:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Golf 4 variant 1.9 TDI -Максимално допустим пробег за масло

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Passat&Espace
Автомобил:
Двигател:

Re: Максимално допустим пробег за масло

Мнениеот Passat&Espace » Нед 08 яну 2012 18:41

melizanda написа:
tdi fen написа:зависи от маслото но до 15000 хил не е проблем

Маслото е 10/40 petro canada. Това хубаво масло ли е?

Честно казано това е най хубавото масло с което съм карал. В Youtube има тестове правени от руснаци при -30 градуса на различни масла. Petro-canada мачка наред.

Потребителски аватар
kn9453
Автомобил:
Двигател: AHF 99

Re: Golf 4 variant 1.9 TDI -Максимално допустим пробег за масло

Мнениеот kn9453 » Нед 08 яну 2012 20:37

Като чета тази тема си задавам следния въпрос:
как така в Италия "производителя" не препоръчва смяна на масло на Х км. пробег,а в БГ всички знаят какво препоръчва производителя?
Виждал съм няколко "талянки" на които маслото е станало на СМОЛА и не може да изтече от картера трябва да "ръчкаш" в пробката за да го източиш.И момента тези коли се движат и са в иделно здраве според нашите (БГ) представи за "нови" коли!
Според мен тук при нас цените на маслата и услугите са доста евтини и ние се надпреварваме колко по-рано да ги сменим!
И още нещо изкам да напиша на тези дето "познават" препоръките на "производителя"-
Защо като сте толкоз изрядни "потребители" на производителя не тичате да си сменявате маслото при оторизирания представител на марката,а всеки тича до най-близкия гараж и купува от там?

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 09 яну 2012 8:10

kn9453 написа:Като чета тази тема си задавам следния въпрос:
как така в Италия "производителя" не препоръчва смяна на масло на Х км. пробег,а в БГ всички знаят какво препоръчва производителя?
Виждал съм няколко "талянки" на които маслото е станало на СМОЛА и не може да изтече от картера трябва да "ръчкаш" в пробката за да го източиш.И момента тези коли се движат и са в иделно здраве според нашите (БГ) представи за "нови" коли!
Според мен тук при нас цените на маслата и услугите са доста евтини и ние се надпреварваме колко по-рано да ги сменим!
И още нещо изкам да напиша на тези дето "познават" препоръките на "производителя"-
Защо като сте толкоз изрядни "потребители" на производителя не тичате да си сменявате маслото при оторизирания представител на марката,а всеки тича до най-близкия гараж и купува от там?

:063: :063: :063:
Ъъъ....как така производителя не препоръчва смяна на масло в Италия?!? :shock
Или аз нещо се бъркам,или теб някой те е объркал много сериозно :applause:
Разбирам,че искаш да не даваш пари за масло.Не го сменяй,явно имаш примери за подражание от Италия mhihi .Само ще ти запомня профила за да знам,че твоя кола не е хубаво да се купува-нема да се справя с основен ремонт на двигателя.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пон 09 яну 2012 10:17

agent_kowalski написа:А браво,ама питай доктора и ще ти каже че повече от едно не е хубаво,ама докато ти стане нещо от това може да минат и 30 години ;) И пак не е сигурно.
Иначе няма да пиша повече по тази тема,каквото исках да кажа го казах,всеки да си прави извода.Казах какво карам и какво сменям и че за сега нямам проблеми.Като напиша примерно минах с тоя двигател толкова километра след ремонт сменяйки маслото на 20 хиляди и някой колега напише примерно че и той след ремонт е минал някакви километри повече от мен ,но сменяйки маслото на 10 примерно пак ще говорим.Дадох и пример с пасат с тди двигател,който му се чудя как се движи изобщо,но факт движи се и няма признаци да умира.Факт.Не разбирам повече от тия от vw,но живота ме е научил на едно-който каквото и да ти говори знай че ти говори за пари :) Сети се сега какво има общо това с маслото и кое как е.Няма да отклонявам повече темата наитина,колегата с голфа,който пита за маслото мисля че получи повече мнения и гледни точки отколкото е очаквал, и ще си прецени за себе си как да постъпи :) Упспешен ден на всички :050:

