Може ли да се кара без течност в охладителната система?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Чет 08 яну 2009 23:39

Колега joker, охладителната течност така и така ще изтече, защо трябва да налива антифриз...водата ще му свърши работа за случая, иначе само антифриз, то е ясно.

Потребителски аватар
pesho_sl
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: AGR 1998

Мнениеот pesho_sl » Пет 09 яну 2009 0:52

emohrisstov написа:Колеги вие май нещо не сте ме разбрали. Колата ще я карам в сервиза утре сутринта, какви вечери, какви замръзвания, на мен ми е пределно ясно, че водата ще замръзне.
Значи карам я, оправят я, сипват антифриз и съм готов. Къде съм написал, че ще я оставям в сервиза да стои през нощта?

Някой друг беше го писал това с "нощувката"! А сервиза щом е на не повече от километър, не му мисли - запали я и я закарай нищо няма да и стане, времето е студено!!! едва ли ще прегрее за такова малко разстояние!!! :wink:

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пет 09 яну 2009 6:51

ще си счупиш мотора за 5 лв и 1 км.
вземи 2 шишета антифриз на -60 от ония железарския които е по 3 лв 1 литър.
разреди го с 3 литра вода и спокойно си отиди до сервиза...
на мен ми е замръзвал антифриза...ставал е на скрежина.
за моя радост никакви поражения освен че нямах парно докато не загря на пълно колата.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 09 яну 2009 8:49

Smoke написа:ще на мен ми е замръзвал антифриза...ставал е на скрежина.
за моя радост никакви поражения освен че нямах парно докато не загря на пълно колата.
Няма как да имаш поражения. За разлика от водата, антифриза не се разширява при замръзване.

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пет 09 яну 2009 10:57

Каквото иска да сипе колегата, но без течност - НЕ! Това че е студено няма никакво значение(минимално е). Триенето повишава страшно бързо температурата, а като няма течност, която да я отвежда, независимо колко градуса са навън, може да замине двигателя и за 1 км. Не рискувай!

Потребителски аватар
libris
Автомобил:
Двигател:

колега

Мнениеот libris » Пет 09 яну 2009 11:57

прав е колегата защото колата на различни места по двигателя различно загрява , и водата разнася топлината на всякаде даже си вземи една 5 литрова туба с вода с себеси ! а антифриза пак го вземи за маистора!

Потребителски аватар
mmdim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmdim » Пет 09 яну 2009 12:10

Аз на твое място не бих поел такъв риск. Ако ще и 100 човека да ми кажат, че мога да я карам 1 км. без течност. Късал ми се е маркуч в движение и съм виждал как стрелката за секунди отива в червената зона. Може и 500 м. да ти блокират двигателя, не си прави експерименти, които могат да ти струват целия автомобил...
То нали ние все от гяволъка си патим. Не вярвай на разни теории а на практиката. А на колегата, дето една седмица е карал колата без НИКАКВА охладителна течност...Ами нека си източи ЦЯЛАТА охладителна течност и да покара. Няма да има и 5 минути, повярвай ми.

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Пет 09 яну 2009 16:12

Колеги благодаря на всички за отговорите. Всичко е ОК, оправих нещата.
Сутринта изчистих колата от снега, сипах имах някакъв антифриз останал и сипах и вода. Разбира се отдолу започна да си църцори веднага. Направи ми обаче впечатление, че събра вода някъде около 1-2 литра, което ме наведе на мисълта, че не е изтекла цялата течност. Запалих, около минута да развърти маслото и тръгнах. Бях в сервиза след 5 минути, няма и толкова (той е много близо).
Оказа се, че ония педал, "майстора" :!:, като ми е сменял термостата, не е сложил хубаво капачката и от там тече. Направиха го хората, сипаха нов антифриз, червен, 3л. концентрат и после водица, и така.
Равносметката, 50 лв. назад, заради грешката на ония. Не исках да се връщам там, защото трябваше да се разправям а и нямаше гаранция, че нямаше пак да осере нещата. Но така е в нашата мила родина, некадърници ужасно много. Хора на които може да се разчита и са способни да си вършат съвестно работата, страшно малко... :roll:

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Пет 09 яну 2009 16:46

ще загрее, аз преди така тръгнах и не видях че ми е изтекло всичко от водната помпа, след 2км светна червената лампа на таблото, а на вън беше минусови температури.
Колега сипи си вода преди да тръгнеш и за всеки случай земи и една туба.

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Пет 09 яну 2009 16:59

Zoran написа:ще загрее, аз преди така тръгнах и не видях че ми е изтекло всичко от водната помпа, след 2км светна червената лампа на таблото, а на вън беше минусови температури.
Колега сипи си вода преди да тръгнеш и за всеки случай земи и една туба.

Колега прочети поста над твоя :wink:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”