:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

ремонт на ел.стъкло

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Bordiur
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bordiur » Чет 24 юли 2008 15:00

cvetelingeorgiev написа:така така снимките са чудесни но аз неуспях да немера проблема за моя ел. джам (десен) проверих кабели, проверих всичко и си е наред. Проблема остава на дневен ред ел. стъклото явно е с характер. Помагайте

Самото моторче, което задвижва механизма. Възможно ли е да е там проблема?

Потребителски аватар
cvetelingeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cvetelingeorgiev » Чет 24 юли 2008 17:00

да предполагам че може и да е там, но страното е че 10 пъти може да свалиш стъклото и 10 пъти да го вдигнеш без проблем, а някой път нито надолу, нито нагоре. Характер, ако се казваше голфретата "Кристин" щеше да има некво обяснение, но все си мисля, а и продължавам че тва моторче или бач или не.

Потребителски аватар
Bordiur
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bordiur » Чет 24 юли 2008 19:54

cvetelingeorgiev написа:да предполагам че може и да е там, но страното е че 10 пъти може да свалиш стъклото и 10 пъти да го вдигнеш без проблем, а някой път нито надолу, нито нагоре. Характер, ако се казваше голфретата "Кристин" щеше да има некво обяснение, но все си мисля, а и продължавам че тва моторче или бач или не.

Сигурен ли си че копчето ти дава хубав контакт?

Потребителски аватар
cvetelingeorgiev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cvetelingeorgiev » Пет 25 юли 2008 10:46

почти убеден, вероятността и двете да откажет е доста малка нали

Потребителски аватар
Bordiur
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bordiur » Пет 25 юли 2008 11:02

cvetelingeorgiev написа:почти убеден, вероятността и двете да откажет е доста малка нали

Най - вероятно :) ;)

Потребителски аватар
Bordiur
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bordiur » Пет 25 юли 2008 11:07

Моторчето за задните елстъкла дали е същото, като за предните?

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Пет 25 юли 2008 11:33

-

Последна промяна от jims на Пон 16 юни 2025 11:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 28 юли 2008 10:05

jims написа:
Bordiur написа:Моторчето за задните елстъкла дали е същото, като за предните?

Не са. Отзад моторчето няма модул за автоматично вдигане и сваляне.

не са еднакви, видимо нямат разлика, ноо
аз така взех задното уж за по-запазено и се мъчаа и неще чак след 1 месец пак ги разменям :shock работи, каде бил ключа от бараката :idea:

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Пон 28 юли 2008 11:09

студени спойки в платката на моторчето...има много писано

Потребителски аватар
Yuliyan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Yuliyan » Сря 30 юли 2008 22:44

колеги и моя шофьорската стране нешто почва дасе багва миналата година бях сиг осменил трябва дага сваля даго видя

