Голф3 1.8 75к.с. - Пречукват повдигачите при първо палене?
- Stoqnov_
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Голф3 1.8 75к.с. - Пречукват повдигачите при първо палене?
То колкото ползватели, толко и мнения. Не ангажирам никого с моето, но ако специално човека, пуснал темата иска да кара повече- ... по 13 лева литъра, 5на40.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Стария ми голф го карах само с Mobil 1 10W40 и работеше прекрасно. Подарих го на племенницата и баща и взел, че го закарал при местния маслар в Банкя да ми сменят маслото. Ония като видял колата си казал, че на тая стара кола няма нужда от полисинтетика и сипал Aral 15W40. Е вЕрвайте ми повдигачите се обадиха още същия ден. Излетях до първия магазин и взех Castrol Magnateq 10W40 'щото само такова имаше. Castrol-a въпреки, че не е толкова добър колкото Mobil 1 Super 2000 успа мотора моментално и повдигачите млъкнаха. На следващата смяна пак от изпитаната марка и те така... 
- Stoqnov_
- Автомобил:
- Двигател:
ZeroCool написа:Аз съм с 15W40 и от около 4 години карам с тази марка масло..досега проблеми не съм имал...
Тези дни ще сменя филтъра и ако нямам промяна сменям маслото. Ако и след това нямам промяна.
Мисля да се насоча към сваляне на картера и да видим да няма проблем нещо с цедката на маслената помпа, за да не свалям после картера да сменям лагери.
В понеделник ще сменя филтъра и ще пиша дали има някаква промяна.
А да ми препоръчате читава марка за филтри?
Филтъра се сменя след смяна на масло или при доказан дефект. А ново масло със стар филтър, пак не става. Или поне така пишеше навремето в руските дебели книги. И това не е ВАЗ или Москвич. Годините минават, вече 10/40 идва ретро. Тенденциите са към 5/40 или 10/50 или там подобните, съвременни масла, пригодени за високооктанов бензин с натоварване на мотора. Позволявам си да дам съвет- който е подплатен и с известна доза опит- 5/40, особено качествен "Мотул" е добър избор, може и "Кастрол", но ако е купен от където трябва.
- ZeroCool
- Автомобил: ImamDa
- Двигател: sVatreshnoGorene
- Контакти:
Аз знам как се сменя филтър и знам че се сменя с маслото, и ще го сменям заради подозрения че дава дефект....маслото ми е на 3000 километра...все още е чисто.
А за скапана българска газ и мотор на 20 години каращ се предимно м/у 2000 и 3000 оборота...кво казват учените?
5 на 40 не идва ли прекалено тънко....аз подозирам че ми загрява маслото и става на чорба и затова пропищява зумера....някой ако може кратно точно и ясно да ми обясни каква точно е функцията на зумера...
Днес отново го направи (все още не съм пипал колата...не разполагам с времето) пропищя един път...и след около 10 минути още в 2 пъти един след друг... и след като я пуснах на свободна само да я обдухва насрещният вятър...няма нищо...което ме нявява на мисълта че маслото прегрява. Лампата на таблото не реагира...а ако падне налягането не би ли трябвало да присветне или да мъждука там?
По табло е около 80 градуса...рядко стрелката стига до 90. датчика е сменен преди 3-4 месеца...като тогава го проверих дали показва вярно и беше ок...сега пак ше го проверя.
Замислям се дали нямам проблем с охлаждането...тъй като номера ми е на малко странно място...и доста често си чувам перката, въпреки че карам колата спокойно. Но пък стрелката не ми е минавала 90 градуса откакто съм сменил датчика.
Сега ако имах едни 80 кинта да се снабдя с уреди за налагане и температура на маслото, щеше да ми е по спокойно
Та въпросите на който бих искал някой да ми даде конкретен отговор:
1. Кога се задейства зумера, причините, за какво сигнализира той
2. разлики м/у 15W40, 10W40, 5W40 ?
3. Възможно ли е температурата на антифриза ми да е по висока в радиатора отколкото е в главата, примерно ако термостата нещо е збозен?
При първа възможност сменям масло и филтър, но пуста работа не ми дава възможност...засега я карам полека като се стремя да я охлаждам повече.
съвременни масла, пригодени за високооктанов бензин с натоварване на мотора
А за скапана българска газ и мотор на 20 години каращ се предимно м/у 2000 и 3000 оборота...кво казват учените?
5 на 40 не идва ли прекалено тънко....аз подозирам че ми загрява маслото и става на чорба и затова пропищява зумера....някой ако може кратно точно и ясно да ми обясни каква точно е функцията на зумера...
Днес отново го направи (все още не съм пипал колата...не разполагам с времето) пропищя един път...и след около 10 минути още в 2 пъти един след друг... и след като я пуснах на свободна само да я обдухва насрещният вятър...няма нищо...което ме нявява на мисълта че маслото прегрява. Лампата на таблото не реагира...а ако падне налягането не би ли трябвало да присветне или да мъждука там?
По табло е около 80 градуса...рядко стрелката стига до 90. датчика е сменен преди 3-4 месеца...като тогава го проверих дали показва вярно и беше ок...сега пак ше го проверя.
Замислям се дали нямам проблем с охлаждането...тъй като номера ми е на малко странно място...и доста често си чувам перката, въпреки че карам колата спокойно. Но пък стрелката не ми е минавала 90 градуса откакто съм сменил датчика.
Сега ако имах едни 80 кинта да се снабдя с уреди за налагане и температура на маслото, щеше да ми е по спокойно
3. Възможно ли е температурата на антифриза ми да е по висока в радиатора отколкото е в главата, примерно ако термостата нещо е збозен?
