tisho_psg написа: Това просто показва, че нямаш достатъчно опит и знания за да знаеш как да получиш максималното от колата си според нуждите си

Нищо лошо, никой не се е родил научен.
Веднага може и да се съглася с теб щом ми обясниш какво значи "максималното от колата си според нуждите си"
Опит имам вероятно повече от теб,а за знанията да не са открили Висше Учебно заведение в което се учи как се извлича максималното от бензинов двигател според конкретните нужди на потребителя?
Значи да можеш да летиш като хората когато поискаш и да пестиш като хората без това да става за сметка на комфорта и удоволствието, когато е нужно. За да извлечеш максималното от която и да е техника, трябва първо да я познаваш. Както казах и мисля ще се съгласиш - шофирането не е само натискане на 3 педала. Зад тях се крие теория и знания, ако искаш да го правиш
оптимално!
Не - има курсове за това междудругото (за непрофесионалисти, т.е. потребители както ги наричаш - например спортно шофиране, шофиране в охранителната дейност и т.н. - всичките включват в себе си познаването на двигателя). Иначе има висше по машиностроене, машинно инженерство, авио инженерство, автомобилна техника, мехатроника и куп други в които се учат и едните и другите двигатели с особеностите, предимствата и недостатъците им
Иначе за това последното си прав

...но,нуждите и уменията по никакъв начин не променят предимствата на единия вид двигател спрямо другия

Не разбира се. Но ти помагат да си осъзнаеш, преди да заковеш, че единия е по-добър

Дадох ти добър пример с фотоапаратите

Само защото не знаеш как да снимаш с огледално рефлексен, не значи, че джобния е "по-добър", щото има face-recognition

Просто е много по-прост и това му е едно от предимствата. Аналогично според мен е и с двата двигателя.
Водих такава дискусия с мой колега седейки в Ауди А4 2010 2.0 - беше безкрайно разочарован, не дърпало, не вървяло, едва изпреварвал. Седнах и му показах, че при бензин скоростите не се сменят на 2000 оборота като при дизел, щото скоро след това забива муцуна. Разказах му каквото знам, без да твърдя че съм специалист....три дни по-късно каза, че май има нова любима кола, и ще продава дизела си