Голф 3 ABD загрява на по-високи обороти - стр. 6

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Dushan
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABD 1994

Re: Голф 3 ABD загрява на магистралата - развитие стр. 4

Мнениеот Dushan » Чет 31 яну 2013 23:22

Ох ма вие сте уникуми. Казах че само като пусна парното спада под 80. Не е пуснато постоянно - спирам го или го намалям. Някой да е казвал нормална, ненормална работна температура. Говорим за работен диапазон на двигателя. Да предположим че нормалната работна температура за двигателя е между 80 и 100. И не повечето термостати са на 87. 50 на 50 са 84 и 87. Както и да е. Измислено е да е по средата 90 за да може да не пада драстично при пускане на парно и колата е по инерция или ако изкачваш наклон лятото да не вдига много градуси. Това инженери са го измислили преди нас. Това което те не са мислили, е че тези коли ще вървят на газ.
Изпарителя си загрява добре(щом може да ме изгори), а аз предпочитам да е на по ниски градуси(по икономична и по пъргава), отколкото по магистралата да ме стресира стрелката :aaaaa и нагоре да се влача!
Идеята на темата е с минимум средства максимален резултат и засега съм доволен, но ще пиша и за истинският тест - лятото!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 31 яну 2013 23:29

За изпарителя съм съгласен, че не са му нужни чак 90 градуса, а е по-добре на 60-70. Но за двигателят мисля, че не е баш така. Има начини за постигането на такива резултати.

Dushan

Мнениеот Dushan » Нед 02 юни 2013 12:33

Вчера ми писна от тая перка и махнах термостата, за да не я чувам повече. Като спра всеки пита какво и на колата защо прави така. Срамно е когато се случва, макар и да не е често! А сутринта хванах термостата в ръка и ми хрумна гениалната идея да му преправя пружината. Жалко че баща ми беше взел малкия флекс и с една ножовка 3 часа мъка! Накрая успях да махна един полукръг от пружината и го "сготвих" на котлона. Отвори при по ниска температура и ме зарадва много - преди малко го сложих на колата и отваря към 70-75 градуса по табло, а перката се пуска на 85 градуса. Забелязах че сега перката охлажда за по-малко време! Като му клъцнах пружината сега явно отваря повече. Когато я изтествам на магистралата и по наклон, ще споделя крайния резултат от повишения дебит.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 02 юни 2013 12:59

Dushan написа:преди малко го сложих на колата и отваря към 70-75 градуса по табло, а перката се пуска на 85 градуса. Забелязах че сега перката охлажда за по-малко време!

По принцип, стандартно термостата отваря на 85 градуса, и 1-ва степен на перката се пуска на 93 градуса! Поне така пише на датчика! А това, че перката върти по-малко време, не е хубаво, лятото когато температурата на въздуха стигне над 45 градуса, има вероятност, да не може да охлади перката и да ги кипне казанчето :confused По-добре си го направи стандартно както си е, вярно стрелката ще ти подминава 90 градуса като показание, ама както си е от завода, няма да имаш проблем!
При мен лятото, е имало моменти и при скорост 90км/ч перката да си охлажда! Но си беше яко жега!
Когато спрях на една отбивка, перката въртя 4 минути докато охлади! А термостата си отваря нормално!
НЕ знам каква ти е целта но не е на хубаво! :no

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 02 юни 2013 18:21

Тук проблема е,че термостата все пак започва да отваря на 85 градуса.На колегата явно му идва не достатъчен дебита.В предишншя си пост съм изчерпал напълно проблематиката,приветствам решението с рязаната пружина.Това за дълго работещата перка все пак ме навежда на мисълта,че радиатора е за смяна.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 02 юни 2013 18:28

Явно се отнася за мен, но как да разбера дали е за смяна радиатора, от малкото маркучле, си мята вода!
:gruebel

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Пон 03 юни 2013 16:18

Моята е абу с климатик,но стрелката ми подминава 90градуса малко на 1 та черта след 90те ми се включва перката направо на 2ра.Но охлажда и пак така на баири в града си се включва да,даже и като спра но нямам проблеми,зимата изобщо не я чувам. :wink

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Пон 03 юни 2013 22:42

В тази тема има едно много важно нещо, което трябва да се отбележи. Над 100 км/ч по магистралата абсолютно никакви перки не трябва да се включват ! Радиатора не трябва да е просто топъл навсякъде, а ГОРЕЩ, ако е изправен.

Dushan

Мнениеот Dushan » Вто 04 юни 2013 15:17

Както вече казах моите показания са по табло- колко са верни не знам.
Вече покарах достатъчно в града и когато се движа с 50 в прав участък, колкото пъти погледнах към таблото си показва 80 градуса. Обаче перката чат пат пак се пуска точно преди да загася двигателя. Перката започна да се пуска на малко под 90 градуса. Иначе определено вече има повече дебит, защото когато двигателя работи, охлажда по-бързо от преди. Радиатора почти пари.

Надявам се скоро да я тествам по магистралата и то нагоре. Ще видя градуси перки и ще споделя.

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Вто 04 юни 2013 15:25

А датчика на радиатора който управлява перката .. наред ли е

Не съм чел цялата тема та.. :redface

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 04 юни 2013 21:27

А бе аз я препрочетох и открих,че почваме да се повтаряме.Ноември месец съм дал хипотези,които и сега родължаваме да подхвърляме.Разводняваме излишно темата и става безмислена.Не видях да е мерена температурата реално колко е,да се види кога точно включва тая перка и кога изключва и т.н.Ще се повторя,но ако тая кола беше моя,първо щях да сменя радиатора+датчика със същия от някоя морга.И ако единия вариант е да се окаже,че подобрение няма-ще сложа по-голям радиатор.По този начин всичко остава в ръцете на термостата,както и трябва да бъде.Перката ще забравиш да я чуваш.
пп.Да нямаш някакви подобрения по предницата,дето спират въздушния поток към радиатора?

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Вто 04 юни 2013 21:32

На една Ибиза 1.4 AEX сменяхме термостат с такъв на BEHR и колата загряваше повече от нормалното. Пипам аз маркуча на термостата, а той топъл, а НЕ ГОРЕЩ ! Какво ли не направихме и най-накрая сменихме термостата и нещата се оправиха.

Само за сведение на моя бивш опел кадет термостата започва да отваря на 92 градуса и е напълно отворен на 107 градуса. Перката ми се включваше на 100 градуса и изключваше на 95. И в аутодата го пише това.

Dushan

Мнениеот Dushan » Сря 05 юни 2013 18:06

Нищо не се повтаря в темата!! Писал съм си с други колеги, с еднакви и подобни проблем. Един от тях ми каза в прав текст - не сменяй датчика на радиатора, защото не е от него(той го е сменял и е същата работа). Нямам подобрения по предницата - не съм толкова глупав. И моя термостат е BEHR и правеше същата мизерия! Дано след подобрението му да съм уцелил десетката.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 05 юни 2013 18:40

Да бе,нищо не се повтаря?Колко души примерно ти казаха да смениш радиатора?А ти цитираш"един колега"....Това го давам пример.
А датчик се сменя след замерване на колко включва и изключва/не се ли повтарям пак/.
Dushan написа:В града ми показва 90, а на магистрала минимум 105 ...

Това е разковничето,при големи обороти и респективно повишена циркулация,нямаш охлаждане.Защо?

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Сря 05 юни 2013 18:43

Тия охладителни уредби много ядове хм,премерете наистина температурата на антифриза,повтарям се маи но,вижте и за въздущна възглавница в системата :wink

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”