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Чет 31 юли 2008 9:48

колеги опитът ми не е голям щото все не ми остава време да се занимавам с тези ел стъкла ..аз от 4 врати ми се отваря само едно задна лява ... та това което съм установил първо светлините светят на всички прозорци имам предвид копчетата но само когато са включени фароивете било габарити или нещо друго... проблема с несветенето идва най вероятно от мръсни стъкълца по точно то е една бяла пластмаса която прозира и под нея е светодиода .. та аз почистих тази пластмаска от вътрешната страна само на единия прозорец и сега той свети много ярко а другите все едно не светят.... проверете това....
за самите стъкла в моторчето където влиза широката букса с много кабели там има платка с доста електроника по нея ... така мисля щото при мене то е капсуловано и не мога да го разглобя ... там се намира електрониката която изключва стъклото при горно и долно положение и според мен тя представлява токово реле , система която следи тока през моторчето при достигане долно или горно положение моторчето мигновено спира тока му се повишава и релето изключва , следенето на тока може да е направено чрез токово трансформаторче или просто със транзистори и кондензатори , които след определена стойност на тока сработват ... .при мен имаше друг проблем стъклото шофьорското бутона му сработваше наобратно при натискане за вдигане то сваля джама и обратно при сваляне то вдига джама .. аз си го оправих като инвертирах сигнала за управление с две допълнителни релета които монтирах във вратата ... но установих че електрониките май са два вида за ел джамци едните се управляват със подаване само на + към електрониката независимо дали сваля или качва джама а другите със минус и от отва са ми се обърнали функциите ..... така разбрах че шофьорската ми врата е сменяна може би цялата с машинката.... но сега имам друг проблем стъклото не се вдига и сваля додолу с едно натискане на бутоните а трябва да го отпускам и натискам последователно няколко пъти докато го свали или качи , значи натискам си бутона той сваля джама 10 сантиметра и изключва стъклото и така трябва да го натискам няколко пъти ..но някои пъти много рядко ми се е случвало да си сработи и да го свали до долу или да го качи догоре наведнъж... нямам обяснение от какво е това най вероятно лоша електроника в механизма студени спойки или дал фира някой кондензатор.... лошото е че не мога да отворя електрониката инече ще я оправя .... Сега да кажа на колегата с лошите контакти с прозореца с ХАРАКТЕР нека си провери на 3 места има контакти във вратата първото е при пантата на вратата това е една голяма букса която се отваря със въртене може да има окислили контакти да ги почисти или просто едно отваряне и затваряне е достатъчно може нещо да се е разкачило , второто място е буксата при моторчето тя се откача с плъзгане нека види и там за лоши контакти , третото място е горе при бутона за управление на джама нека го разглоби внимателно види за окисления и почисти с бяла гума за молив пъпчиците които дават контакт за управление на стъклото най вероятно те са черни може да си почисти и пластмаската която прозира и свети в тъмното за нощно време...ако след всичко това не се оправи най вероятно проблема е в електрониката студени спойки но тя не може да се отвори .. има и друг начин да провери какво става с мултицет и оголване на жиците които влизат в моторчето при натискане на копчето се подават на две жици или+12 или -12 в зависимост от електрониката така ще види дали идва ток до електрониката и тогава вече ще е ясно къде е проблема....
колеги искам да използвам темата да попитам всички които знаят ... къде се продават нови механики за стъклата ... искам да са нови без значение какви китайски или някакви други само не и оригинални щото ще ми одерат кожата трябват ми целите механизми за три от вратите моторче водачи релси сичко .... установил съм че староро си е старо колкото и да го правиш пак се чупи

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Чет 31 юли 2008 9:55

-

Последна промяна от jims на Пон 16 юни 2025 11:52, променено общо 1 път.

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Чет 31 юли 2008 10:39

Значи при мен моторчето е капсоловано от едната страна е буксата където влизат кабелите точно при нея от вътре само че е платката с електрониката ...в един корпус е с моторчето и предавките от които излизат двете жила за прозореца ...та това цялото нещо при мен е в метален корпус и е занитено на няколко места ...ако си купя механиката жилата с релсите и водачите как ще го монтирам към старото ми моторче може би трябва да го разпробия...... дайте идеи

Потребителски аватар
SIMETO1
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 1999

Мнениеот SIMETO1 » Пет 01 авг 2008 20:08

колеги аз имам също проблем със ел.стъклата много трудно се вдигат каква може да е причината,да не би да са замърсени или нещо такова.Помогнете ако можете.Благодаря предварително.

Потребителски аватар
dobrev
Автомобил: Tiguan
Двигател: TSI2013
Контакти:

Мнениеот dobrev » Пет 01 авг 2008 22:12

SIMETO1 написа:колеги аз имам също проблем със ел.стъклата много трудно се вдигат каква може да е причината,да не би да са замърсени или нещо такова.Помогнете ако можете.Благодаря предварително.

По стъклата ти е пипано то е ясно първо пробвай да го оправиш така:
Сваляш корите на вратите с проблемни стъкла сваляш стъклото на малко по високо от средно положение през две дупки трябва да се виждат гайките с които се стяга стъклото разхлабваш ги след което размърдваш внимателно стъклото наляво надясно и пак стягаш и пробваш как се движи.
Другия вариант е ако продължава да се движи бавно да свалиш механизма и да го изпробваш на място как работи тук там фина смазка по колелцата и т.н. Успех :wink:

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”