:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

голф4 2.0 бензин или 1.8 125hp

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Re: голф4 2.0 бензин или 1.8 125hp

Мнениеот Dead man » Сря 28 юли 2010 16:46

Имаш ли инфо от коя моделна година почва демпферния ?

По спомен-само първата година/година и половина са с обикновен ,после вече са с демферен... :deal

Колеги кажете не6то за газифицирането на тези двигатели,какво да се гледа при покупка. Коя година да търся и означение на двигателя. :да:

Търси 1.8 с код AGN...Супер лесен за газификация... :012:

VTP
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VTP » Сря 28 юли 2010 23:09

stefff,

Задай си въпроса за какво ще я ползваш тая кола - предимно градско, предимно извън?
Искаш евтин транспорт ли? Щом ще слагаш газ, явно искаш ниска цена за превоза, ми що не си вземеш дизел?

То това само теми за размисъл де, преди да си купил... после е късно.

Ако ти е за в града, за какво ти е такъв голям двигател? Некви американски комплекси ли?
Тия коне в града с 60км/час не ти трябват. Ако са по-малко и ходиш малко извън града, да ще ти набира по-бавно и какво от това? Е ако искаш да се правиш на келеш по светофарите...друга тема.
Мисли за какво ще я използваш.

Аз исках по-малкия двигател, но сега се радвам, че е този. Предимно карам извън града и искам да имам мощ като тръгна да изпреварвам, не да се чудя и мая. На мен лично, съотношението извън градско и в населено е горе- долу 75% на 25%.
Таа така, първо това дано си изяснил, а не в последствие.

Потребителски аватар
stefff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefff » Сря 28 юли 2010 23:48

Колега VTP мисля че съм си задал точно въпросите и щом питам за тези два двигателя значи съм помислил,освен това съм написал и без дизели. :да:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 28 юли 2010 23:50

След почти 50 мнения, как си с ориентацията?
:beer

VTP
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VTP » Чет 29 юли 2010 8:14

Е това е добре, че си ги изяснил за теб тия неща, то мен не ме интересуват. :)

Исках да ти бъде полезен :D

Нали знаеш: свиня, кола и жена са на късмет :wink:

:beer

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Чет 29 юли 2010 18:48

Колега, по тези форуми ще получиш много противоречиви мнения. Някои вярни, други не. И преди съм го казвал, че доста от хората тук повтарят като папагали неща, чули недочули, проверени, не проверени. Робува се някои митове, като пример икономичността на дизела, нещастието на малкия двигател ... Доста от юзерите не са се и качвали да покарат такива коли, но много категорично заявяват, това което тъста на съседа на някой техен приятел им е казал.
На въпроса ти по темата - 2.0 е по-добрия мотор. Просто защото е по-еластичен. Попитай някой, който е учил ДВГ и той ще ти обясни какво означава това. Вързано е с оборотите, при които достига максималния си въртящ момент и оборотите на максималната мощност, диапазона между тези две стойности и т.н.
Оттук идват и предимствата му пред 1.8 125 - по-икономичен, по-пъргав, по-приятен за каране, може би и във времето по-издръжлив.
За един мотор конските сили не са основната характеристика. Нещата са доста комлексни. 10 коня разлика могат да се компенсират само от скоростна кутия.
И тъй като не купуваме нови коли от магазина, а това което има на пазара, гледай видимо коя е по-запазена и отговаря на изискванията ти.
В общи линии моите критерии за мършите които купуваме, са сходни на твоите. Без маховици и турбо. По простата причина, че за годините си тези агрегати са изчерпали ресурса си, идва им времето за смяна и тъй като не са евтини, това е една от основните причини западняка да си хвърли колата на арабите да я продават. Навремето когато си избирах Голфа, при равни условия / години, цена, километри .../ ми предлагаха 1.6 101 и 1.8 150. Е взех 1.6. Веднага му смених нитовете на дифернциала и да си призная честно, вече три години откакто го карам не ми се е случвало при изпреварване да съжалявам за избора си. Дъщеря ми джитка с 2.0 на новия Битълс и знам какво може този мотор. Преди това имах Пасат 2Е ... Карал съм и 1.8 112 ...
Що се отнася за газифицирането, сега вече всеки един бензинов двигател се газифицира безпроблемно.
А дизел също съм карал и не бих си взел никога. Заеби ти тази кола, дето като стана сутрин, през зимата и не съм сигурен, че ще мога да ида с нея на работа. И то не защото колата е кофти, а заради качествена нафта. Докато виж бензина е друго - той мели всичко.

