проблем с tiptronic

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Вто 01 май 2007 11:33

http://gemini4.com/internal.phtml?dest=2
Това е сервизът за авоматици след отбивката за Банкя, в ляво, в посока Калотина. Мисля, че са официален(каквото и да значи това :)) сервиз на ZF. Дори съм чувал, че в представителствата на съответната марка препращат към този сервиз за някой проблеми при новите автоматици.

Моята кутията я дават за мак. 310nm и 230к.с. С чип съм за около 190+ к.с.
Ако искаш повече, американците продават китове за подсилване.

сега "питах" гугъла :) и май при теб кутията е Jatco.
Най-добре се обърни към Gemini или друг специализиран сервиз за автоматици.

ето още малко инфо:
JATCO advises owners not to carry out AUTOMATIC transmission fluid changes hemselves because it's difficult to ensure the correct amount is added (the gearbox needs to be run to a specific temperature - This requires diagnostic equipment) and probably they will use the wrong oil, e.g. Land Rover Discovery ATF is different from a Land Rover Freelander, and Jaguar X-Type (Jatco) uses different ATF to a Land Rover Freelander (Jatco).

Последна промяна от ttony на Вто 01 май 2007 11:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
raziel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот raziel » Вто 01 май 2007 11:34

Понеже и на мен ми предстои смяна на масло на Типтроника ми. А колата е на 170 000км.
Според сервиза на Ауди , малко се смена на 50-60 хил. км. И за моята кутия е наистиан 9.5-9.9л като съм смяна на филтъра и прочие може да събере до 8л. Като разбрах че малсото се вкарва под налягане много бързо за да се олучи желания ефект.
В същият момент Гемини 4 - сменят маслкото за 300лв и според тях маслото се сменя на 130-150хил км.
незнам на кого да вярвам, но ми се струва че нещата в Гемини са по реални. Все пак са най добрият сервиз за автоматици, единственият им проблем е че не вдяват нищо от електроника и когато ми се прецака Компютъра на скоростната кутия стояха и гледаха кат телета в кланица. :)

ico_dc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ico_dc » Вто 01 май 2007 14:33

raziel написа:Понеже и на мен ми предстои смяна на масло на Типтроника ми. А колата е на 170 000км.
Според сервиза на Ауди , малко се смена на 50-60 хил. км. И за моята кутия е наистиан 9.5-9.9л като съм смяна на филтъра и прочие може да събере до 8л. Като разбрах че малсото се вкарва под налягане много бързо за да се олучи желания ефект.
В същият момент Гемини 4 - сменят маслкото за 300лв и според тях маслото се сменя на 130-150хил км.
незнам на кого да вярвам, но ми се струва че нещата в Гемини са по реални. Все пак са най добрият сервиз за автоматици, единственият им проблем е че не вдяват нищо от електроника и когато ми се прецака Компютъра на скоростната кутия стояха и гледаха кат телета в кланица. :)

и когато ти се прецака компа на скоростите къде отиде??щото аз също зака4их тука 1 лаптоп и показва няколко грешки една от които е на скоростите.

ico_dc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ico_dc » Вто 01 май 2007 14:41

ttony написа:http://gemini4.com/internal.phtml?dest=2
Това е сервизът за авоматици след отбивката за Банкя, в ляво, в посока Калотина. Мисля, че са официален(каквото и да значи това :)) сервиз на ZF. Дори съм чувал, че в представителствата на съответната марка препращат към този сервиз за някой проблеми при новите автоматици.

Моята кутията я дават за мак. 310nm и 230к.с. С чип съм за около 190+ к.с.
Ако искаш повече, американците продават китове за подсилване.

сега "питах" гугъла :) и май при теб кутията е Jatco.
Най-добре се обърни към Gemini или друг специализиран сервиз за автоматици.
ето още малко инфо:
JATCO advises owners not to carry out AUTOMATIC transmission fluid changes hemselves because it's difficult to ensure the correct amount is added (the gearbox needs to be run to a specific temperature - This requires diagnostic equipment) and probably they will use the wrong oil, e.g. Land Rover Discovery ATF is different from a Land Rover Freelander, and Jaguar X-Type (Jatco) uses different ATF to a Land Rover Freelander (Jatco).

колега мерси за информацията,още утре съм при gemini4,стига да не е със записване на 4ас и 4акане.

ico_dc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ico_dc » Сря 02 май 2007 17:26

зна4и искам да изкажа благодарности на вас колеги,както и на сервиз Gemini4.мом4етата там наистина си разбират от работата.оказа се 4е в сервиза на ауди са ми сложили с 1.7л по-малко масло в кутията и ако съм я покарал оше малко така е щяла да изгори,а ремонта и струвал 2-3000лв.сега вси4ко е ок.