Колега ти като караш кола за 500 лв може да сменяш маслото и на 200 000км или изобщо да не сменяш,но ще те питам ако си купиш кола за 10-15 000лв пак ли ще е така със смяната на масло?Стига с тези прости сметки за 30 лв на 3 месеца.Смяната на масло ти е 30лв и не ти се дават това е по малко от 0,30 лв на ден на твоето каране.Това за мен не е немърливост а Скаперничество заедно с твоя приятел който сменя масло на 50-60 000км.Не давай такива съвети на колеги ,които си нямат и представа какво трябва да правят с колите си.Тези мнения за скаперничетво си ги пазете за вас и не ги предлагайте за тези които не знаят какво да правят .като си купие по-скъпа кола и сненяш пак маслото на 20-30000км ще те попитам дали е така или ще сменяш на време ,защото си дал пари които си спестявал"Х" време и нямаш намерение да ги хвърлиш в моргата,а сега на голфа ти за 500лв изобщо да не го смениш не си на загуба защото и да блокира за скрап дават 300-350 и не си изобщо на загуба.

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Пон 09 яну 2012 13:23

Айде да се "похваля" каква идиотщина става когато си правиш експерименти точно с маслото!
Сменях повдигачи и на косъм отървах разпределителния вал (още 1000 км и щях да търся друг) Добре,че я отворихме навреме.
И това не е по моя вина, а по вина на некадърници!!!
предния маестро с който се разделихме слагал на помпа-дюзата 10Х40, а не 5Х40 (нямало проблеми - е нямаше но се създадоха), нямало проблеми и да карам по 15000 , ама явно има. Щото повдигачите(хиравлични) бяха отгоре така все едно съм ги блъскал с чук на вала едната гърбица беше леко ошлайфана, добре че беше малко и циментацията не беше заминала ,че я оправиха хората.

На мен ремонта ми излезе само части 40лева Х 8 повдигача = 320 + поправката на вала 80 = 400 лева само тези части, не смятам труд гарнитури и ремонта на дюзи и седмица и половина без кола...
Дали спестих от масло а? спестих дръжки!

Айде сменяйте си маслата на 50 000.

Потребителски аватар
kn9453
Автомобил:
Двигател: AHF 99

Мнениеот kn9453 » Пон 09 яну 2012 13:25

tisho_psg написа:
kn9453 написа:Като чета тази тема си задавам следния въпрос:

:063: :063: :063:
Ъъъ....как така производителя не препоръчва смяна на масло в Италия?!? :shock
Или аз нещо се бъркам,или теб някой те е объркал много сериозно :applause:
Разбирам,че искаш да не даваш пари за масло.Не го сменяй,явно имаш примери за подражание от Италия mhihi .Само ще ти запомня профила за да знам,че твоя кола не е хубаво да се купува-нема да се справя с основен ремонт на двигателя.

Въпроса ми за "Италия" е риторичен колега!
Да поясня,В Италия сред гаранционния пробег на 80% от колите собствениците вече не следят за пробега на маслото а чакат да "светне лампата"

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Пон 09 яну 2012 13:50

@red.devilll 1500лв ми е колата по моя преценка,но това няма значение.По принцип си прав,но има едно "но".Значи аз колата може да е стара и евтина,но си я подържам понеже искам да разчитам на нея.Колата си работи перфектно,не пестя от гуми,от спирачки,от окачване,от разни други неща,които може да са опасни за мен,или да ме оставят на пътя.Иначе че не скрап ще е еднаква цената си прав.Сега има един друг момент както казах за бая километри не съм усетил смущения в двигателя.Понеже коалта съм я взел след основен ремонт,знам кой го е правил и много неща са сменение,та ако сменям малсото на 10 хиляди колко ли повече ще изкара :) Никой не знае защото трябва да се пробват две еднакви коли от чисто нови да се карат едната така,а другата така и след Х километра да се отвори двигателя и да се гледа.Нещо като Dauertesta на аутобилд.Който не го е правил това не може да твърди че при смяна на 20хиляди,а не на 10 ще се скапе двигателя.При мен за 150к не е мръднал,нито трака,нито харчи повече масло отколкото трябва.Като го сменя наливам до макс,вече към 20к след това е на средата.Според мен това е нормално.Имам леко сълзене от една гарнитура,но не ми се занимава сега с нея.Това е отделно нали.Щом за 150 хиляди няма видими поражения по двигателя какъв е проблема?Това е горе долу 1/3 от живота на бензинов двигател от този вид.Моя приятел с пасата го остави,той си е мърляч,не казвам да се прави така,но факт колата му работи без ядове.
Иначе ако си взема кола по-нова пак какъв и е проблема?Ако няма нещо турбини работи,които са много скъпи за ремонт каквот толкова.Ремонта там няма да ми е по-скъп от сега.Още повече че до сега не съм се докарал до ремонт :D Айде може да е 16v там повече работа по клапани по валове,ама нека я купя да видя какво е положението па ще преценя.Не че съм скъперник просто съм на принципа ,нещо което отива "в канала" не трябва толкова да му се гледа на сериозно.В смисъл няма опасност за нечий живот то това масло,и на 10к да го сменя и на 20 еднакво на вид изтича от двигателя и отива там където отива.Същото е и с карането на газ.Скапвало това и онова..глупости...и да имам пари за бензин пак бих карал на газ,все излиза през гърнето,за какво да давам повече пари за същото.Не съм състезател,предвижвам се и си върша работата и това е.
Идеята беше колегата с голфа да не се шашка да си кара,като може ще смени маслото и така.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 09 яну 2012 13:53

