Това се опитах и аз да обясня отдавна още. По-големия мотор (не огромен,а до 100к.с., примерно 1.8 моно) реално не се тормози да влачи купето едвам едвам и не се налага да "ръчкаш" постоянно за да върви.При един и същи шофьор и един и същи трафик, резултатите са приблизително еднакви.Ако градско малкия мотор даде икономия,то тя се стопява при извънградско,защото малкия на 5-та с 140 ще е на примерно 4500 оборота,а големия ще е на 3500 :) Имах Фиат Типо с 1108см3 двигател 60к.с. карбуратор - разход на газ градско около 11, извънградско към 9. След това смених това Типо с друго, което беше 1.4 75к.с. (пак карбуратор), прехвърлих си и газта - разход 11 градско и 8 извън...само дето вървежа нямаше нищо общо

. Ситуацията сега е същата - единия ми Пасат е 1.8 моно и харчи към 16/100 градско газ (от както е сложена газта все толкова си харчи,не е въпрос на настройки,не е и проблем по изпарителя). Другия ми Пасат е В4 2.0 115 коня (AGG) с газов инжекцион (български) и той ми харчи почти 15/100 по същото градско....само дето е синхро и тежи повечко

.Извънградско 2-литровото синхро и 1.8 моното ми харчат еднакво - около 12,до 13 - причината е,че 5-та на сихрото е малко по-късичка и седи на малко по-високи обороти от колкото моното...ама и върви доста по-добре при изпреварване. Та като тегля чертата - хем синхрото върви повече (макар че е по-тежко), хем харчи по-малко..ама пък данъка е двойно, така че пълно щастие няма
Общо взето ако седнем да сравняваме при Голф 3 монотата - 1.4 и 1.6 и 1.8, разхода ще е сходен (+- литър максимум).Тук се намесва другата истина - може да сложи 1.6 (ABU) без да преправя,а за 1.8 трябва да смени половината кола. Това всичкото е при условие, че човека не може да понесе да я кара така (аз с Типото свикнах за няколко месеца,че толкова си може и така си го карах 2 години).