При първа възможност сменям масло и филтър, но пуста работа не ми дава възможност...засега я карам полека като се стремя да я охлаждам повече.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990
ZeroCool написа:5 на 40 не идва ли прекалено тънко....аз подозирам че ми загрява маслото и става на чорба и затова пропищява зумера....някой ако може кратно точно и ясно да ми обясни каква точно е функцията на зумера...
Според теб качествата на минерално масло за 5лв. литъра са по-добри от това на тройно по-скъпата пълна синтетика? Функцията на зумера е да те предупреди, че имаш проблем с налягането в маслената магистрала на двигателя ти. Премери си налягането на маслото, но загрей колата в движение хубаво и тогава вече си вади генерални изводи. Има десетки теми по твоя проблем.
Аз лично бих карал с 10в40 на твое място, съжалявам, че сипах 15в50 в колата си, ама сега не ми се дават едни 50 лева да й сменя филтъра и маслото с полусинтетично
Като свърши лятото вероятно ще го сменя на 7-8 000км.- ZeroCool
- Контакти:
Незнам...за това питам.
Зададох си конкретни въпроси, ако се намери някой да ми отговори конкретно, кратко точно и асно на всичките....супер.
Ще налея 10 на 40 въпроса е че нямам никакво време да лежа под колата...защото мисля да сваля картера като източа маслото да видя кво става вътре.
Опитвам се с помоща на вази всички, да си попълня някой пропуски отностно маслата и мазането на ДВГ.
И пак ще попитам....при положение че 10/40 е по тънко от 15/40 (или може би така си мисля) като загрее 10/40 няма ли да стане още по тънко от загряло 15/40 и налягането да падне още повече...
Четох няколко теми за тоя проблем да...естествено "наливай скъпо 10W40 и ще се оправи" а аз искам да се науча, защо 10/40 ясно е че по каталог до дават такова, ама по каталог не дават че тая кола ще се кара 20+години и ще смени поне 3ма собственика(толкова са ми известни на мен за моята)
Иска ми се да замеря налагането ама нямам с какво....нямам и пари вече....а "майстор" тая кола няма да е погледне заклел съм се
Зададох си конкретни въпроси, ако се намери някой да ми отговори конкретно, кратко точно и асно на всичките....супер.
Ще налея 10 на 40 въпроса е че нямам никакво време да лежа под колата...защото мисля да сваля картера като източа маслото да видя кво става вътре.
Опитвам се с помоща на вази всички, да си попълня някой пропуски отностно маслата и мазането на ДВГ.
И пак ще попитам....при положение че 10/40 е по тънко от 15/40 (или може би така си мисля) като загрее 10/40 няма ли да стане още по тънко от загряло 15/40 и налягането да падне още повече...
Четох няколко теми за тоя проблем да...естествено "наливай скъпо 10W40 и ще се оправи" а аз искам да се науча, защо 10/40 ясно е че по каталог до дават такова, ама по каталог не дават че тая кола ще се кара 20+години и ще смени поне 3ма собственика(толкова са ми известни на мен за моята)
Иска ми се да замеря налагането ама нямам с какво....нямам и пари вече....а "майстор" тая кола няма да е погледне заклел съм се
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
[quote="ZeroCool"
[/quote]
Меренето на налягане на 2 места дава инфо за пада на налягането и е добра начална диагностика за ссъстоянието на мотора.
При каране на обороти от 1500 до 4000, спокойно и без газ до дупка, без влачене на ремаркета и каравани, всяко масло с визкозитет SAE 40 за лятото и експлоатационен клас SF за бензинов мотор ще върши работа. Всичко друго е ала-бала. Едносезонните масла се използуват от тези, които навиват доста километри и зимата няма да ги свари с лятно масло. Който иска по-спортно каране, минава на по-горен експлоатационен клас.
Най-висока температура на антифриза ти е на изход от главата.
[/quote]
Меренето на налягане на 2 места дава инфо за пада на налягането и е добра начална диагностика за ссъстоянието на мотора.
При каране на обороти от 1500 до 4000, спокойно и без газ до дупка, без влачене на ремаркета и каравани, всяко масло с визкозитет SAE 40 за лятото и експлоатационен клас SF за бензинов мотор ще върши работа. Всичко друго е ала-бала. Едносезонните масла се използуват от тези, които навиват доста километри и зимата няма да ги свари с лятно масло. Който иска по-спортно каране, минава на по-горен експлоатационен клас.
Най-висока температура на антифриза ти е на изход от главата.
- ZeroCool
- Контакти:
Благодаря ти за това мнение!!!
- G-HELL
- Автомобил: Golf MKIII
- Двигател:
Аз до колкото знам минералното при по-високи температури става по-радко и не прави толкова добро мазане като полусинтетика или пълна синтетика. Да не говорим, че зимата колкото е по-гъсто маслото толкова по-трудно се подкачва и лопа-тропа-чука 
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Писано е в темата за маслата:
5W40, 10W40 и 15W40 при работна температура от 90 градуса имат еднакъв вискозитет, това показва 2-рата цифра 40.
Що се отнася до вискозитет разлика имат при ниски температури, което показа първата цифричка 5; 10; 15.
5W40, 10W40 и 15W40 при работна температура от 90 градуса имат еднакъв вискозитет, това показва 2-рата цифра 40.
Що се отнася до вискозитет разлика имат при ниски температури, което показа първата цифричка 5; 10; 15.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”