Странен проблем с климатика на голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Странен проблем с климатика на голф 3

Мнениеот parno » Сря 25 юли 2012 8:33

ами климатика бачка супер , но още съм много нов с екстрата - а и да се намирам на работа си търся проблеми mhihi
успокояващо мнение даваш
все пак като намеря време ще ида да видим часовниците какво показват :D
пп. ако си запознат с 3та степен на перките и кога и как се включват може да споделиш - примерно при каква температура тръгва тя,кога изключва компресора

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Сря 25 юли 2012 9:31

При фв, като и при доста други модели, има темродатчик (ключ на антифриза), при сработването на който се изключва компресора. Към 105-6 градуса е някъде. Идеята е че, мотора почва сериозно да загрява и освен че му се квлючват максималните обороти на перките, се освобождава от термично от нещо което по принцип го товари- а именно климатика.

Иначе трета степен на какви градуси тръгва, ще те излъжа. При двустепенните втора тръгва при 98-103градуса и се изключва при 95-93 нещо такова по спомен е. Говоря за Т на охлаждащата течност.

Голф 3 има досаттъчно добро охлаждане, както на мотора, така и на кондензатора, така че да не те притеснява нищо по отношение на охлаждането. Разбира се трябва да се следят, и най-вече правилно да се разчитат работните параметри на системата, ако има аномалии в работата да се търси причината за възникването им и отсраняването и естествено. Но това вече е грижа на този който поема ангажимента да облсужва и сервизира колата....

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Сря 25 юли 2012 9:35

Всъщност идеята да се пуснат перките на 2 ра степен когато колата точно е седяла е следната: Тъй като температурата в купето в момента на палене е вертоятно висока, а климатичните системи нямат МВ и ресивери, всичкия фреон е изравнен в системата, изпарен ;) ( е до равновесите разбирасе)...та... когато запалиш компресора смуче пари с високо налягане, вентилатора вътре в купето ( ако е климатроник и т.н ) започва отчаяно да блъска с пълна сила което повишава изпарението до възможно за текущата температура висока стойност... тези пари предполагат един изключитено висок за момента дебит ;) на копресора и повишават налягането кондензатора отпред - който пък не се обдухва от движението на автомобила.. резултата е повишено налягане в кондензатора и опит от пресостата да го намали с пускане на още тяга на перките отвън...
в лучая има 2 сценария:
1 - ако клолата остане да работи на място и околната температура е що годе прилична, купето започва да се охлажда , изпарението намалява, дебита на парите намалява, кондензацията се оправя и пресостата гаси една степен надолу
2 ако тръгнеш, обветрянето на кондензатора се оправя, купето се охлажда.... и всичко отгоре паааак и вентилатора отпред пак се изключва на ниска степен....
с 2 думи нормално е, що се отнася за кондензатора... :drunk
аз го наричам бавно ТРВ
facepalm

Последна промяна от juve на Нед 29 юли 2012 8:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Сря 25 юли 2012 10:05

Колите ИМАТ ресивери, за ресивер го играе филтър-дехидратора. Много малка част от обема на филтъра е зает от изсушителния елемент и фитриращия, останалото е празно. При системите с ТРВ няма необходимост от толкова голям обем, докато при системите с капилярна тръбичка ресивера/отделител на течност/филтър дехдратор е много голям. Ясно е защо на човек занимаващи се с хладилни и климатични истории.

По случая на колегата причината е точно тази която съм посочил- неизравняване през трв-то, аз го наричам бавно ТРВ

Такава кола след гасене по 30-40 мин и дори и доста повече държи много голяма разлика, примерно ниско 5бара, високо 13 бара. При включване на компресора, + упоменатите от мен условия, втора степен тръгва почти моментално.
въпреки всичко такава кола си работи абсолютно нормално, което е най-важното.

Нещо обаче по поставените въпроси почнах да обяснявам много тънкости на занаята. Автоклиматиците имат много особености спрямо хладилниците, макар че като идея са едно и също. Нещо, което ми е отнело време и труд да го разбера, почвам да го давам на готово на хора дето не мисля че го заслужават.

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Сря 25 юли 2012 21:06

гледам темата живна,че да питам и аз:с голф кънтри съм.сложих му климатик,като използвах вентилатор от пасат-електрически+вентилатор задвижван с ремък.проблема е ,че в движение със скорост от 50км/ч или по-висока климатика си работи добре,но на място чуствително се вдига температурата на духалките.достатъчен ли е дебита на тези вентилатори,или да минавам на два електрически?

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Сря 25 юли 2012 21:28

Това ще си го покаже измерване на налягането- дали има недостатъчно охлаждане.
зависи дали правилно е заредена системата, избора на кондензатор и компресор други фсктори... Но ако компресора е малък, особено се усеща липсата на студова мощ при ниски обороти. Ако задържиш на 2000 оборота на място, нещата не се ли променят?

Потребителски аватар
boro7777777
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEA

Мнениеот boro7777777 » Сря 25 юли 2012 21:43

poni написа:гледам темата живна,че да питам и аз:с голф кънтри съм.сложих му климатик,като използвах вентилатор от пасат-електрически+вентилатор задвижван с ремък.проблема е ,че в движение със скорост от 50км/ч или по-висока климатика си работи добре,но на място чуствително се вдига температурата на духалките.достатъчен ли е дебита на тези вентилатори,или да минавам на два електрически?

Като пускаш климатика,настройваш ли го да върти въздуха само в купето?Въобще като си слагал климатик,тази опция дето ти казах има ли я?
И аз имах като твоя проблем,но при мене се беше извадил водача,който затваря външния въздух и климатикът постоянно трябваше да изтудява горещя въздух.Аз иначе си цъках копчето и си мислех,че работи mhihi .След като го направих,духа по-студено и доста по-силно. mhihi

Потребителски аватар
poni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот poni » Сря 25 юли 2012 21:52

pe6kata написа:Това ще си го покаже измерване на налягането- дали има недостатъчно охлаждане.
зависи дали правилно е заредена системата, избора на кондензатор и компресор други фсктори... Но ако компресора е малък, особено се усеща липсата на студова мощ при ниски обороти. Ако задържиш на 2000 оборота на място, нещата не се ли променят?

на място с 2000 оборота при вътрешна циркулация ги докарва около 10-11 градуса.ако дърпа въздух отвън отива на 15-16.как се определя колко фреон трябва са има в системата?спрямо наляганията ли?
забравих да добавя,че климатика е италиански-"Аура",или поне така пише на кутията на кондензатора.сложихме му 700гр.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Вто 31 юли 2012 9:55

зареждането на система, за която няма данни, или е "събери чарк" е много тънка работа, говорим да се зареди правилно. Отделно че понякога и коли, зареждани по заводски данни искат леко лавиране с количеството фреон, за да стане както трябва работата. Извършва се на база наляганията и произвеждания студ най-общо. Има симптоми при презареждане, както и при недозареждане. Тогава си проличава и дали компонентите са подбрани правилно- кондензатор с необходимото му обдухване... Може да има неизравности- като компресор, трв, подпушвания...

Въобще една климатична система има няколко елемента, а може даима толкова много проблеми и аномалии в работата, че...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”