pb.7171.xt написа:joker написа:pb.7171.xt написа:да питам и аз нещо по темата, значи на моя Голф / 1800, 90к. / също сутрин на студено чукат по скоро е нещо като цакане, след някъде около 3-4 мин. спират и няма проблем после, въпроса ми е карам с минерално масло на Q8 щото колата е 89 г.т.е. е 18 годишна и по показния на к-а е на 238 х. , та ако примерно сложа полусинтетика дали пак ще има цакане на повдигачите
Не знам дали ще спарт да чукат ама ако продължаваш да караш с минерално масло ,а не препоръчанато от производителя 10W40 ще ти чукне някое ремонтче.......Ау ей сега ще ревнат някои колеги...но само цитирам изискванията на фирмата....и стига с тези бабини деветини ,че на старите двигатели се слага дебело масло????!!!!!!
колега ти ме хвърли в тъча, лично аз знам и съм чувал от монтьори , че на стари двигатели над 200 х. км. се слага минерално масло, полусинтетиката няма ли да я гори, с минерелното нямам проблеми като горене на масло.
Ами каква е ролята на маслото????Да си седи там и да не го гори двигателя или да извършва смазочни функции адекватни на спецификата на двигателната конструкция????Дали ще гори малко повече или малко по-малко едва ли е от такона финасово значение като ускореното износване на двигателя при работа с неподходящо масло....Излиза ,че на триците сме скъпи пък на брашното евтини...
А пък ако ДВГ гори повечко масълце едва ли с минерално масло или дори с някакава присъдка ще решиш проблема....
Стига с тези теории разработени в стил "социалистическия реализъм".
Питай някой руснак какво масло слага и ще ти отговори.."Все равно..жыр там какая то....просто мазать надо!-сиреч абе да има там нещо мазно!!!
А ти си слушай "майсторите"....аз слушам техническото ръководство по експлоатация на колата ми.
В интерес на истината първоначално преди още да се запозная напълно с техническите изисквания към консумативи в ДВГ имах Мобил 15W40.....карах го около 1500 км....понеже беше късна есен в началото се побърках като чух сутринта как изтрещяваха повдигачите....След смяната с подходящото 10w40 повдигачите ми се чуват само при температури под минус 5 и за 1-2 сек(но само когато колата е престояла повеч от 24 часа)Тази зима във Варна почти нямаше такива температури и аз нито един път не си чух повдигачите...
Това са фактите какато казва едни колега от форума.Всеки само си решава.Мен за масло пари не ми се свидят(дори на следващата смяна ще сложа Кастрол-Магнатек ,което е с 30 лв по-скъпо(за 5 л) от Лике -Моли с което карам сега)