МММ1, интересно мнение. Много ме грабна. Та 2.0 е един от най-ниско оборотните бензинови двигатели на VW от това поколение. Пише си го по таблиците. И защо се робува на мнението, че големия обем задължително трябва да води до много конски сили. Той има други предимства.
Дали по това време конструкторите на концерна не са чували за променливо газоразпределяне или не, въпроса е твърде дискусионен. В други теми съм се изказвал по подобен начин за 1.4 – щом има предлагане, значи има търсене. Може пък някой като Stefff да иска да си купи прост, спокоен атмосферен двигател, изчистен от турбини, кулъри, валове, клапани и други подобни, който ще му достави достатъчно удоволствие да се придвижва прилично между две точки с необходимия комфорт за шофиране. Както казва един мой приятел – Идеалната градска кола.
Без да съм много знаещ модератор веднага ще ти отговоря, че първите два двигателя от изброените от теб не са в категорията на Четворката. Те са си с делкото отстрани и чугунения блок. Разликата между другите е предимно в системата на пълнене, разни джуджавки като Егаз и други подобни. А що се отнася до газификацията, то един мотор 2.0, който не си го споменал, е единствения двигател на VW, който се предлага заводски със системата BiFuel. Т.е. газ-бензин. Кода му е
AGW.