 22:35

Въпросът в началото на темата е че климатика си работи нормално, включват си релетата, изключват и в един момент спира да работи, трябва да се изгаси мотора и отново да се стартира за да тръгне климатика.

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Пет 20 юли 2012 22:52

Пробвайте с закачена пробна лампа вместо бобината на компресора. Ако лампата не изгасва при високите обороти има вероятност проблема да е в съединителя му. Също закачете на манометри да се види как работи при високи обороти, може да има задръстен дехидратор или клапан за обработване на фреона :idea:

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 21 юли 2012 14:01

Да не би някой температурен датчик да е "отговорен" за проблема :roll: Да "лъже" нещо ,че мотора прегрява и да се изключва превантивно компресора заради това :roll:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Съб 21 юли 2012 15:21

hristodj написа:Ходих при един и ми каза 10 високо 2 ниско.Ама му нямам вяра.
В момента съм без работа и положението батак.Ако изпаднат едни стотина кинта и съм при Пешката с въртене на гуми.От хората който могат да свършат работа той ми е най-близо.Даже и до морето може да се отскочи че ми е горе долу на половината пътя. :beer

в тия жеги 10 високо ми се вижда много оптимистично. Има някой коли дето го държат, явно със по-голям от необходимото кондензатор и след сменен филтър дехидратор (като ровър 620 примерно ), но голф3 не е от тях.

Сервизните вентили на различните марки и модели автомобили са разположени на различно място :!: Това е нещо много важно, което трябва да се съобрази

На едни са тръбите непосредствено до компресора, на други веднага след кондензатора, на трети след филтър дехидратора. На Г3 е след филтъра, буквално преди трв-то, т.е. отчита се налягането точно в тази точка. Какво е налягането в другите точки по системата, няма как да покаже манометъра. затова се иска опит и знания, не е необходимо някакво специално оборудване, нещата стават с пипане тук-там :lol: Налягането и температурата на фреона са до голяма степен свързани.

За да ме разберете правилно- един прост пример:
Ако има подпушване във филтър-дехидратора да речем, ако сервизния вентил за високото налягане е разположен непосредствено до компресора, или е на кондензатора, то той ще отчете много високо налягане.
Ако вентила е след филтъра, то измереното налягане ще бъде ниско.

На доста коли, особено с по-слаби мотори, при рязко подаване на газ, компресора се изключва. Предполага се че тогава имаш необходимост от мощност, а компресора е едно нещо дето много сериозно консумира такава- 10-15 коня.

Важното е да се види какво става при високи обороти, а не при самото рязко подаване на газ. Може да се окаже че има леко подпушване в системата, било то от кондензатор(вътрешно), било от филтър, пречупен маркуч... както и от ненормална работа на терморедуцир вентила (ТРВ) и компресора да се изключва по защита от опасно високо налягане

На оригинален клиатик, компресора тръгва едва след като мотора е стартиран- обикновено в рамките на 2-5секунди сле запалване.

Пресостатът при коли с ТРВ, какъвто е Г3, се намира в частта под високо налягане. Единият ключ е за защита от ниско налягане, т.е. когато количеството фреон намалее и налягането му падне под 2 бара, компресора не се включва щото ще се прецака. Другият ключ от пресостата е за високо налягане, но нормално, работно високо налягане, при което се включва втора степен на вентилаторите

Малко дълго стана, ама виждам че има неясноти по темата...

denny1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот denny1 » Пон 23 юли 2012 19:09

Колеги моя проблем се оправи,след смяна на компютъра, и с ега всочко е ОК климатика е перфектен,и темпомата се оправи.

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Пон 23 юли 2012 20:34

а от свръхналягане има ли кой да пази?първия контакт на пресостата не играе ли и тази роля=да речем при наляга 25-26 бара да гаси компресора?

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пон 23 юли 2012 20:39

има много решения за защита
има електрически- като сработват датчици, било при определено налягане или Т, има и механично - с клапани, като клапаните могат да са такива които изпускат фреон навън, както и байпасни клапани

при г3 клапана е байпасен и се намира вътре в компресора. За 4-те кабела на пресостата съм обяснил за какво са.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пон 23 юли 2012 20:48

сд7в16 има клапан на задната капачка на компресора - от там изкихва ако налягането стана много високо
Изображение
при какво налягане обаче отваря :gruebel
при мен има някаква аномалия с налягането - примерно покарам известно време на климатик и гася колата , след час се качвам и пак тръгвам,ръгам климатика и перките залюляват на 2ра степен - уж включват от пресостата когато налягането е високо - от какво обаче идва това високо налягане не можаха да ми обяснят 2ма души :roll:
като покарам да развърти обороти и си тръгват на степен 1
не съм сигурен но четох ,че пресостата затваря за 2ра степен на перките при налягане над 16 бара :roll:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пон 23 юли 2012 21:14

да има го и този, аварийния, в случай че байпасния по някаква причина не сработи. Намира се вътре в самия компресор зад клапаните. Този байпасния ако трябва да съм точен се води контролен механичен клапан и не само това му е функцията, но както и да е.

Аварийният срабтва при налагяне от около 28-32 бара.

Ами това с перките наистина е доста странно. Замервал ли си на какво налягане се включва втора степен и на какво се изключва. Както и какво става с налягането в системата при изключване на климатика. Дирректно тръгва на втора, прескачайки първа степен? А ако постои повече от час, тогава какво става? Има много неизвестни просто, може да се касае и за някакъв бъг електрически...

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 24 юли 2012 5:53

ами кутията с релета за перките са я отваряли преди мен та не знам дали няма някакъв проблем с нея
говорил съм с момчето което ми зареди климатика - и той няма обяснение за явлението но се уговорихме някой по-свободен ден да ида и да я закачим за да се види налягането
ако престои повече - примерно вечер - всичко е ок
но 1 час 2 часа качвам се паля - тръгват си на първа степен както е нормално и след секунди забръмчават яко на 2ра
иначе ако се кача и тръгна на по-дълги разстояния го няма този проблем а не както е в града пали,гаси,пали,гаси

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Вто 24 юли 2012 15:48

но 1 час 2 часа качвам се паля - тръгват си на първа степен както е нормално и след секунди забръмчават яко на 2ра

Всъщност какъв е въпроса ти? Че като е поседяла колата и влезнеш и запуснеш климатика и вентилаторите ти се пускат на 1 ва и после много бързо на 2 ра степен ли? Защото ако е това то мисля има разумно обяснение ( моята гадина точно вчера така правеше) и има идея - беше си жега във нея

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Сря 25 юли 2012 7:58

parno написа:ако престои повече - примерно вечер - всичко е ок
иначе ако се кача и тръгна на по-дълги разстояния го няма този проблем а не както е в града пали,гаси,пали,гаси

това вече е нещо друго :)

Никакъв проблем или аномалия. Просто има коли при които ТРВ-то изравнява наляганията много бавно, има и такива при които става мигновено със изключване на компресора.

Когато мине повече време, налягането в страната под ниско и под високо налягане се изравнява (по принцип през трв, но става и през компресора). Докато компресора нагнети, да се наложи да включи втора степен минава доста време (според жегата, скоростта на движение, степентта на ветнилатора в купето и други още фактори)

Когато обаче трв-то остане затоврено, много бавно изравнява. НИкакъв проблем не е това, да не те притеснява, по никакъв начин не означава, че по време на работа няма да работи нормално.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”