Голф 3 1.8 90 коня 1994 - гори масло

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
poparata
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 3 1.8 90 коня 1994 - гори масло

Мнениеот poparata » Съб 08 сеп 2018 15:50

За съжаление Голфчето си замина... Един не спря да ми даде предимство и ме удари в колонката на шофьорската врата. Смачкани са врата, колонка, калник, счупено е стъклото и е мръднала основата на макферсона. Купето е разкривено и застрахователите го писаха тотална щета. Жалко, много си го харесвах...
Сега съм в процес на търсене на друга кола, даже май вече намерих, но ще пусна нова тема.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 08 сеп 2018 17:01

Колега, млад шофьор си. Ще си позволя да ти дам съвет относно предимството. Хубаво е човек да не се уповава на правото си да премине първи винаги и на всяка цена. Може отсрещният да е замислен, да зяпа другаде, да не види знака и т.н. просто отстъпваш, намаляваш и се стараеш да няма удар. После му теглиш една и толкоз. Трябва да следиш доколкото можеш намеренията на другите, за да не стават птп. Преди седмица реших да не рискувам и си отстъпих предимството на един доволно засилен навлизащ в кръговото, в което аз вече бях. И си мина пред мен на метър, даже не усети, къде е сбъркал и си профуча и продължи. Извод - като видиш, че работата може да иде на ПТП по-добре отстъпи.

Потребителски аватар
ivuchev
Автомобил: Vw polo 1 4 8v + vw sharan 1 8 T
Двигател: АКК -2000 --------АWC -2004

Мнениеот ivuchev » Нед 09 сеп 2018 15:31

stefan4o в момента жената кара листовки , има го този въпрос в теста. Как ще постъпите ако водача който трябва да ви пропусне не показва че има такива намерения . Иначе браво на съвета който му даваш, аз доста пъти съм спирал на такива даже последния път на една мотористка, мислех да я догоня да и кажа да внимава че некъде ще я смажат.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 09 сеп 2018 20:19

Аз на зелено вече намалявам,че е пълно с идиоти,а на път с предимство да не говорим.С времето човек се учи и придобива навици. Всеки в началото е бил така.Кочини бол,ние да сме живи и здрави пък другото се оправя :th_up

Mrdj90
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mrdj90 » Пон 03 мар 2025 11:44

Здравейте! Искам да попитам за пропорциите на сместа за промиване на мотора. Сдобих се с керосин (баш гориво за самолети), ацетон, терпентин и дихлоретан. Никой обаче не спомена в какво съотношение се смесват.
След издухала гарнитура в маслото попадна охладителна течност и от картера източих боза. В момента главата е в сервиз. Блокът не е демонтиран от автомобила. Къде точно трябва да изсипя тази течност, за да накисна и промия и картера с нея? Разбрах, че цилиндрите трябва да се подредят да са наполовина навътре и да ги залея, но през кои магистрали после да накисна и самия картер? Колата е 1.8. 90 коня, код ABS.

Irnik
Автомобил: Бора
Двигател: АКЛ 1999

Мнениеот Irnik » Пон 03 мар 2025 21:25

Така и така си свалил главата , защо просто не свалиш картера /измива се с пароструйка/ , буталата накисваш в пододяща консервна кутия с бензин и ги измиваш . Сменяш сегментите , биелните лагери и сглобяваш . Дихлоретана , доколкото си спомням е много силен разтворител /ако залепиш с него счупена пластмаса и после опиташ да я счупиш , се чупи на друго място /, има голяма вероятност да ти съсипе нещо по мотора .

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 03 мар 2025 23:34

Дихлоретанът е Коресилин. Повечето пластмаси не се разтварят и не се лепят с Коресилин. Аз не бих го смесвал с ацетон.
Разбира се, че е най-добре всичко да се разглоби и промие с бензин, ама без пълно разглобяване по-добре двигателят да се пази от разтворители.
Не виждам смисъл от ацетон или керосин.
Желателно е преди първото палене да повъртиш 5минути двигателя без свещи.

Mrdj90
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mrdj90 » Вто 04 мар 2025 8:01

Irnik написа:Така и така си свалил главата , защо просто не свалиш картера /измива се с пароструйка/ , буталата накисваш в пододяща консервна кутия с бензин и ги измиваш . Сменяш сегментите , биелните лагери и сглобяваш . Дихлоретана , доколкото си спомням е много силен разтворител /ако залепиш с него счупена пластмаса и после опиташ да я счупиш , се чупи на друго място /, има голяма вероятност да ти съсипе нещо по мотора .

Не смея да пипам там. Моят майстор, на когото вярвам, но се намира в друг град, ми каза да не свалям бутала и колянов вал, защото е за хора, които разбират. Доколкото разбрах, се мерят хлабини, за да се сменят лагерите. А и за целта предполагам, че трябва да сваля двигателя от купето, да го отделя от скоростната кутия, което със сигурност не е за мен. Най-много да сваля капака на картера (разбрах, че има ламарина с 2 болта от страната на скоростната кутия, която ламарина се маха и се показват последните 2 болта на капака на картера), и да изпръскам навсякъде отвътре, примерно с WD-40, и след това - с brake cleaner (препарат за почистване на спирачки).

ktamen написа:Дихлоретанът е Коресилин. Повечето пластмаси не се разтварят и не се лепят с Коресилин. Аз не бих го смесвал с ацетон.
Разбира се, че е най-добре всичко да се разглоби и промие с бензин, ама без пълно разглобяване по-добре двигателят да се пази от разтворители.
Не виждам смисъл от ацетон или керосин.
Желателно е преди първото палене да повъртиш 5минути двигателя без свещи.

Значи, в такъв случай, по-скоро ще сипя в буталата керосин и терпентин. Щом ме съветвате да не добавям ацетон и дихлоретан..., а и без това нямам рецепта за пропорциите.
По принцип ми се ще да сменя сегменти, но не се чувствам достатъчно подготвен за тази част и мен притеснява. Нямам канал. Вдигнал съм колата само отпред на 20 см от земята на едни платформи и лазя под нея. Поне цедката за маслото мога да накисна в ацетон - така ме посъветваха. Вие на какво мнение сте за ацетона и цедката на маслото?

Irnik
Автомобил: Бора
Двигател: АКЛ 1999

Мнениеот Irnik » Вто 04 мар 2025 9:50

Не се сваля двигателя нито коляновия вал /това се прави при основен р-т/ .Просто сваляш картера и сваляш буталата заедно с биелите . Лагери и сегменти купуваш стандартен размер и сменяш , но щом не си се занимавал , по-добре не пипай . За Рено продаваха преди години сегменти "Нормал +" , за коли на по 100-200 хк . За VW за съжаление такива няма . Преди доста години лично съм лепил пластмаса с такова в-во , може и да е било трихлоретан , забравил съм вече .

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 04 мар 2025 15:41

Даже маслото да е омешано с вода, пак запазва някакви мазителни свойства. Употребата на разтворители, без пълно разглобяване, може да изчисти маслото от някое критично местенце и не е сигурно дали новото масло ще се добере до там преди да задере метал с метал.
Така че за мен изборът е или пълно разглобяване и промиване и смазване на чарковете при сглобяването или просто наливане на ново масло. Малкото останала вода не ми се струва голям проблем.
Когато моя голф издуха гарнитура свалих само главата, нова гарнитура и после си го карах още няколко години преди да замине на Вторични с отличен двигател и ръждясало купе.
PS Плексигасът се лепи отлично с коресилин.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”