Потребителски аватар
denis
Автомобил:
Двигател:

@

Мнениеот denis » Сря 02 май 2007 18:45

ico_dc написа:зна4и искам да изкажа благодарности на вас колеги,както и на сервиз Gemini4.мом4етата там наистина си разбират от работата.оказа се 4е в сервиза на ауди са ми сложили с 1.7л по-малко масло в кутията и ако съм я покарал оше малко така е щяла да изгори,а ремонта и струвал 2-3000лв.сега вси4ко е ок.

Радвам се че си доволен. Дано всичко да е наред.

Днес се обадих на три сервиза с едни и същи въпроси. Обясних, че става въпрос за смяна на масло на типтроник на Голф 2002.
Ето какви бяха отговорите.

Изображение

Къде ли е истината??

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Пет 04 май 2007 9:09

Според мен разликата идва това, че в съответния сервиз си мислят за различни скоростни кутии.

П.П. на мен Недко ми поиска близо 400лв.

Потребителски аватар
denis
Автомобил:
Двигател:

?

Мнениеот denis » Пет 04 май 2007 18:54

Ти какво караш

Потребителски аватар
denis
Автомобил:
Двигател:

?

Мнениеот denis » Съб 05 май 2007 9:25

Значи успях да уточня точно модела на моята кутия - 09А. От сервизното описание прочетох , че на този модел кутии маслото трябва да се проверява на 20 000 мили и не трябва да се сменя, а евентуално само да се долива.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 05 май 2007 10:34

Да споделя и моят скромен и скорошен опит - моята кутия е чист автоматик, а не типтроник, но все пак. По данни в Автохит на Ботев, а и от инструкцията за експлоатация, кутията ми събира 6 литра, от които се източват 5, а 1 остава в турбината. Задължително се сменят - масло, филтър, гарнитура на скоростната кутия. Консумативите взех от Автохит - 5 литра масло, филтър и гарнитура - около 260 лева, без да съм точен, че не мога да намеря в момента фактурата. След това отидох при едно момче, което работи в Юнитрейд, ама си работи и в тях - взе ми 60 лева за труд, заедно със смяната на маслото и филтрите на двигателя, т.е. горе - долу около 40 лева за труд само за скоростната кутия. Та цялата процедура излезе около 300 лева за скоростната кутия - труд и консумативи. Момчето ми каза, че е препоръчително на 50 хил. км. да се сменя, а като е на около 30-35 хил. да се провери.

Потребителски аватар
denis
Автомобил:
Двигател:

?

Мнениеот denis » Съб 05 май 2007 13:28

А знаеш ли какъв е точно модела на кутията ти?

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Съб 05 май 2007 21:13

С риск да бъда оплют ще споделя мнението си, че на сервизната документация не трябва да се вярва 100%. Как "на Запад", в Русия, или в Ориента (България) "тълкуват" техническата документация е една друга тема. Според тази документация моторното масло трябва да се сменя на 30000км (Longlife) и според същата тази документация разход от 1л/1000км масло е нормално. Това, което документацията премълчава е, че после колата трябва да се продаде на източноевропеец.

Конкретно по темата: на колите с напречен двигател се монтира съвсем различна ск. кутия (незвисимо от общото наименование "типтроник"). Производител е Jatco, а на кутиите за надлъжни двигатели производител е ZF. Отделно има разлика в обслужването в зависимост дали е "чист" автоматик или е "типтроник" - това са две различни поколения кутии.

Кутията 09А е Jatco - с режим за ръчно превключване.Събира 9л масло, като при смяна се източват 5л. предава момент до 350Nm. Тежи пълна около 100кг (срещу 125 за ZF). Дали маслото само се долива или се сменя не намерих информация => колеги обърнете се към някой реномиран сервиз. Това от мен. За повече - WWW.GOOGLE.COM :)

Потребителски аватар
denis
Автомобил:
Двигател:

?

Мнениеот denis » Нед 06 май 2007 10:07

Съгласен съм с теб, че човек не трябва да вярва на 100%. И това не се отнася само до техдокументация а и до всичко в тоя живот - подлагай всичко на съмнение.
Ето документацията която аз открих за тази кутия. Ако искаш дай ми мейл и ще ти пратя файловете.
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
kamus11
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kamus11 » Нед 06 май 2007 10:36

az imaх едно субару преди 10 години ....ако 6тете ми жъаржаите маслото ж автоматика не го смених 220000 км .....аз като го жзех бе6е на 140000..поне така пи6е6е ...:)

Потребителски аватар
denis
Автомобил:
Двигател:

a

Мнениеот denis » Вто 08 май 2007 21:11

ttony какъв е твоят коментар за документацията
може ли да има кутии на които маслото не се сменя

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”