Потребителски аватар
stefff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stefff » Чет 29 юли 2010 19:34

Благодаря колега за доста обстойния отговор. Много инфо съдържа от повечето. Просто ми харесват по опростените и бензинови ДВГ за това съм се насо4ил към тези два варянта, все пак съм завършил ДВГ, а и карам голф 3 1.8 моно АБС,които според мен е доста добър двг. ипреди да го взема проучих доста мнения както сега и не съжеляжам че го избрах. :да:

MMM1
Автомобил:
Двигател: Petrol

Мнениеот MMM1 » Чет 29 юли 2010 21:05

stefff написа:Благодаря колега за доста обстойния отговор. Много инфо съдържа от повечето. Просто ми харесват по опростените и бензинови ДВГ за това съм се насо4ил към тези два варянта, все пак съм завършил ДВГ, а и карам голф 3 1.8 моно АБС,които според мен е доста добър двг. ипреди да го взема проучих доста мнения както сега и не съжеляжам че го избрах. :да:

Едва ли човек завършил ДВГ ще предпочете 8V двигател, с обем 2л, с малък Ме за обема си при сравнително високи обороти. Двигателят е морално остарял за годините на производството си. От VW са компенсирали липсата на променливо газоразпределение (до 2002г., като дори и след това са далеч от Honda, Toyota, BMW) като са го "опасали" с две Lambdasond и система air injection valve за да покрият EU 4. Това за автомобил втора употреба води до много неприятни и скъпи технически проблеми при работа на бензин и LPG.
Това са типовите двигатели с обем 2л. поставяни на МК4:AGG, AKR, APK, AQY, AEG, ATU, AWF, AWG, AZH. Аз все още чакам да се намери знаещ модератор, който да обясни каква разликата между тях. Ако между тях има с 1бр. Lambdasond това определено е оптималния избор за работа на LPG.

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Пет 30 юли 2010 1:06

Една камара глупости си написал, с термини дето изобщо не знаеш какво означават и как излеждат на живо :063: :lol: mhihi

MMM1
Автомобил:

Мнениеот MMM1 » Пет 30 юли 2010 6:54

niikoo_1 дай да се срешнем на живо да се разберем, кой какво разбира. Може и колите да пробваме ще ти покажа на практика какво представлява Honda B16A2 VTEC от Бургас. 8)

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Пет 30 юли 2010 9:12

MMM1 написа:niikoo_1 дай да се срешнем на живо да се разберем, кой какво разбира. Може и колите да пробваме ще ти покажа на практика какво представлява Honda B16A2 VTEC от Бургас. 8)

А и Б16ка няма смисъл да ми показваш как върви имаме си в софия Достатъчно, даже 3 съм наказавал (две 6та генерация и едната 5та седан), а и съм покарвал няколко Б16ки та ми е пределно ясно какво представляват и как вървят ...не ме плашиш с тая неземна машина наречена Б16. :lol:

За пробването няма проблем, ако имаш път към София задължително, ама ако колата ти е стокова и атмосферна просто на старта ще видиш два стопа на Ауди А4 куатро на 10метра пред теб и после на 400метра м/у нас ще има поне 50метра mhihi

