vaskoto1 написа:темата е мнооого дъвкана. много съм си пилил нервите да обяснявам че няма на света лагер произведен който да работи с луфт ама
при лагерите има хлабина с която заводски се произвеждат (и то само определени видове лагери) и тя се измерва в микрони-дори не в милиметри. [b
]вие спрягате видим луфт-които се измерва в метри...[/b]
там работата е тънка и не е точно за всеки. има няква описана процедура по книжките но тя не е най правилната що се касае до добруването на лагера...
трябва да има свободно движение без луфт.
ако някой иска да разбере каква е моята технология за стягане-да поразрови-бях я описвал подробно някъде...
Не можах да те разбера.....каква е разликата между луфт(на немски означава въздух,пространство) и по-правилната българска дума хлабина......на мен два пъти ми правиха лагери без т.н. хлабина и за 1000 км заминаха...в руския сайт на VW е описана процедурата с плъзгащата се шайба.......с този метод се е съгласил и колегата чиято статия ти също си посочил като порефктна...при този метод няма "луфт" измерен в метри,а
едва доловимо (някой дори може и да не го усети)мърдане на колелето и то с монтирана гума....другият начин е динамометричния ключ...ноооооо бати Германец никъде не дава точния момент на стягане....фирмена тайна.
А в тази перфектна статия за лагерите има една много,ама много важна графика за износването на лагери при хлабавост и пренатягане....в зоната макар и на незначително пренатягане графиката на износването хвъчи стремоглаво надолу....доката в зоната на хлабините тя много плавно се спуска.....извод :Пренатягането макар и
минимално е
фатално.Хлабните макар и
по-големи са по-добре поносими за лагерите....така
малките хлабини практически не пречат
другото е динамометрия по точно зададени стойности....ако някой ги знае да ги каже ....аз не можах да ги открия......
и накрая предлагам на колегата за опит да "обере луфта" да кара 20 км със 100-120 км , да пипне главините отзад(защитната капачка) ... и да пише дали греят....и дали не изхвърлят греста.....