kn9453 написа:Да поясня,В Италия сред гаранционния пробег на 80% от колите собствениците вече не следят за пробега на маслото а чакат да "светне лампата"

Ти явно им водиш няква статистика?Много странна логика - да се учим от лошия пример :не:
По темата маслото няма как до 10 000 км. да е тип топ и после на 10 001 км. вече за нищо да не става :lol: Освен това значение има времето(аз сипвам 5W40 което е за поне 15к километра ,но просто ми се налага да го сменя малко преди това защото вече е станало на една година) и самия маслен филтър(той даже е по важен).Гледал съм една доста сериозна статия в която беше обяснено и защо не трябва да сменяме преждевременно - износва се мотора повече - така че и другата краиност не е добра.Най-важното обаче според мен е да се кара с читаво и правилно(MartoVN е писал иначе какво става) масло ,а не дали ще сменяш на 9300 или 11 200 км.В тоя мсисъл марки като petro canada :lol: просто не знам какъв болен мозък трябва да си да си купиш такова масло за да спестиш 10 лева :beat_butt2 .

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 09 яну 2012 14:33

ebemti66 написа:Както чукне 10 000, гасиш и звъниш на пътна помощ. :lol:

Колега щом си непукист за какъв дядов си чеп драскаш из форума глупости????Всъщност то като се види какъв ти е ника човек си прави изводите....за да разберем,че не ти пука за колата ти....ама на повечето от нас ни пука-макар,че колите ни са на по 18 г!Просто ни доставя удоволствие да си поддържаме колите добре без значение какво е правил предишния собственик с тях!

Последна промяна от joker на Пон 09 яну 2012 21:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пон 09 яну 2012 14:36

red.devilll написа:Стига с тези прости сметки за 30 лв на 3 месеца.Смяната на масло ти е 30лв и не ти се дават това е по малко от 0,30 лв на ден на твоето каране.Това за мен не е немърливост а Скъперничество заедно с твоя приятел който сменя масло на 50-60 000км.Не давай такива съвети на колеги ,които си нямат и представа какво трябва да правят с колите си.

Колега, може ли да ми кажеш свястна и доказала се марка масло поне 3,5 литра + маслен филтър за цена на 30 лева, че ми стана интересно? Аз си карам с една хубава за мен марка, по над 16 лева литъра и като се сложи хубав маслен филтър 10-15 лева в калкулацията, вече не помня точно, по-различни сметки излизат :gruebel . Виж сега, ти ако го сменяш тези двете неща за 30 лева и аз не бих карал над 10К, знам ли... а кой бил скъперник, кой не си е негова работа, респективно негова кола и решение :да: Не защитавам да се кара по 15К километра с едно масло, но не мисля, че 5-600 километра отгоре са проблем, поне аз така си разсъждавам.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 09 яну 2012 14:42

Колегата е имал рпедвид 20-30 лева разлика ,а не че сичко излиза 30 лева.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пон 09 яну 2012 14:47

Ако е така, аз съм разбрал грешно и ме извинете... :beer

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 09 яну 2012 16:37

мой познат сменя масло на 30 хил като до тях долива 1л-1.5л засега мотора още се работи аз не съм привърженик на "удължения интервал" досега се случва така че на около 8000 хил но пак казвам зависи от маслото

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пон 09 яну 2012 20:53

Ебати,четейки тази тема се чувстват като в селска кръчма в която полуграмотни типове ми обясняват,че не било редно да се сменя маслото на време,а хитрото е да не го сменяме дори... :censored:
Сега остава някой от "професорите" да каже,че няма лошо да се пише с правописни грешки,да си бъркаме в г.зъ докато избираме хляб в супермаркета или нещо друго гениално,което ние не знаем :screwy

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 09 яну 2012 21:04

Още 10 000км но ще трябва да долеш към 1литър

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”