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Пет 30 юли 2010 20:32

МММ1, интересно мнение. Много ме грабна. Та 2.0 е един от най-ниско оборотните бензинови двигатели на VW от това поколение. Пише си го по таблиците. И защо се робува на мнението, че големия обем задължително трябва да води до много конски сили. Той има други предимства.
Дали по това време конструкторите на концерна не са чували за променливо газоразпределяне или не, въпроса е твърде дискусионен. В други теми съм се изказвал по подобен начин за 1.4 – щом има предлагане, значи има търсене. Може пък някой като Stefff да иска да си купи прост, спокоен атмосферен двигател, изчистен от турбини, кулъри, валове, клапани и други подобни, който ще му достави достатъчно удоволствие да се придвижва прилично между две точки с необходимия комфорт за шофиране. Както казва един мой приятел – Идеалната градска кола.
Без да съм много знаещ модератор веднага ще ти отговоря, че първите два двигателя от изброените от теб не са в категорията на Четворката. Те са си с делкото отстрани и чугунения блок. Разликата между другите е предимно в системата на пълнене, разни джуджавки като Егаз и други подобни. А що се отнася до газификацията, то един мотор 2.0, който не си го споменал, е единствения двигател на VW, който се предлага заводски със системата BiFuel. Т.е. газ-бензин. Кода му е AGW.

MMM1
Автомобил:

Мнениеот MMM1 » Пет 30 юли 2010 22:19

pedalchobaba - по темата за двигателите може много да се напише. Аз като бъдещ купувач на МК4 не мога да си обясня как е възможен толкова голям скок от МК3 към МК4 по отношение на купе, пътно поведение и т.н и такова изоставане в бензиновите двигатели. МК4 е отличен автомобил. Най-добрият избор автомобил втора употреба за годините си. Двигателите........ 1.4 и 1,6 ги отписвам за извънградско са направо опасни. 1,8/20V много вентили, много нещо, два РВ, верига, ремък на теория хай-тек, на практика тръгва много стремглаво с добър въртящ момент, но колкото вдига обороти някак по не върви. За какво са тези 20V. Разход на гориво доста голям в сравнение с 1,8л на Astra G. 2.0l - не съм карал и нямам мнение, затова пиша в темата. 1.8Т - карал съм и вървящи и обратното. Май това е избора за бензинов двигател. Във форума има доста мнения, че няма нужда от толкова мощен двигател. Истината е че двигателят в стоков вид с малката си турбинка е просто приятен за каране и не е нещо особено. Откъдето и да го погледна МК4 и TDI са правени един за друг. За TDI от мен само суперлативи /като изключим шума и задвижването на ВП/.
Като човек караш Honda и знаещ потенциала на бензиновите двигатели не ми е по вкуса двигателят на Рудолф Дизел и продължавам да следя темата главно за 2.0.
Ех ако можех да прехвърля B16A2 в МК4. 8)

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Пет 30 юли 2010 22:40

Ако прехвърлиш Б16А2 в МК4 колата ще е тотален мъртвец mhihi , 6та генерация Сивик също е мъртва с този мотор и пада от АБФ и ХЕ -> тествано и доказано много пъти, просто няма как да влачиш сравнително тежко купе със 150Нм дето ги има на 5000об/мин, че и повече, този мотор върви много добре, но само и единсвено в CRX и Сивик 5-та генерация, 4та ген. Сивик 1.6ВТ 150коня също върви прерасно.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Пет 30 юли 2010 22:42

отписваш 1.4 и 1.6 щото в България правилника за извънградско е да се кара най-много с 190км/ч или какво!?! Ако всички мислят като теб, значи изобщо тия двигатели не са опасни, защото всички ще карат от 1.8 нагоре със скорост над 130км/ч и няма да се налага аз да изпреварвам.
Значи слабия мотор е опасен при изпреварване, а мощният който подминава 200км/ч въобще не е.
Като човек каращ хонда, си ги развивай тия теории в форума на хонда, нали са малко по-бързооборотни коли.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”