Тази тема малко ми посъживи мерака да оправя моя болник. Вчера успях да гепа колата и закачих vcds-а да видя какво ще каже. Грешки нямаше никакви както се очакваше. Реших да последвам съветите и да почистя дебитомера (Хитачи). Свалих го и бях доста изненадан - беше почти като нов. Нямаше пепел и боклуци. Даже тръкнах с бяла салфетка - направо си остана чиста. Пръснах му спрейче, изчаках да изсъхне и монтирах обратно. Никаква промяна. Погледнах данните на vcds-a. Видяха ми се нормални на пръв поглед, форсирах малко на място и забелязах, че за въздушния поток стойностите се качват доста сериозно, от 1.7 mg/str до нещо като 20-30. Този порядък малко ме озадачи (довечера ще опитам да запиша лог). След това пак следвайки прочетеното из форума, изключих дебитомера от куплунга и пробвах колата как се държи. Грам разлика нямаше със и без дебитомер. Пали си от раз, обороти на празен ход в норма,никакво прекъсване или колебание при ускорение, същата понижена мощност и мудност. Vcds-a отчете изключването и показа 2 грешки - за t и за налягането че липсват. Погледнах данните за въздушния поток и ми се стори, че работи по същия начин и стойностите се променят в същите граници. За да съм сигурен, ще запиша със и без дебитомер да може по-точно да се сравни. Питах за нов дебитомер - предлагат ми Pierburg за 250 лв. Цената се търпи, но имам съмнение дали ще оправи нещата. От прочетеното за този датчик и като помислих малко, определено би трябвало да има разлика в работата на двигателя със и без него. При мен колата работи все едно този датчик го няма и ecu-то си изчислява тази информация по друг начин. Обаче тук възниква друг въпрос - след като на ecu-то не му харесват показанията на дебитомера дотолкова, че да го игнорира, защо не показва грешки?
Кое според вас, колеги, е по-вярното (ако има такова де) - ако при изключване на дебитомера няма никаква промяна, 100 % е прецакан, или - може и да не е прецакан?
Golf MK4 1999 AKL - Придърпва, много гори, не върви :(
-
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: AKL 98
Re: Golf MK4 1999 AKL - Придърпва, много гори, не върви :(
Прецакан 100%. Намери си вторя ръка след 2000г и го тествай на място. Моя го взех за 80лв. Успех.
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Благодаря, al3xbg
И аз мисля, че е тотално прецакан, но нямам нужния опит да съм сигурен. Ще потърся работещ.

И аз мисля, че е тотално прецакан, но нямам нужния опит да съм сигурен. Ще потърся работещ.
-
Тези в порше не познават цифрите .... Диагностика - 66лв на час. И разбира се ще се мотаят като .... да не казвам , за да минава времето. Понеже доста се уморих да търся решения на проблема от темата, ми се завъртя в главата да отида да видя дали ще идентифицират причината за претрисането на празен ход , но с тези цени .... :(
-
- Автомобил:
- Двигател:
По добре не ходи в официалния представител! Може да поискат колата да остане там за да и правят диагностика ,като е студена и се започва с едно чакане и плащане...,че не тие работа! По добре се обърни към някой спец в тези работи или в клубен майстор тук във форума.
-
Pencp написа:По добре не ходи в официалния представител! Може да поискат колата да остане там за да и правят диагностика ,като е студена и се започва с едно чакане и плащане...,че не тие работа! По добре се обърни към някой спец в тези работи или в клубен майстор тук във форума.
Да, така и ще стане. Аз съм редовен при клубните майстори, но са много заети, а аз бързам за отпуската ... Благодаря все пак.
Като имам решение на проблема, ще го споделя тук, да не се блъскат и другите.
- JustSomeone
- Автомобил: VW Golf IV 1.6 16v 2002
- Двигател:
Ако имаш пари в повече, отивай при "Порше". Мен за диагностика, смяна на крушка на номера и смяна на крушка на габарит ми взеха скромните 110 лв. и 2.30 мин 

- plamikcho
Колеги, дали ще може някой да познае на коя от 2-те картинки колата работи с изключен дебитомер? "Теста", при който са записани логовете, представлява едно кръгче из квартала за 5 мин предимно на 2-3 скорост. 

-
1та е без дебитомер според мен , не че разбирам :) ....
- plamikcho
Имаш 1 бира
. Ако и кажеш защо - имаш 2.

-
plamikcho написа:Имаш 1 бира. Ако и кажеш защо - имаш 2.
Ами когато няма дебитомер, ЕКУ-то подава гориво по схема. В случая на 1та графика най-горе, подаваното количество гориво е според нивото на оборотите, т.е следва схемата.
От долната картинка се вижда , че неработещия дебитомер бърка бърка ламбдата и еку-то преобогатява, поради грешните данни от дебитомера и разхода е висок.
Без да разбирам, по графиките си го обяснявам така.
Аз като смених дебитомера, се смаях от разликата във вървеж и разход, около 1,5 л/100 градско. Не пусках климатроник, понеже мислех, че той дърпа толкова, но сега вече си го ползвам с кеф и разликата в разхода е минимална.
Успех :)
- plamikcho
Благодаря al3xbg
! В момента си търся нов дебитомер с прилични цена/качество. Ще пиша като го сменя какъв е резултата.

-
- Двигател: AKL 1999
Здравейте отново, колеги! По моя въпрос има известно раздвижване. Смених и ламбда сондата. И о, чудо - нищо не се промени, освен че разхода се качи с 2 литра. За момента съм сменил дебитомер, ламбда сонда, изчистена дросел клапа и ефект никакъв. Прословутите майстори знаят само "сигурно е от това - сменяй го". Сега ме карат да сменям датчик на хол и температурен датчик защото "можело" да е от тях. Молбата ми към вас е да ми препоръчате свестен майстор във Варна. Ако може и телефон. Моля без Киров Бош(не ходете там), както и тези на околовръстното над Левски. Пробвах ги всичките. Дайте някой дето разбира, че както е тръгнало цялата ще я сменя и пак ще придърпва, ще се дави и няма да върви.
-
- Двигател: AKL 1999
Толкова ли няма един майстор във Варна, от който някой да е доволен?
-
Колега, има раздел с клубните сервизи .... Замери показанията на т датчика на крачетата, които дават инфо на еку-то ...
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”