Здравейте колеги, знам че темата е стара, ама не намерих по-нова, а имам сериозна нужда от съвет и помощ. Не ми работи индиркаторът за бензин в резервоара, двама добри майстори се хванаха за главите вече с него и все още не мога да намеря какъв е проблема. Ще съм благодарен за всеки съвет и насока.
Ето подробностите:
Голф 3, 1997 година, двигател 1,8, 75 коня
Бензинов двигател. Имам и газово, но предпочитам на бензин да карам, а без индикатор е голяма брада, щото като тръгнеш на дълъг път е добре да знаеш колко ти остава в резервоара да не закъсаш по средата на нищото.
Карах един ден по много неравен път. Споменавам го, защото предположих че може от друсането нещо да се е разкачило, разместило и т.н. Преди да тръгна сипвах бензин и индикатора работеше. На следващия ден като седнах в колата, видях че не работи.
Отидох при приятел, при който обикновено се и оправям колата - човека е много в час с двигатели, запалване, съединители, ходова част, но и други ядове оправя.
Всички уреди по траблото ми работят коректно, без индикатора, затова той предположи че проблема е в датчика за ниво в резервоара. Откачи куплунга и пробва да дава накъсо съответни жици за да се види дали стрелката ще скочи. Не скочи. Тогава ме прати при друг майстор, който е много в час с електроники и електрическата система. Човека нямаше достъп до датчика - за дас стигне до него се сваля газовата бутилка - първоя майстор я махна, но после я върна, а втория не смее да пипа там. Затова оголи жиците идващи от датчика на друго място, даде ги накъсо и стрелката скочи. Извод - значи проблема е около самия датчик или куплунга.
И тук започва интересното - върнах се при първия майстор. Той пробва отново куплунга за датчика - нищо. Пробва да окъси жиците там където втория ги беше заголил...и пак нищо, макар че предния ден стрелката мръдна. Върнах се пак при втория майстор - и той установи че стрелката вече не мърда, макар че предния ден беше мръднала (видях я лично). Какво следва - проследяване на всички жици и извода че все пак проблемът е в таблото. Намерихме друго табло, работещо. И пак всички уреди по него работят, само индикатора на бачка. Намерихе и работеща сонда (датчика за нивото) - вързахме я на мястото на другата, но без да я потапяме, мърдахме я...и пак нищо. Какво излиза - имаме работещо табло. Имаме работеща сонда, кабелите са проследени и са изправни. И въпреки това системата не бачка.
Не знам вече какво да мисля. Четох наоколо за проблем със стабилизатора. Този стабилизатор на самото табло ли се намира или някъде другаде в колата? Защото ако е на самото табло няма логика и двете табла да не бачкат, пък и всъщност на таблата всичко им работи, само бензиновия индикатор не, тоест едва ли има проблем със захранването. Мислвхме си че проблема може да е в самата букса която се пъха отзад в таблото Човека запои жица директно прескачйки буксата...пак не работи...не знам вече.
Аз също се занимавам с електроника, макар и не автомобилна, така че ако ми обясните някакви технически неща, сигурно ще ги разбера.
Мерси!
индикатор за бензина
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”